YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

KPY-blogi
27.9.2024
Hanna Tölli, Pekka Pohjola

Parempia päätöksiä nopeammin

Mitä yhteistä on terveydenhuollolla ja yritysneuvonnalla? Kummassakin pyritään ennakoimaan, säilyttämään ja kehittämään hyvää (yritys)elämänlaatua ja tarvittaessa kuntouttamaan. Ongelmia on helpompi lähestyä yksi kerrallaan kuin selvittää kymmentä oiretta samanaikaisesti.

Suomessa tarjotaan aloittaville yrityksille tai idean kanssa ihmetteleville ilmaista neuvontaa ja opastusta kuntien omistamissa kehitysyhtiöissä. Yritysneuvonta perustuu yrityskehittäjien ammattitaitoon ja asiantuntemukseen sekä yrittäjän sen hetkiseen tilanteeseen. Yrittäjän päätöksentekoa ohjaavat useimmin yrityksen tulot ja menot. Ratkaisuja tehdään vauhdissa vähillä perusteluilla. Sinällään ihan oikein sekin.

Mitäpä jos yritysneuvontaa annettaisiinkin enemmän tutkijamaisella menetelmällä? Toisin sanoen asetettaisiin liiketoimintasuunnitelmaan sopiva olettama, joita myös testattaisiin ennen päätöksen tekoa. Tällöin johtopäätökset perustuisivat tosiasioihin ja niille saataisiin laskennallista arvoa. Italialaisen Arnaldo Camuffon tutkimusryhmän tuloksista selviää, että tutkijamaista menetelmää käyttävät startupit menestyivät ainakin ensimmäisenä elinvuotenaan paremmin kuin perinteiseen yritysvalmennukseen osallistuneet verrokkiyritykset (Camuffo et al. 2021).

Mikä tämän menetelmän pihvi on? Yksiselitteisesti ajansäästö. Tällöin ihmiskunnan arvokkain asia eli aika tulee käytettyä hyvien ideoiden ja liiketoimien hyväksi. Teemme jatkossa parempia päätöksiä nopeammin ja jätämme perustellusti sellaiset liikeideat pois, joilla ei ole onnistumisen mahdollisuuksia sillä hetkellä.

Liiketoiminnan kehittämiseen tulee samalla väistämättä systemaattisuutta työkalujen avulla, kun asioita saa pohtia, laskea ja testata. Annettu aika sataa suoraan yrityksen laariin. Voinemme siis puhua myös kestävämmistä ja terveemmistä päätöksistä nopeuden rinnalla.

Hanna Tölli toimii TKI-koordinaattorina ja vastuullisen liiketoiminnan kehittäminen -tutkimusryhmän vetäjänä Centria-ammattikorkeakoululla.

Pekka Pohjola toimii yrityskehittäjänä Kokkolanseudun Kehitys Oy:ssa.

Kirjoittajat työskentelevät NPA:n rahoittamassa Target Circular – Supporting Sustainable SMEs to Success -hankkeessa. Lisätietoja: https://net.centria.fi/hanke/target-circular/

Muita kiinnostavia aiheita

Hanna Tölli
Pekka Pohjola
Avaa pop-up -ikkuna