19.8.2024

Halutaanko investointeja ja vihreää siirtymää? 

Suomeen ja varsinkin läntiseen osaan maata on viime vuosina suunniteltu paljon uusia investointeja liittyen uusiutuvaan energiaan, sen hyödyntämiseen erilaisissa vihreän teknologian laitoksissa sekä metsäteollisuuteen. Osa näistä hankkeista on jo peruttu tai ainakin laitettu odottamaan parempia aikoja kuten esimerkiksi Metsäboard Kaskisissa. Vielä suunnitelmissa olevat hankkeet toteutuessaan toisivat edelleen merkittävän määrän työtä, työpaikkoja sekä kasvua, ei vain toteutuskuntaan vaan koko vanhan Vaasan läänin alueelle ja sitä kautta koko Suomeen.  

Luvitus ja siihen liittyvät toiminnot ovat nykylainsäädännön puitteissa sellaisia, että niihin saadaan eri prosesseineen menemään pahimmillaan 5–10 vuotta. Tämä on yrityksille aivan liian pitkä aika nopeasti muuttuvassa maailmassa ja taloudellisissa muutoksissa. Teknologiat kehittyvät huimaa vauhtia ja 10 vuotta sitten kaavailtu laitos voi olla jo isonkin päivittämisen tarpeessa nykypäivänä. Lupaprosessien avaaminen ja muuttaminen aiheuttaa tarpeetonta viivästystä jo mahdollisesti valmiiksi pitkäksi venyneissä luvituksissa.  

Nykyinen lainsäädäntö antaa runsaasti mahdollisuuksia erilaisten asiaan liittymättömien tahojen puuttumiseen hankkeisiin ja valitusprosessien kautta niiden turhaan viivästyttämiseen. Toisaalta taas asetetaan eri toimijat eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi maankäyttö ja rakennuslaissa annetaan valitusoikeus luonnonsuojelujärjestöille, mutta tuottaja- tai elinkeinoelämän järjestöille ei.  

Tästä viime aikaisena esimerkkinä Kristiinankaupunkiin suunniteltu Koppö Energian ja Plug-powerin vedyntuotanto sekä Gravithyn vihreän teräksen valmistukseen tähtäävät hankkeet, jotka ovat nyt joutuneet valitusprosessien kohteeksi. On syytä muistaa, että luvitukset valmistellaan virkavastuulla, joten niissä varmasti otetaan riittävästi huomioon eri tahojen intressit sekä luontoon liittyvät näkökulmat. Kummallista sekin, ettemme luottaisi siihen, että virkavastuulla työtään tekevät henkilöt hoitaisivat työnsä huolellisesti. 

Mikäli suunniteltuja ja vielä prosesseissa olevia investointeja halutaan saada toteutukseen, asioihin on syytä kiinnittää huomiota nopealla aikataululla, muuten ne valuvat muualle ja jo valmiiksi tehty iso työ menee hukkaan. Eikö nimenomaan tällaiset investoinnit ole niitä, joita maahan tavoitellaan ja joilla päästäisiin tavoiteltuihin päästöjen alentamisiin vuoteen 2035 mennessä?  

Näkisin, että ministeriö ja muut asiaan liittyvät tahot saisivat nopeasti lupa-, yva- ja muut prosessit sellaisiksi, että mahdollistettaisiin joustavat ja nopeat, kuitenkin riittävän laajan yhteiskunnallisen näkökulman omaavat luvitukset.  

Anne Niemi 
puheenjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ry