YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Vastuullinen liiketoiminta
2.11.2020
Milla Kolehmainen

Ehditkö hypätä kiertotalouden kelkkaan? Bisnesmahdollisuudet löytyvät kiertotaloudesta!

Syyskuussa uutisoitiin, että IKEA avaa kierrätettyjen huonekalujen liikkeen ReTuna-kierrätysostoskeskukseen Ruotsin Eskilstunaan. Näin IKEA luo käytetyistä ja kunnostetuista huonekaluista uutta liiketoimintaa. Yrityksen tavoitteena on, että kymmenen vuoden päästä kaikki sen tuotteet ovat uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä. Sveitsissä IKEA testaakin jo huonekalujen ja kokonaisten keittiöiden vuokraamista asiakkailleen. Kiertotalous ei kuitenkaan ole vain suurten, IKEAn kaltaisten toimijoiden asia, vaan myös mikro- ja PK-yritysten kasvun mahdollisuus.

Miksi siis lähteä kehittämään liiketoimintaa kiertotaloussilmälasit silmillä? Siksi, koska tulevaisuuden kasvu löytyy juuri ilmastoteoista ja kiertotaloudesta. Asiakkaat vaativat yhä useammin vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja palveluja, mikä kiinnostaa myös sijoittajia ja kumppaneita. Toiminta tehostuu ja hukka minimoituu. Lisäksi kiertotalouden liiketoimintamallien avulla on mahdollista erottautua kilpailijoista – ainakin vielä.

Kiertotalous ei ole vain kierrätystä

Kiertotalous mielletään usein jätteiden lajitteluksi ja kierrätykseksi mutta se on paljon muutakin. Kiertotalous on talousmalli, jossa tuotteet ja materiaalit suunnitellaan jo lähtökohtaisesti kiertäviksi niin, että niiden arvo säilyy kierrossa mahdollisimman pitkään. Tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä, eikä neitseellisiä raaka-aineita kuluteta turhaan. Kiertotaloudessa kulutus perustuu myös omistamisen sijaan palvelujen käyttämiseen, jakamiseen, vuokraamiseen, korjaamiseen ja kunnostamiseen, uudelleenkäyttöön sekä kierrättämiseen.

Esimerkiksi kansainvälisen kasvun polulla oleva pirkanmaalainen Rekki Oy pidentää vaatteiden elinkaarta tarjoamalla digitaalisen jakamisalustan vaatteiden myyntiin netissä. Rekki on hyvä esimerkki kannattavasta kiertotalousliiketoiminnasta, joka on kasvanut moninkertaiseksi vain muutamassa vuodessa. Jakamisalustoja hyödynnetään usein juuri second hand -toiminnan edistämiseen mutta myös hävikin vähentämiseen sekä vuokraus- ja yhteiskäyttöpalvelujen tarjoamiseen. Hävikin vähentämisestä loistava esimerkki on ResQ-sovellus, joka auttaa kauppoja ja ravintoloita myymään ylijäämäruokaa. Rent-a-Park-sovelluksen avulla puolestaan jokainen voi vuokrata tyhjillään olevia parkkipaikkoja toisten käyttöön.

Myös perinteinen teollisuustuotekin voidaan vuokrata. Tamperelainen Tamturbo Oy myy paineilmaa palveluna teollisuuden tarpeisiin. Öljyttömiä teollisuuden paineilmakompressoreita kehittävän ja valmistavan teknologiayhtiön mallissa asiakkaan ei tarvitse investoida laitteen hankintaan eikä huolehtia sen huollosta ja ylläpidosta, koska yrityksen palvelu kattaa kaiken. Tuote palveluna -mallin mukaan toimivat esimerkiksi myös Vaatelainaamo Vaatepuu, joka tarjoaa asiakkailleen vaatteita palveluna. Mallia hyödyntää myös kestäviä ja uudelleen käytettäviä pakkauksia valmistava RePack.

Materiaaleissa ja energiankäytössä on siirryttävä uusiutuviin tuotantotapoihin ja ylijäämämateriaalien hyödyntämiseen. Useat suomalaiset yritykset luovat nyt kasvua tällä alalla. Muun muassa biohajoavia pakkausmateriaaleja valmistava Walki Plastiroll Oy on Bioska-tuotteillaan alan markkinajohtaja Suomessa sekä merkittävä toimija myös Euroopassa. Tamperelainen Happy Print Oy valmistaa kierrätettävistä materiaaleista helposti pystytettäviä ja pieneen tilaan meneviä messukalusteita. Amerplast Oy tekee tuotteita kierrätysmuovista ja Soilfood Oy valmistaa lannoitteita ja maanparannustuotteita teollisuuden sivuvirroista. Think Today valmistaa yrityksille liikelahjoja yrityksen tuotannosta ylijääneistä materiaaleista.

Kiertotalous on jokaisen yrityksen asia

Pirkanmaalta löytyy jo hurjasti inspiroivia esimerkkejä kiertotaloutta hyödyntävistä yrityksistä, ja KIERTO-hanke nostaa näitä kasvutarinoita esiin nettisivuillaan osoitteessa www.kiertotaloudestakasvua.fi/kasvutarinat.

Muutosta kiertotalouden suuntaan ei kannata nähdä haasteena vaan mahdollisuutena. Kiertotalous tulee olemaan selvä kilpailuvaltti, sillä muutos kohti kiertotaloutta on vääjäämätön. Haastankin kaikki yritykset pohtimaan kiertotalouden mahdollisuuksia omassa liiketoiminnassaan. Kehittämistyön avuksi tarjoamme KIERTO-hankkeessa konkreettisia työkaluja maksuttomasti. Mikäli haluat pysyä mukana muutoksessa, on töitä sen eteen tehtävä nyt. Kilpailijasi saattavat olla jo kiertotalouden kelkassa!


Haluatko kehittää yritystoimintaa kiertotalouden ja vastuullisuuden näkökulmista? Nyt on oikea hetki kutsua KIERTO-hankkeen asiantuntijat apuun!

Maksuton KIERTO-kartoitus on suunnattu Tampereen kaupunkiseudun PK-yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan.

Asiantuntijoiden tekemän haastattelun avulla selvitetään toiminnan nykytila vastuullisuuden ja kiertotalouden näkökulmista. Selvityksen pohjalta koostetussa raportissa tuodaan esiin kehitysehdotuksia.

Kartoitus voidaan toteuttaa myös etänä, Teamsin välityksellä.

Ota yhteyttä kierto@tampere.fi ja jutellaan lisää!
Käy tutustumassa myös nettisivuihimme www.kiertotaloudestakasvua.fi

Milla Kolehmainen
Milla Kolehmainen
Avaa pop-up -ikkuna