YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Puheenjohtajan blogi
Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja Taija Kavalto kirjoittaa blogissaan yrittäjyydestä Kaarinassa ja Suomessa. Blogissa vierailee myös hallituksen jäseniä.
31.1.2024 kolumni Kaarina-lehdessä
Kehitetään Kaarinaa yhdessä
Kaarina on kaupunki, joka ei tyydy pysähtyneisyyteen. Tässä on kaupunki, joka katsoo tulevaisuuteen ja ymmärtää, että jatkuva parantaminen on avain menestykseen. Tämä periaate, joka on tuttu liiketoiminnasta ja teollisuudesta, on Kaarinassa omaksuttu osaksi kaupungin toimintakulttuuria. Se näkyy niin kuntalaisten arjessa kuin kaupungin kehityshankkeissa.
Jatkuva parantaminen, tunnetaan myös nimellä kaizen, on filosofia, joka korostaa pienten, jatkuvien parannusten merkitystä. Sen sijaan, että tähdättäisiin valtaviin kertaluontoisiin muutoksiin, pyritään tekemään pieniä, mutta merkityksellisiä parannuksia jatkuvasti. Kaarinassa tämä ajattelutapa on juurtunut kaupungin kehittämiseen: pienet askeleet vievät kohti suurempaa muutosta, ja se näkyy kaikessa kaupungin toiminnassa.
Kaarinan yrityksille jatkuva parantaminen on elintärkeää kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Kaupunki tarjoaa monenlaisia palveluita ja tukea yrityksille, mutta avaimet menestykseen ovat yrittäjien omissa käsissä. Yrittäjät, jotka sitoutuvat jatkuvaan parantamiseen – olipa kyse tuotteen laadun kehittämisestä, asiakaspalvelun parantamisesta tai toimintaprosessien tehostamisesta – pärjäävät paremmin muuttuvilla markkinoilla. Kaarina rohkaisee yrityksiään olemaan avoimia uudistuksille ja kehitykselle, mikä luo kaupungille elinvoimaisen ja dynaamisen elinkeinoelämän.
Jatkuva parantaminen on asenne, joka kannustaa etsimään aina uusia keinoja tehdä asioita paremmin. Kaarinassa tämä asenne on tarttunut niin yrittäjiin, kaupungin työntekijöihin kuin asukkaisiinkin. Se luo kaupungille kilpailuetua ja viihtyvyyttä, joka näkyy ja kuuluu kauas.
Inga Korkeamäki
Johtajuuskehittäjä Hepojoelta
Kaarinan Yrittäjät ry – hallituksen jäsen
————–
31.1.2024 kolumni Kaarina-lehdessä
Kyllä maalla on mukavaa
Asun ja yrityksemme toimii maaseudulla, pitkään sukumme hallussa olleella maatilalla. Koen sen olevan osan identiteettiäni ja myös iso etuoikeus. Olemme avanneet kotimme ovet vieraille ja asiakkaille. Näin on päätynyt tekemään myös moni muu tilallinen maaseuduilla.
Maaseudulla toimii yli 40 % Suomen yrityksistä. Maatiloista kolmannes harjoittaa maatalouden ulkopuolista yritystoimintaa. Monipuolinen ja uudistuva yrittäjyys luo perustaa maaseudun elinvoimaisuudelle ja kehittymiselle.
Maaseudulla yrittäjät saavatkin tuloja monista eri lähteistä. Monialaisilla maatiloilla elinkeino koostuu maa- ja metsätalouden lisäksi muusta yritystoiminnasta. Niissä jalostetaan elintarvikkeita, tuotetaan energiapalveluja, harjoitetaan hevostoimintaa, tarjotaan hoivapalveluja, terapiaa, koneurakointia tai jalostetaan puuta ja mitä nyt ikinä voikaan keksiä! Yrittäjät maaseudulla ovat erityisen kekseliäitä ja innovatiivisia. On pakko olla.
Maaseutumatkailu hyödyntää maaseudun tarjoamia luontaisia elämyksiä ja maatilojen voimavaroja. Maaseudun matkailuyritykset tarjoavat juhla-, kokous- ja ravintolapalveluita sekä monenlaisia aktiviteetteja. On ratsastusta, hiihtoa, patikointia, melontaa ja muuta toimintaa. Meillä on muun muassa varsinais-suomen pisin vaijeriliukurata! Osalla tiloista on myös kotieläimiä, jotka kiinnostavat varsinkin lapsiperheitä. Maatilalomilla on jossain paikoissa mahdollista osallistua myös maatilan arkitöihin. Tai mennä viettämään vanhan ajan maatilajoulua.
Kuvittele kaunis, aurinkoinen kevätpäivä. Vasta muokatun pellon tuoksu tuntuu tuulessa, kohta alkaa kylvöt. Linnut laulavat. Meri välkehtii kevätauringossa. Ympärillä on tilaa ja ilmaa. Kaikki on näin keväällä erityisen kirkkaan vihreää. Päätettiin syödä lounasta ulkona, nyt on jo siihen tarpeeksi lämmin.
Se on minun työpaikkani. Ja kotini. Tämä on se syy, miksi haluan asua ja yrittää maaseudulla.
Kevätaurinkoa odottaen,
Taija Kavalto
Maaseutumatkailuyrittäjä Piikkiöstä
Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja
19.4.2023 kolumni Kaarina-lehdessä
”Support your local”
Viime aikoina olemme saaneet kuulla ja lukea mediasta lisääntyneistä konkursseista. Sydäntäni raastaa kun kuulen jonkun tutun yrittäjän tarinan siitä, että kaikkeni tein, mutta se ei riittänyt. Yrityksen tarina päättyi konkurssiin tai muuten syntyi päätös lopettaa kannattamaton liiketoiminta.
Tämä aika on nyt kova yrittäjille. Koronapandemian perään rysähtänyt energiakriisi, sota Euroopassa, raaka-aineiden, komponenttien ja hyödykkeiden hintojen ja sittemmin myös korkojen nousu, ovat yhtälö, jossa yritysten kyky selviytyä velvoitteistaan ja menestyä liiketoiminnassaan joutuvat koetukselle.
Konkurssiaaltoa ennakoitiin koronakriisissä, mutta se pystyttiin muun muassa valtion tukitoimin estämään.
Nyt kun ihmisten rahat ovat vähissä, niin kulutus väkisinkin laskee. Taas voi matkustaa ulkomaille, vapaa-ajan matka-kassat käytetään etelänmatkoihin, ei lähimatkailuun. Tilataan ulkomaan nettikaupasta edullinen helle-mekko matkalle mukaan. Matkan jälkeen valmistetaan itse kotona juhlapyhän ateria, niin säästetään siinä. Ostetaan cittarista ulkomaisia tomaatteja, kun ne ovat niin paljon edullisempia kuin kotimaiset ja ihan hyviä. Jätetään väliin hieronta ja kasvohoito, kun ilmankin pärjää.
Ja näin korona-aikana opittu, paikallisen yrittäjyyden tukeminen, on jo taas päässyt vähän unohtumaan. Ja nyt, jos koska, olisi hyvä aika toimia silloin opitun mukaan. Nyt jos joskus, paikallinen pienyrittäjä arvostaisi sitä. Hän selviäisi taas tämänkin kuukauden eteenpäin ja saisi laskut maksettua.
Portion boysin pojat sanoittavat hyvin, huumorin keinoin, Kyläbaari – kappaleessaan omia ajatuksiani, joita toivon kaikkien pysähtyvän miettimään: ”Support your local, Vaikka olisikin kallista, Kyläbaarissa… Ei oo aikaa jäädä himaan vetää lonkkaa, muuten meidän paratiisi menee vielä konkkaan!”
Minkälainen Kaarina olisi, jos meillä ei olisi yrityksiä – kyläbaaria, apteekkia, parturi-kampaajaa, lounasravintolaa, autokorjaamoa, hierojaa, vaatekauppaa, kukkakauppaa? Aika monessa kunnassa ei enää muuten ole. Koitetaanko yhdessä pitää huolta siitä, että meillä olisi nämä palvelut jatkossakin?
Taija Kavalto
Yrittäjä Kaarinan Piikkiöstä
Kaarinan Yrittäjät ry. puheenjohtaja
Helmikuu 2023
Pienillä työpaikoilla on kaikki edellytykset sopia paikallisesti
Pienissä yrityksissä työnantajan ja työntekijöiden väliset suhteet ovat hyvällä tasolla, vahvistaa työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometri vuodesta toiseen. Samanlainen käsitys meillä on kaarinalaisten yritysten tilanteesta.
Mitä pienempi yritys, sitä paremmin luottamuksellisuus, avoimuus ja tasapuolinen kohtelu toteutuvat. Työolobarometrissä asiaa on kysytty työntekijöiltä itseltään. Vastaajina ovat yksityisen sektorin palkansaajat. Tulokset voidaan yleistää koskemaan kaikkia palkansaajia.
Työolobarometrin mukaan työpaikoilla pystytään käsittelemään ristiriitoja sitä paremmin, mitä pienemmästä yrityksestä on kyse. Pienillä työpaikoilla työntekijöillä on barometrin mukaan myös eniten vaikutusmahdollisuuksia omaan työhönsä. Ei ole syytä epäillä, etteikö pienillä työpaikoilla pystyttäisi ratkomaan myös työehdoista sopimista. Tässä meillä on hieno mahdollisuus uudistaa työelämää yrittäjän ja työntekijöiden yhteistyöllä!
Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta. Usein ammattiyhdistysliikkeen edustajat sanovat, että työnantajan ja työntekijöiden väliltä puuttuu luottamusta, eikä paikallista sopimista siksi voida laajentaa. Työolobarometri osoittaa kuitenkin jälleen toista. Työolobarometrin tietojen valossa onkin harmi, että juuri niiden työpaikkojen sopimismahdollisuuksia rajoitetaan lainsäädännöllä, missä olisi parhaat edellytykset paikalliselle sopimiselle. Meille yrittäjille työntekijät ovat yrityksen arvokkain asia. Ilman heitä ei yritys pärjäisi. He ovat usein käyntikorttimme ja parhaiten kosketuksessa asiakaspintaan. Näissä teemoissa myös me yrittäjäyhdistyksessä haluamme tukea yrittäjiä, sillä jokaisella on varmasti aina uuttakin opittavaa.
Kaarina, Varsinais-Suomi ja Suomi tarvitsevat lisää työtä ja työpaikkoja. Uudet työpaikat syntyvät pääosin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Työmarkkinoiden jäykkyydet kuitenkin jarruttavat työpaikkojen syntyä ja myös työn vastaanottamista erilaisissa elämäntilanteissa. Siksi työpaikkasopimista on jo korkea aika edistää myös lainsäädännöllä. Päättäjien on aika nostaa tässä rimaa. Pienissä yrityksissä edellytykset ovat kunnossa. Luottamuksen tai tiedonkulun puutteesta paikallisen sopimisen edistäminen ei jää kiinni.
Taija Kavalto
Puheenjohtaja, Kaarinan Yrittäjät ry
Tammikuu 2023
Olemme täällä sinua varten
Uusi yhdistystoiminnan vuosi 2023 on jo alkanut! Meillä Kaarinan Yrittäjissä se onkin alkanut vauhdikkaissa ja myös juhlavissa merkeissä!
Saimme upean tunnustuksen Varsinais-Suomen Yrittäjiltä; Meidät valittiin vuoden paikallisyhdistykseksi omalla alueellamme, eli Varsinais-Suomessa!
Tämä tunnustus tuntuu minusta henkilökohtaisesti ihan todella hyvältä. Olemme viime vuoden paiskoneet tosissamme hommia Kaarinalaisten Yrittäjien ja yritysten hyväksi ja se, että tämä työ huomataan ja huomioidaan, on tehdystä työstä paras palkinto.
”Kaarinan Yrittäjien hallituksessa toimii sitoutuneita ja innostuneita yrittäjiä.”
Olen saanut ympärilleni upean porukan. Kaarinan Yrittäjien hallituksessa toimii sitoutuneita ja innostuneita yrittäjiä, jotka kaikki ovat olleet valmiina antamaan omasta ajastaan osan, yhteisen hyvän rakentamiseksi. Meillä on maailman parhain sihteeri, Maria, jonka kanssa arjen toiminnot sujuvat todella helposti ja vaivattomasti. Me ollaan hyvä tiimi!
Ja kaikki tämä työ ja innostuneisuus jatkuu nyt tänä vuonnakin. Luvassa on niin paljon kaikkea hienoa ja innostavaa, että maltamme tuskin odottaa, että pääsemme kertomaan teille kaikesta siitä.
”…sitähän me juuri haluamme tehdä. Juttuja, joista te innostutte”
Sinä jäsenemme: Ole matalalla kynnyksellä yhteydessä minuun tai muihin hallituksen jäseniin ja kerro, mikä olisi juuri sinulle sopivaa toimintaa ja palvelua! Koska sitähän me juuri haluamme tehdä. Juttuja, joista te innostutte ja joihin te olette valmiina lähtemään mukaan.
Olemme täällä Sinua varten.
Toivon todella, että nähdään tapahtumissa!
Taija Kavalto
Kaarinan Yrittäjät ry.
Puheenjohtaja
Tammikuu 2022
Tartu hetkeen?
Tämä pari vuotta jatkunut maailmantilanne on tuonut elämäämme aivan uusia sävyjä ja tapoja. Olen itse aina ollut kova tyttö suunnitteleman asioita. Teen erilaisia listoja, mietin juttuja ensi viikoksi, ensi kuuhun ja myös tuleville vuosille. Ennakointi on ollut työssäni aina se asia, jonka merkitystä korostan ja jonka uskon auttavan, monen tiukan tilanteen hallintaan.
Nyt tämä tapa työskennellä on ollut raskas. Aika ei ole suotuisa suunnittelijalle. Tuntuu että kerta toisensa jälkeen joudun luopumaan suunnitelmista. Peruuttamaan sovittuja asioita ja tapahtumia. Muuttamaan suuntaa, järjestelemään ja uudelleenjärjestelemään. Elämä on yhtä säätämistä. Alkaa tulla sellainen olo, että en halua enää edes suunnitella mitään, jotta en joutuisi pettymään. Henkisesti helpompaa niin.
No nyt pitäisi sitten tarttua siihen kuuluisaan hetkeen. Ja päivään. Carpe diem vaan.
Tartu hetkeen. Mitä se sitten tarkoittaa? Sitäkö että tekee päivittäisiä askareita sen kummemmin suunnittelematta? Sitä että spontaanisti soittaa ystävälleen tai hakee hänet kävelylle? Sitä että yllättää perheensä siivoamalla kaapit? Valmistaa arkiruuaksi perheen herkkuruokaa, pitkään haudutettua pippuri-possua? Ehkä se on juuri sitä.
Yrittäjää ahdistaa. Ja on ahdistanut jo pitkään. Oman hetkeni ja päiväni lisäksi olen kumminkin vastuussa monen työntekijäni arjesta. Ja toimeentulosta. Siihen hommaan ei oikein toimi hetkessä eläminen. Olisi pakko pystyä suunnittelemaan. Ja ennakoimaan.
Kyllä kai sekin aika vielä tulee, kun voi taas suunnitella. Ja ennen kaikkea toteuttaa suunnitelmiaan! Espanjan tauti kesti 3 vuotta. Jos siihen on vertaaminen, niin aletaan olla loppusuoralla. Kuka tietää. Ei kukaan.
Tsemppiä kaikille, parempaan uskoen.
Taija Kavalto
Kavalton Tilan yrittäjä
Kaarinan Yrittäjien puheenjohtaja
Lisää blogeja
Muita kiinnostavia aiheita
Taija Kavalto
asiakaspalvelu@kavaltontila.com