YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Blogit

Vlogi – mitä, miksi, missä?

19.6.2022 klo 06:23
Blogi

Tullaksesi myydyksi pitää tulla tunnetuksi - ensimmäinen vlogimme julkaistiin! Mikä se vlogi sitten on?Vlogi on sellainen, joss blogi on tehty…

Optimismia tuotekehitykseen

16.6.2022 klo 09:59
Blogi

Omassa yrityksessäni työstämme asiakkaiden konseptien lisäksi myös omia palveluideoitamme. Moni idea on vuosien varrella edennyt, mutta pääasiassa kiireet ja ”realismi”…

Vuosiloma

14.6.2022 klo 12:25
Blogi

Vuosilomalaissa säädetään työntekijälle minimilomaoikeudet. Vuosilomalain määräysten mukaan sopimus, jolla vähennetään työntekijän vuosilomalain mukaisia oikeuksia, on pätemätön. Vuosilomalaissa on määrätty ne…

Aiheen pohtiminen sai alkunsa pk-yritysbarometrin tuloksia tutkiessa. Viimeisin tutkimus julkaistiin 14.2.2022. Keskityn seuraavassa Etelä-Pohjanmaan alueellisiin tuloksiin. Koko maassa omistajanvaihdosta suunnittelee seuraavan kahden vuoden aikana 15 % yrityksistä. Etelä-Pohjanmaalla osuus oli 12 %. Vuosi sitten tehdyssä tutkimuksessa omistajanvaihdoksen toteutumista seuraavan 3–5 vuoden aikana ennakoi 21 % alueemme vastaajista ja nyt vastaava lukema oli 16 %. Tällä kertaa 52 % vastaajista kertoi, ettei omistajanvaihdos ole lainkaan suunnitelmissa. Keväällä 2021 eteläpohjalaisyrityksistä 48 % oli tätä mieltä. On selvää, että korona muutti yritysten toimintaympäristöä voimakkaasti. Palvelualan yritysten toimintaa rajoitettiin lähes kahden vuoden ajan ja korona itsessään myös muutti ihmisten kuluttajakäyttäytymistä. Palvelu- ja ravintola-alan yrityksille tämä merkitsi merkittävää myynnin ja kannattavuuden heikkenemistä. Alan yritysten omistajanvaihdokset olivat jäissä, koska tulevaisuudennäkymät olivat heikot. Nyt vihdoin nämä alat pääsevät kuromaan kiinni menetettyä myyntiä ja tulosten parantuessa ne alkavat kiinnostaa yritysten ostamisesta kiinnostuneita. Teollisuuden puolella koronan yleiset vaikutukset jäivät lopulta pieniksi. Vuosi 2021 oli jopa niin vahva, että kasvua alkoi rajoittaa jo raaka-aineiden hinnannousu, komponenttipula, logistiikkaongelmat ja työvoimapula. Venäjän kunniaton ja kuvottava hyökkäyssota Ukrainaan pahentaa entisestään edellä mainittuja ongelmia. Yrittäjät ovat kiitettävästi oppineet valmistautumaan tuleviin omistajanvaihdoksiin ajoissa. Moni teollisuusyritys on kertonut odottavansa vielä vuoden 2021 hyvät tulostiedot ennen yrityksen myyntiin laittamista. Todennäköisyys parhaan hinnan saamiseksi yrityksestä onkin juuri, kun tulokset ovat hyvät ja tilauskannat pitkät. Epävarmuuksista huolimatta odotukset talouskasvun jatkumisesta ovat vielä hyvät. Ukrainaan kohdistunut sota leikkaa kasvua, mutta ei pysäytä sitä. Pessimistisimpienkin asiantuntija-arvioiden mukaan kasvu jatkuisi tänä vuonna vielä vähintään 2 %. Kannustankin luopumishalukkaita yrittäjiä edelleen kehittämään yrityksiä myyntikuntoon ja kasvuhalukkaita yrittäjiä pohtimaan voisiko yritysosto olla yksi mahdollisuus kasvustrategian toteuttamisessa. Minä olen apunasi, olitpa sitten ostamassa tai myymässä yritystä.

Yrityskauppaan valmistautuminen – onko tuotetiedot kunnossa 

3.6.2022 klo 12:01
Blogi

Pk-yritysbarometrin mukaan 12 % eteläpohjalaisyrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta tapahtuvaksi seuraavan kahden vuoden kuluessa. Omistajanvaihdosten näkökulmasta on positiivista, että useissa yrityksissä asiaan aletaan valmistautua…