YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sarjayrittäjyyden 10 salaisuutta
Olen ostanut ensimmäisen osakkuuteni yrityksestä kymmenisen vuotta sitten 22-vuotiaana. Tämän jälkeen on opiskeltu ja tehty töitä – onnistuttu ja epäonnistuttu. Tie ei missään nimessä ole ollut helppo, vaan päinvastoin. Tässä sitä kuitenkin edelleen ollaan ja opittu on paljon. Kaiken voi oppia!
Kokosin alle 10 suurinta oppia tästä tiestä:
- Verkostoituminen – Aivan ykkösjuttu! Parin vuoden täysipäiväisen yrittäjyyden jälkeen koin yrittäjyyden haastavaksi ilman kunnon verkostoja. Paneudu vakavasti ja tee pitkäjänteistä työtä!
- Luottamus – Pidä kiinni lupauksista oli kyse sitten vapaa-ajasta, yhdistyksistä tai työstä. Jos et ilmesty paikalle tai jätät homman tekemättä, ensi kerralla ei välttämättä käännytä sinun puoleesi. Ole rehellinen, ja uskalla kertoa myös epäonnistumisista.
- Yhteistyökumppanit – Kun itselläsi on monta rautaa tulessa, et pysty enää hoitamaan jokaisen yrityksen asioita eri henkilöillä esim. pankeissa, vakuutusyhtiöissä, työterveydessä. Etsi itsellesi luotettavat yhteistyökumppanit, jotka mahdollistavat kasvun, ansaitsevat luottamuksesi ja helpottavat elämääsi.
- Ajankäyttö – Ajankäyttöön on toki olemassa erilaisia työkaluja ja oppeja. On kuitenkin tärkeää osata tunnistaa myös omat vahvuudet ja hiota omia taitoja ajankäytön osalta. Ajankäytön tehostamista voi oppia myös pakosta, kun asioita on liikaa ja ne on vaan pakko hoitaa. Yhä vaikeammista asioista tulee arkipäivää ja niiden käsittely tapahtuu jo alitajunnassa. Miten enemmän haastat itseäsi sitä haastavammat asiat tapahtuvat luonnostaan ilman extra työtä.
- Hyvinvointi – Tasapaino elämässä on lähtökohta kaikessa yrittäjyydessä. Ilman sitä voi päästä pitkällekin, mutta seinä tulee jossain kohtaa vastaan. Tasapainoisessakin elämässä voit välillä ponnistaa rankempia pätkiä, mutta älä jää sille tielle. Hae vastapainoa omalle työlleen. Ajattelutyön vastapaino voi olla ruumiillinen työ. Tämä on henkilökohtaista ja jokaisen pitää löytää omat tapansa. Hyvinvointi on aina usean summa, mutta ne voi hakea kohdalleen pala kerrallaan.
- Ydinosaaminen – Mikä on sinun ydinosaamisesi ja miten voit hyödyntää sitä kaikessa mitä teet?
- Järjestelmällinen johtaminen – Jonkun täytyy pitää langat käsissä ja asiat järjestyksessä, mutta tämä ei ole helppo rasti. Tehtävien delegointi on välttämätöntä jossain pisteessä. Tämä kasvattaa luottamusta ympärilläsi ja antaa aikaa tehdä omat asiat entistä paremmin.
- Ulkopuolinen näkemys – Kun toimii tarpeeksi pitkään jonkin asian kanssa, tulee itse niin lähelle, ettei enää näe uusia tapoja toimia. Out of the box -ajattelussa yhdistyvät luova ja kriittinen ajattelutapa sekä kyky ratkaista luovasti ongelmia. Irrota asiasta tarpeeksi pitkäksi aikaa tai hanki ulkopuolista näkemystä.
- Kohderyhmät – Kohderyhmiä on kaikkialla. Tunnista kohderyhmäsi ja kohdista voimasi kulloinkin sopivaan kohderyhmään niin voimakkaasti, että sinut tunnetaan siellä jatkossa, oli kyseessä myynti, markkinointi, kumppanit tai verkostot.
- Oppiminen epäonnistumisista – Tekemällä asiat samalla tavalla yhä uudelleen ei tuo muutosta parempaan. Opi jokaisesta epäonnistumisesta, kasva ja tee asiat eri tavalla seuraavalla kerralla.
Edellä olevat asiat ovat välttämättömiä sarjayrittäjyydessä, mutta tekevät kaikesta tekemisestä helpompaa ja nautittavampaa. Tykkäätkö itse puurtaa vai ottaa rauhassa?
Muita kiinnostavia aiheita
Mikko Rantanen
mikko.rantanen@kaupallistajat.fi