15.6.2023
Matti Muhos

Islannissa kaikki järjestyy

Kävin touko-kesäkuussa Islannin yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijavieraana. Kahden viikon aikana haastattelin kahdeksan Z-sukupolven digiyrittäjää – miehiä ja naisia, islantilaisia ja maahan muuttaneita.

Alustavien havaintojen mukaan islantilaisten nuorten yritteliäisyys sekä työn, yrittäjyyden ja vapaaehtoistyön luonteva yhdistäminen varmistavat osallisuuden ja varmistavat monipuoliset palvelut rajallisesta väkimäärästä huolimatta. Muodollinen koulutus ei määritä työuraa yhtä vahvasti kuin Suomessa. Uria voi olla monta peräkkäistä ja rinnakkaista. Kansainvälisyys on Islannissa normi, ei poikkeus. Esim. maisterivaiheen opiskelu ulkomailla on todella yleistä.

Arvaamaton ympäristö mm. sään, kalansaaliiden sekä tuliperäisen maaperän suhteen kannustavat nopeaan toimintaan silloin, kun on onnistumisen mahdollisuus. Riskejä otetaan ja epäonnistuminen ei pelota. Yrittäjillä on “kaikki järjestyy” -asenne: aloittaessa ei tarvitse olla valmista. Kokeilu aloitetaan mieluiten heti.

Rahan hinta nousee, myös Islannissa. Tässä tilanteessa omistajuudesta halutaan pitää kiinni ja omaa rahaa laitetaan rohkeasti likoon. Sarjayrittäjyydelle näyttäisi olevan Islannissa hyvät edellytykset. Islantilaisille maine on kestävämpää kuin raha. Positiivinen riskinotto kasvattaa mainetta, ja hyvä maine kestää myös ajoittaiset sijoitusten menetykset. Islantilainen “all-in” riskinotto on toki joitakin kertoja johtanut romahdukseen; esimerkkejä löytyy niin sillinkalastuksesta, leffavuokraamoista kuin pankkisektorilta.

Z-sukupolven digiyrittäjät rakentavat digitaalista tulevaisuuttamme tiedostaen digiympäristön hyödyt ja haitat – aikasyöppöjä rajataan tietoisesti.

Islannissa kaikki tuntevat kaikki, hierarkia on minimissä ja uutta yrittäjää autetaan alkuun jakamalla verkostot, tarvittaessa maan ylintä johtoa myöten. On tärkeä tietää mistä tulet. Näyttäisi siltä, että taustatekijät vaikuttavat esimerkiksi startupien perustajatiimien kokoonpanoihin.

Kuumat lähteet ovat islantilaisten sauna; sain tästä konkreettisen esimerkin tutustuessani sattumalta yhteen Startup Iceland -tapahtuman pääsponsoreista Laugardalslaugin suolavesialtaassa.

Vierailu Islantiin oli ensimmäinen osa Suomen Akatemian GenZ -hankkeen rahoittamaa Pohjoismaat kattavaa vierailusarjaa.

Matti Muhos, johtaja, professori
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Matti Muhos