YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen
Yrittäjän puolella
10.4.2025
Mikael Pentikäinen

Kauppasotaan osittainen välirauha

Presidentti Donald Trumpin aloittamassa kauppasodassa nähtiin keskiviikkoiltana dramaattinen käänne, kun Trump ilmoitti, että valtaosa tariffeista eli tuontiveroista ei astu voimaan 90 päivään. Voimaan jäivät vain Kiinan korkeat tuontiverot ja kymmenen prosentin yleistariffi.

Markkinat kiittelivät Trumpin perääntymistä. Yhdysvalloissa pörssit nousivat voimakkaasti, Nasdaq yli 12 prosenttia, S&P 500 9,5 prosenttia ja Dow Jones lähes kahdeksan prosenttia. Nousua on odotettavissa tänään muissakin pörsseissä.

Miksi Trump perääntyi? Hän säikähti markkinareaktioita, erityisesti joukkovelkakirjamarkkinoita, New York Times kertoo. Yhdysvaltojen valtionlainojen korko kääntyi nousuun, joukkovelkakirjoja tuli markkinoille ja Yhdysvaltojen valtionlainan liikkeellelasku eli emissio onnistui heikosti.

Arvio markkinoilla on, että Yhdysvaltojen suuri lainoittaja ja myös kauppasodan kovin vastus Kiina alkoi myydä Yhdysvaltojen lainapapereita.

Trump ymmärtää kiinteistösijoittajana, mitä velkakirjojen korkojen nousu tarkoittaa. Markkinat pakottivat hänet perääntymään ja osoittivat, että on ainakin joku voima, jota Trump joutuu varomaan ja myös kunnioittamaan. Tämä ei ole huono asia.

Taistelu Kiinan kanssa jatkuu

Kauppasota ei ole kuitenkaan ohi. Kiinan kanssa se jatkuu voimakkaana, ja aika näyttää, kumpi joutuu perääntymään ja miten kauppasota ratkeaa.

Kiina on Yhdysvalloille tärkeä kauppakumppani. Kiinan viennistä 15 prosenttia suuntautuu Yhdysvaltoihin. Se tarkoittaa, että Kiina on monen amerikkalaiselle tärkeän tuotteen tehdas. Tullit nostavat näiden tuotteiden hintoja. Kiina on myös tärkeä Yhdysvaltojen rahoittaja.

Kauppa ei ole kuitenkaan tasapainossa, mitä Trump yrittää korjata. Kiinan osuus Yhdysvaltojen viennistä on alle viisi prosenttia.

Lisäksi taustalla on suurvaltojen kamppailu maailman poliittisesta herruudesta. Yhdysvallat on ollut vahvoilla, mutta Trump poukkoilevalla politiikallaan murentaa nopeasti Yhdysvaltojen hegemoniaa, jota on vuosikymmeniä rakennettu.

Syvien riippuvuussuhteiden vuoksi on kuitenkin ilmeistä, että jollakin aikavälillä Kiinan ja Yhdysvaltojen pitää liennyttää kauppasuhteitaan. Jos niin ei käy, kriisi kärjistyy – ja voi muuttua myös oikeasti veriseksi, jos se johtaa esimerkiksi Taiwanin miehitykseen.

Välirauha ei vie epävarmuutta

Osittainen välirauha ei ole kauppasodan loppu. Epävarmuus, joka on myrkkyä taloudelle ja investoinneille, jatkuu.

Välirauha kestää näillä näkymin 90 päivää. Trump odottaa, että sen aikana maailman johtajat tulevat – kuten Trump itse sanoo – ”suutelemaan hänen takamustaan” saadakseen sopimuksia. Toivottavasti Trumpin hanurin suutelu tuo ratkaisuja, jotka rauhoittavat ja vakauttavat tilannetta ainakin EU:n ja Yhdysvaltojen välillä mutta myös laajemmin.

Suomalaisten yritysten ja yrittäjien kannattaa seurata tilannetta pää kylmänä, mutta myös varautuen pahimpaan. Pitää miettiä ja varautua erilaisiin skenaarioihin – myös siihen, että kauppasota jatkuu välirauhan jälkeen.

Samalla on hyvä muistaa, että Trump saattaa – ainakin, jos markkinapaine on kova – viime hetkellä perääntyä ja muuttaa kurssia, jonka hän kertoo perustuvan hänen vaistoihinsa. Maltti on siis valttia – viimeiseen asti.

Mikael Pentikäinen

kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

Mikael Pentikäinen