YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Olisiko aika ostaa yritys? Tartu suhdanteen tarjoamaan mahdollisuuteen
Tämä vuosi on nimetty ostajan vuodeksi yrittäjäjärjestössämme. Voisiko se olla ajankohtaisempi teema, kun harkitset yrityksen ostamista perustamisen sijaan? Useat ovat tottuneet ajattelemaan yrityksen perustamisen ja orgaanisen kasvun ainoana vaihtoehtona. Yritysostojen ja epäorgaanisen kasvun suunnittelu matala suhdanteen aikana voi pitää sisällään potentiaalia.
Viime vuodet ovat olleet haastavia monille yritykselle. Sota, pandemia ja talouden huono suhdanne on luonut epävakautta ja sen keskellä, monet yritykset ovat joutuneet sopeuttamaan toimintoja, jotta selviydyttäisiin vaikeista ajoista. Juuri näinä aikoina piilee myös mahdollisuus. Näyttäisi siltä, että naapuristamme Ruotsissa ollaan ostohousut jalassa. Neuvonantajat saavat toimeksiantoja, kun riskipääoman haltijat näkevät markkinamahdollisuuden tulleen. Olisiko mahdollista, että yhtiöiden aktiivinen omistaminen ja omistuksen kehittäminen olisi myös paikallisen pääoman kiinnostuksen kohteena. Kotimaisen omistamisen lisäämisellä on todistetusti merkitystä meille yhteiskunnallisesti.
Yritysarvot ovat nyt näiden useiden häiriötekijöiden vuoksi selvästi alhaisemmat. Häiriöiden jatkumosarjan takia yrityksissä ei ole päästy takaisin tuloskuntoon ja ”hikka” näkynee vielä jonkin aikaa yritysten tuloksissa ja sitä kautta yritysarvoissa. Yrityksiä on kuitenkin myynnissä, ja osa niistä ovat olleet erittäin kannattavia normaali olosuhteissa.
Miksi siis harkita yrityksen ostamista nyt? Jos suunnitelmasi ja tutkintasi ostokohteesta näyttäisi siltä, että voisit saada sen kenties paremmin kannattamaan omistuksessasi, kun suhdanne normalisoituu, kannattaisiko toimia ja aktivoitua? Synergiaedut kannattaa käydä läpi, olisiko niitä kenties saavutettavissa? Olisiko 1+1 enemmän kuin 2? Rahan hinta on vielä kohtuullinen ja ennusteet sen hinnasta näyttäisivät olemaan paranemaan päin, joten senkään vuoksi ei kannata jättää tekemättä selvityksiä. Valjasta oma hallituksesi tutkimaan epäorgaanisen kasvun mahdollisuuksia.
Löydettyänne hyvän ostokohteen, rahoituksen saaminen on mahdollista, kun hankinnan suunnittelee, perustelee ja toteuttaa huolella. Rahoittajat markkinoivat, että rahaa yrityskaupoille olisi kyllä olemassa, jos hanke on hyvä. Ajoitus hankinnalle voisi kenties olla nyt edullisempaa, kuin pitkään aikaan. Toiseksi monilla yrityksillä on nyt valtavaa kehityspotentiaalia sisällään, kun kulut ja toiminnot on viritetty kuntoon. Kun pääsemme markkinasyklin paremmalle puolelle, yritysarvot ovatkin sitten korkeammat. Heikon suhdanteen myötä monet ovat joutuneet mukautumaan uusiin tapoihin toimia, on luotu uusia keinoja kassavirralle, mikä voi avata markkinan elpyessä mahdollisuuden entistä kannattavammalle liiketoiminnalle.
Kun harkitset yrityksen ostamista, kannattaa hyödyntää asiantuntijoiden apua. Neuvonantajat voivat auttaa sinua arvioimaan ostettavan yrityksen potentiaalia ja riskejä. Ostajalle on mahdollista tulla myös ”kauppakiima”, jolloin kannattaa pysähtyä hetkeksi. Niin kiire ei kannata olla, ettei ehdi tehdä huolellista due diligence -tarkastusta ostokohteelle, varmistaaksenne sen, että ostettava yritys on taloudellisesti ja sopimuksellisesti niin terve, että kauppa kannattaa tehdä. Lisäksi on hyvä varmistaa, että se sopii osaksi strategiaanne.
Yrityksen ostaminen voi ensikertalaiselle tuntua pelottavalta askeleelta, mutta se voi myös olla palkitsevaa ja voi antaa jopa uutta energiaa yrittämiselle. Lisäksi se voi tarjota mahdollisuuden rakentaa parempaa tulevaisuutta myös sinulle henkilökohtaisesti. Älä epäröi tarttua tilaisuuteen, kun sellainen sattuisi tulemaan vastaan. Yrityskauppaosaamista hankitaan yhtiöiden hallituksissa vain hankkimalla yrityksiä. Kannattaa oman aktiivisuuden lisäksi myös tutkia myytäviä yrityksiä eri yritysvälittäjiltä.
Tänä vuonna, kun juhlimme yrittäjäjärjestössämme ostajan vuotta, sinä voit olla yksi seuraava menestyvä yrityksen omistaja ja omistaja-arvon kasvattaja. Yhteiskuntamme tarvitsee uusia menestyviä yrityksiä ja riskiä ottavia omistajayrittäjiä.
Samuli Vanhala
Kirjoittaja on Kasvupolut Oulu Oy:n osakas ja Valuad Partner Oy:n perustaja.
Muita kiinnostavia aiheita
Samuli Vanhala
samuli.vanhala@kasvupolut.fi