YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
20.6.2022
Hanna Munter, Sote-alueiden hankinnoista tehtävä avoimia

Sote-alueiden hankinnoista tehtävä avoimia

Julkisia hankintoja tehdään arviota noin 50 miljardin edestä vuosittain. Toimivalla hankintapolitiikalla voidaan vahvistaa yrittäjyyttä ja alueemme elinvoimaa.  

Suomen Yrittäjien Kuntabarometrissä lähes 10 000 yrittäjää arvioi tänä keväänä kotikuntansa pärjäämistä yritys- ja elinvoimapolitiikassa. Yrittäjien mielestä Varsinais-Suomessa kunnat ovat elinkeinopolitiikan osa-alueista heikoiten onnistuneet julkisissa hankinnoissa. Tulos oli kehittynyt huonompaan suuntaan edelliseltä mittausjaksolta vuodelta 2020.  
   
Samalla suurta huolta pk-yrityksissä aiheuttavat uusien hyvinvointialueiden edesottamukset ja aikeet ostaa tukipalveluita kilpailuttamatta suoraan omilta yhtiöiltään. Tällaisia tukipalveluita ovat esimerkiksi catering, pesula- ja kiinteistöhuolto sekä it- ja taloushallinto. Kun hyvinvointialueita perustetaan kiireellä, julkisomisteinen yhtiön perustaminen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta. Tämä voi johtaa pahimmillaan siihen, että pian markkinoilla ei enää ole tietyillä aloilla yrityksiä ja yrittäjiä, vaan julkisesti omistettuja yhtiöitä.  

Yrittäjäjärjestö edellyttää, että hyvinvointialueet hankkivat palvelut avoimesti markkinoilta kilpailutuksin. Vain näin voidaan vertailla hintaa ja laatua, mikä on alueemme veronmaksajan ja sote-alueen asiakkaan etu. 

Vastoin yleistä käsitystä sote-palveluita yhteiskunnalle tuottaa suuri joukko sote-alan pk-yrityksiä. Viime vuonna Varsinais-Suomessa sote-palveluita julkiselle sektorille tuotti 843 varsinaissuomalaista sote-organisaatiota, joista valtaosa (yli 800 yritystä) on pieniä pk-yrityksiä tai yksinyrittäjiä. 

Nämä yritykset ovat merkittävä osa hyvinvointialueen palveluntuotantoa. Hyvinvointialueen tarvitsemat ostopalvelut toimintansa pyörittämiseen ovat vuositasolla Varsinais-Suomessa noin 660 miljoonaa euroa, josta pk-yritysten osuus oli noin 210 miljoonaa euroa. Sanomattakin on selvää, että pk-yritysten palveluntuotanto tulee huomioida käynnissä olevassa valmistelussa ja turvata niiden tuottamat palvelut siirryttäessä hyvinvointialuemalliin. 

Varsinais-Suomen Yrittäjät haluaa osallistua hyvinvointialuevalmisteluun tuomalla sen käyttöön oman asiantuntemuksensa. Yhtenä erityisosaamisalueenamme on hankintojen valmisteluun liittyvän markkinatiedon hyödyntäminen hankintojen tiedolla johtamisessa. Sen ympärille voisimme asiantuntemuksemme ja substanssiosaajienne yhteistyönä innovoida ainutlaatuisen hankintakäytännön edistämään hyvinvointialueen kumppaniverkoston rakentamista ja hankintojen toteuttamista tavoitteenamme Suomen osaavin hankintatoimi. 

Järkevästi toteutetuissa hankinnoissa piilee suuri mahdollisuus hyvinvointialueen ja kuntien elinvoimalle. Hankintoja kannattaa jakaa sellaisiin kokonaisuuksiin, että pienemmätkin yritykset pääsevät niihin käsiksi. Sujuvalla vuoropuhelulla yrityskentän kanssa voi julkinen sektori vahvistaa kotiseutunsa elinvoimaa. 

Yrittäjille ja julkisella toimijalla on samat tavoitteet alueen elinvoiman edistämiseksi. Laitetaan tämä yhdessä näkymään myös julkisissa hankinnoissa.  

Hanna Munter
Avaa pop-up -ikkuna