YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.6.2020
Teija Enoranta

Tule tule hyvä stressi – Helppo harjoitus stressin hallintaan

Tiedäthän sen tunteen, kun bisnes pöhisee ja kaikki virtaa? Hyviä ideoita sataa ilotulituksena  ja voimia riittää, vaikka töitä olisi paljonkin. Monelle on yllätys, että tässä hyvässä innoituksen tilassa elimistössä vyöryy samanlainen annos stressihormoneja kuin kuormittavassakin stressissä. Kaikkeen toimintaan tarvitaan tietty määrä meidät liikkeelle laittavia hormoneja, mutta liiallinen määrä rapauttaa elimistöä ja hermostoa. On kuormituksen aiheuttaja sitten meidän mielestämme hyvä tai huono pöhinä, elimistö reagoi siihen pitkälti samoin. Miten kuormitusta ja energiaa voisi hallita niin, että virtaa riittää, mutta keho ja mieli saavat palautumiseen ja uudistumiseen tarvitsemansa levon?

Joogaa stressin hallinnan välineenä on tutkittu laajasti ja tulokset ovat rohkaisevia. Joogan menetelmistä löytyy jokaiselle sopivia energiaa kohottavia ja hermostoa vahvistavia menetelmiä, jotka pitävät huolta jaksamisesta ja opettavat meitä säätelemään energiaa oikein.

Akrobaattiseen asanaharjoitukseen ei tarvitse taipua tavoittaakseen hyviä tuloksia. Perinteisessä joogassa fyysinen harjoitus on vain yksi osa laajaa menetelmien valikoimaa, johon kuuluu muun muassa:

  • energian säätely hengityksen avulla
  • keskittymisharjoitus eli ensi askel meditaatioon
  • äänivärähtelyn käyttäminen hermoston ja hormonitoiminnan säätelijänä
  • myötätunto itseä ja muuta luomakuntaa kohtaan.

Vauvoina ja lapsina hallitsemme joogiset taidot paremmin, mutta eri syistä ne tuppaavat myöhemmin häviämään. Joogassa saamme kaikki lähteä harjoittelemaan näitä taitoja alkeista, mutta harjoittelu on hyvin palkitsevaa. Harjoituksen ei tarvitse olla vaikea eikä monimutkainen. Säännöllinen harjoitus tuo tasapainoa kehon toimintoihin ja helpotusta stressantuneeseen mieleen.

Kokeile vaikkapa tätä hengitykseen keskittymisen harjoitusta, joka on samalla hyvä harjoitus meditaatiosta kiinnostuneille.

  • Istu tuolilla, ojenna selkää suoraksi ja tue jalat maahan. Voit pitää kädet sylissä ja hellittää hartiat. Anna niskan ojentua selän jatkona. Sulje silmät ja anna kasvojen ja leukojen rentoutua.
  • Hengitä sisään nenän kautta niin, että vatsa kohoaa.
  • Hengitä ulos nenän kautta ja vedä vatsaa vähän sisään.
  • Hengitys voi olla normaalia hengitystä, ei tarvitse hengittää erityisen syvään eikä pitkään. Kiinnitä vain huomio siihen, miten hengitys kulkee. Täytä keuhkot sisäänhengityksellä vain ¾ täyteen. Vatsan liike sisäänpäin uloshengityksellä auttaa tyhjentämään keuhkot mahdollisimman hyvin. Kuuntele hengityksen ääntä korvissasi.
  • Laskee hiljaa mielessä sisäänhengityksellä: YK-SI
  • Laske hiljaa mielessä uloshengityksellä: YK-SI-KAK-SI
  • Aina kun mielen huomio lähtee seuraamaan ajatusta menneeseen tai tulevaan, palauta vain ystävällisesti ja määrätietoisesti huomio takaisin laskemiseen ja hengitykseen, kerta toisensa jälkeen.
  • Jatka kolme minuuttia kerrallaan. Voit toistaa harjoituksen useita kertoja päivässä.

Kun hengitys rauhoittuu harjoituksessa, se viestii keholle, että kaikki on hyvin. Silloin parasympaattinen hermosto ottaa ohjat ja antaa kehon ja mielen levätä ja uudistua. Sydämen lyöntitiheys laskee ja verenpaine tasoittuu. Keho lähettää mielelle viestin, että aivojen värähtelytaso saa laskea kohti meditatiivista, rauhoittavaa ja uudistavaa mielentilaa, joka ei suinkaan ole horrosta tai unta. Siihen mielentilaan voi laskeutua helposti juuri se kuningataridea, jota olet pitkään koittanut tavoittaa. Kokeile!

Kun ulkoiset paineet ovat kovat ja elämässä paljon epävarmuustekijöitä, on todella tärkeää pitää huolta itsestään. Koronaepidemian keskellä se on erityisen tärkeää, koska vastustuskykykin voimistuu, kun hallitset energiaasi. Ensimmäinen askel on kai uskoa, että voit itse tehdä jotain, vaikka et voisikaan järjestää elämääsi täydelliseksi. Kun teet harjoitusta, huomaat, että voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. Oli elämäntilanne ympärillä mikä hyvänsä, sinulla on valta vaikuttaa omaan oloosi juuri siinä tilanteessa. Siitä syntyy myötätuntoa itseä kohtaan, ja yhä vain enemmän myönteistä ja hoitavaa energiaa. Hyvässä energiassa stressin laatu muuttuu myönteiseksi, eteenpäin pökkiväksi innostukseksi, joka antaa voimia vaikuttaa koko elämäntilanteeseen.

Hyvää kesää sinulle!

Teija Enoranta
Teija Enoranta
Avaa pop-up -ikkuna