YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pikku Pöllölä maistattaa metsän antimia järvenpääläisille ja muille rohkeille
YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 2., OSA 3: Metsäiset maut sopivat jälkiruokiin tai juomiin ja pitävät sisällään paljon vitamiineja ja muita terveysvaikutuksia. Mikkola kannustaa myös kaikkia lähiluonnon raaka-aineiden keräämisessä ja hyödyntämisessä.
Maistuisiko kuusenkerkkäjuoma, koivunlehtisiirappi tai kuusenkerkkäsilppu, jota voisit lisätä aamupuuroon tai smoothieen? Tai entäpä vuohenputkipiirakka tai koivunlehtimahlasta valmistettu ja koivunlehtiraesokerille koristeltu pullapitko? Haluaisitko ripotella koivuntuoksua löylyveteen tai rentoutua turvejalkakylvyssä tai koivusuolakuorinnassa?
Pikku Pöllölän luonnontuoteneuvoja, mikroyrittäjänä toimiva järvenpääläinen Riitta Mikkola hyödyntää monipuolisesti metsän omia raaka-aineita osana ruoanlaittoa ja hyvinvointia neuvoen myös yrittäjiä, metsänomistajia sekä muita halukkaita niiden hyödyntämisessä. Työ on osa-aikaista, sillä Mikkola tekee päivätöitä Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitoksen ruoka- ja siivouspalveluiden palvelupäällikkönä.
– Valmistuin viime keväänä luonnontuoteneuvojaksi ja tavoitteenani on tuoda pieni pala kerrallaan puhdasta luomumetsää Järvenpäähän.
Mikkolalla on hänen veljensä, Luonnonvarakeskus Luken metsäasiantuntijana työskentelevän Eero Mikkolan kanssa luomusertifioitu metsätila Pöllölän Luontofarmi Leppävirralla, josta metsän raaka-aineet ovat peräisin. Järvenpään Loutissa kerrostalon kerhohuoneessa puolestaan sijaitsee Pikku Pöllölän pop-up -myymälä, josta tuotteita on mahdollista ostaa.
– Tuomme luomuvilliyrttejä Savosta Järvenpäähän, ja minä valmistan niistä erilaisia herkku- ja hemmottelutuotteita. Idea omasta luontofarmista kypsyi veljeni ja minun halustani hoitaa suvun vanhoja metsiä moniarvoisesti.
Luonnontuotealan lainsäädäntö on haastavaa, sillä Mikkolan täytyy tarkistaa uuselintarvikeasetuksesta puun tai kasvin osa kerrallaan, mitä laki sanoo osan niiden käyttökelpoisuudesta elintarvikkeeksi. Hyvinvointituotteissa ohjeistus on taas erilainen, vaikka raaka-aineet ovat samoja.
Vaikka Pikku Pöllölän pop-up -myymälätoiminta on vasta tänä vuonna aloittanut ja työtä tehdään vain pieni osa viikosta, suunnitelmia, ideoita ja tahtoa on.
– Jos olisin nuorempi, tekisin tätä ihan täysillä!
TIESITKÖ?
Metsien vitamiinipommeja
Koivu sisältää paljon C-vitamiinia, jota käytetään paljon lääkkeenomaisesti. Lehdet poistavat lihasjännitystä ja pehmentävät ihoa. Sitä voidaan käyttää ihottumiin, jäsenten särkyyn, kiihdyttämään kuona-aineiden poistoa, nivelvaivoihin, reumavaivoihin ja ehkäisemään tulehduksia. Koivusta saadaan mahlaa 50–300 litraa per puu. Mahla sopii hyvin leivontaan ja ruoanlaittoon.
Kuusi sisältää paljon C-vitamiinia. Sitä käytetään paljon lääkkeenomaisesti, ja sen raikas tuoksu piristää, virkistää verenkiertoa, lämmittää käsiä ja jalkoja sekä lieventää reuman oireita. Myös kansallisrunoilija Elias Lönnrot (1802–1884) oivalsi koivun ja kuusen tarjoamat terveyshyödyt.
Maitohorsma sisältää paljon kuitua, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Sitä käytetään estämään tulehduksia, suonenvetoon, rauhoittamaan ja puhdistamaan haavoja.
Mesiangervo on luonnon oma särkylääke, jota käytetään lihassärkyihin, nivelkipuihin, kramppeihin, kihti- ja reumatismivaivoihin. Se sisältää salisylaattia, joten se ei sovi aspergeeniallergisille. Mesiangervo ei virallisesti sovellu elintarvikkeeksi, mutta Luonnonvarakeskus Luken mukaan siitä voisi olla tulevaisuuden muistilääkkeeksi.
Nokkonen sisältää yli 60 prosenttia lehtivihreää sekä vitamiineja ja hivenaineita, jotka tekevät siitä koko kehoa vahvistavan ja virkistävän yrtin. Se stimuloi verenkiertoa ja supistaa ihohuokosia.
Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.