YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

27.6.2022
Harri Jaskari

Pelkkä työterveyden kritiikki ei vie eteenpäin, ratkaisuja tarvitaan

Yle julkaisi maanantaina 27.6. suomalaista työterveyshuoltoa kritisoivan uutisen. Sen mukaan työterveyshuolto kasvattaisi hyvinvointieroja maassamme. Aiemmin kritiikkiä työterveyshuoltoa kohtaan on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salminen.

Artikkelissa ei tuotu esiin työterveyden laajoja myönteisiä vaikutuksia.

Ilman työterveyshuoltoa julkisen sektorin tulisi hoitaa palvelut kahdelle miljoonalle työnterveyden piirissä olevalle henkilölle. Tämä paisuttaisi entisestään julkisen sektorin hoitojonoja ja odotusaikoja. Samalla ihmisiä seisotettaisiin jonossa työkyvyn mahdollisesti entisestään heikentyessä.

Työnantajayrittäjälle on erittäin tärkeää, että työntekijöiden terveydestä pidetään huolta ja että työntekijät pääsevät sairastuessaan ripeästi hoitoon. Sairauslomapäivän kustannus on lähes aina suurempi kuin työterveyspalvelun hinta. Työnantajat rahoittavat 80 prosenttia työterveyshuollon kuluista. Järjestelmä on kustannustehokas ja vaikuttava.

Työterveyshuollon keskeinen tehtävä on ennaltaehkäistä ammattitauteja ja työperäisiä sairauksia. Entistä useampi työnantaja on myös sisällyttänyt vapaaehtoiset sairaanhoidon palvelut osaksi työterveyssopimuksiaan.

Toivomme alan tutkijoita ja päättäjiä kiinnittämään huomiota myös siihen, että millaisia säästöjä ja tehostamista on syntynyt siitä, kun yksityiset toimijat työterveydessä ovat hyödyntäneet ketterämmin mm. digitaalisia palveluita. Suurimmissa kaupungeissa ajan työterveyslääkärille saa usein jo tunnin päähän. Tämä on Ylen artikkelissa kritiikin kohteena, vaikka sen pitäisi olla terveydenhuollon tavoitteena.

Suomen järjestelmä on myös paljon tasa-arvoisempi kuin muissa maissa, joissa vastaava järjestelmä perustuu yleensä erityisratkaisuihin. On hyvä, että eri järjestelmistä käydään kriittistä keskustelua. Mikäli tiedossa on jokin parempi malli, niin olemme varmoja siitä, että työnantajat voisivat ottaa sen käyttöön. Nyt kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa olisi tärkeää löytää toimiva yhteistyö myös työterveyshuollon ja hyvinvointialueiden välillä ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Harri Jaskari

johtaja

Henrik Wickström

elinkeinopolitiikan asiantuntija Suomen Yrittäjät

Harri Jaskari
Avaa pop-up -ikkuna