Etelä-Savon Yrittäjien blogi
20.6.2024

Uusia mahdollisuuksia Etelä-Savon matkailu- ja luonnonvara-alan yrittäjille kesäsesonkiin

Tiedät varmasti sen tunteen, kun kesä lähestyy ja töitä on enemmän tekemättä, kuin mitä aikaa tehdä! Mieli tekisi palkata apukäsiä, mutta resurssit eivät anna myötä ja mietit, onko sinulla tarjota työntekijälle riittävästi tuottavia työtunteja, jotta palkkakulut tulee katetuksi.

Tämä on hyvin monen yrityksen kompastuskivi, vaikka sitä ei haluta myöntää. Kasvua ja lisäkäsiä tarvitaan, mutta ratkaisua ei ole vielä löytynyt. Kevään sää on ollut hyvin vaihteleva ja se pistää miettimään millainen kesästä mahtaa tulla. Riski työllistää epävarmassa tilanteessa on liian kova ja päätät selvitä itse. Venyttää työpäiväsi, huolehtia mahdollisemman monesta asiasta itse, suorittaa ja puskea. Pistää itsesi jälleen taka-alalle ja siirtää kaikki huomio yrityksen tulovirtaan. Joissain tapauksissa jopa siirtää syrjään perheen yhteinen aika, omasta hyvinvoinnista puhumattakaan.

Kuulostaako tutulta? Itse voin ainakin samaistua näihin asioihin, sillä yrittäjyysvuosia on takana 35 ja monenlaista on ehtinyt kokea näiden vuosien aikana. Kokeilla erilaisia toimintamalleja, joilla pääsisi optimaaliseen tilanteeseen, jotta aina ei itse taritsisi venyä.

Mutta miten tämän asian voisi ratkaista toisin? Saada apukäsiä ilman valtavia palkkakuluja ja niihin liittyviä työtunteja. Kuinka olisi mahdollista keskittyä siihen missä on itse hyvä ja josta tulee rahaa kassaan. Ja ne kuuluisat muut työt tekisi joku muu. Sinäkin varmasti toivot, että ympäriltä löytyisi tekijöitä, jotka ovat niitä ”joku” tyyppejä. Niitä, jotka ottaa kopin tekemättömistä töistä. Sillä nämä työtehtävät ovat lopulta erittäin tärkeitä bisneksen kasvun kannalta, mutta et ole saanut itseäsi vielä motivoitumaan tehdäksesi ne itse ajoissa.

Oletko koskaan miettinyt, että lähtisit ulkoistamaan osaa työtehtävistäsi alihankintana? Tekemään sen tavalla, jolla pystyt samalla kantamaan oman kortesi kekoon yhteiskuntavastuun mahdollistajana ja yrityskasvattajana?

En minäkään ennen, sillä pidin kynsin ja hampain kiinni siitä, että asiat tulee tehdä minun tavallani, enkä uskonut, että joku muukin osaa ne tehdä haluamallani tavalla. Siitäkin huolimatta, että olin antanut näitä samaisia tehtäviä aiemminkin muiden hoidettavaksi ja kaikki oli mennyt loistavasti. Mutta kun se stressin pirulainen istuu jököttää olkapäällä jossitellen ja maalaillen uhkakuvia. Mielessä vain pyöri aikataulut ja ajan riittäminen, jos itse joutuu tekemään samat asiat uudelleen. Sen sijaan, että olisin ulkoistanut asian, päätin tehdä ne lopulta itse. Työmäärä kasvoi stressi tason myötä samalla kampittaen omaa hyvinvointiani. Ja näin toimiessa ajoin itseni päin seinää monesti, kunnes päätin hypätä oravanpyörästä pois ja alkaa tekemään samat asiat aivan uudella tavalla.

Nykyisin näen mahdollisuuksia kaikkialla ja haluan tuoda myös niitä sinulle. Loppuvuoden ajan olen projektipäällikkönä Yrittäjyyttä kausityöstä hankkeessa. Hanke on suunnattu Etelä-Savon matkailu- ja luonnonvaraa-alojen sesonkien työvoima tarpeeseen alihankinta mallia apuna käyttäen ja sen rahoittaa ELY:n maaseuturahasto.

Hankkeen avulla rakennetaan yhdessä siinä toimivien tahojen kanssa mallia, siitä kuinka yrittäjät ja 4H toimijat (yrittäjät / keikkatyöläiset) voivat tuoda oman panoksensa yrityksen arkeen oman osaamisensa, kiinnostuksensa ja innokkuutensa avulla. Usein heillä ei vielä ole aikaisempaa työkokemusta tai ammatillista tutkintoa työtehtävissä, sillä yleensä 4H-yrittäjät ovat 16–17 vuotiaita, vaikka me puhumme nuorista, jotka ovat 13 -28 vuotiaita.

Viime vuonna koko maassa oli 9 000 4H-yrittäjää, jotka tekivät n. 8 miljoonan liikevaihdon. 4H-liitto onkin yksi suurimmista tahoista, jotka auttavat nuoria saamaan matalan kynnyksen mallilla kokemusta työelämästä ja yrittäjänä toimimisesta. Ulkoistamalla osan työtehtävistä, jää sinulle enemmän aikaa vahvistamaan oman bisneksesi kasvua. Sinä tiedät, mitä kaikkea on vielä tekemättä ennen kesän starttia! Ja mitä tehtäviä haluat ulkoistaa alihankinta mallia apuna käyttäen.

Me tiedämme, että kausityön apukäsien tarve on suuri, sillä Etelä-Savossa on monipuolisia matkailu- ja luontopalveluita laidasta laitaan, puhumattakaan maatalouden lukuisista työmahdollisuuksista.

4H-toimijat saavat kauttamme yrittäjyyden perusopetusta ja heillä jokaisella on oma yritysohjaaja, joita etsimme joukkoon lisää. He auttavat ja tukevat nuorta yrittäjyyden ensimetreillä lempeästi yritystoiminnan ovia lisää avaten. Kaiken toimintamme takana ovat 4H-arvomme: harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi.  Eli tekemällä oppimiseen, kaikkien huomioiminen tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti kaikkien osapuolten hyvinvointia kunnioittaen. Tavoitteenamme on tukea nuorten kasvua aktiivisiksi, vastuullisiksi ja yritteliäiksi turvallisessa ja välittävässä ilmapiirissä, joka mahdollistaa kasvun ja oppimisen.

Miltä sinun tuleva sesonkisi näyttää? Kaipaatko lisäapua pienten tai isompien asioiden tekemiseen? Kerro meille tarpeesi ja me autamme. Toimimme puolestasi headhunttereina ja yhdistämme työntarvitsijat ja tekijät!

Yhdessä olemme enemmän kuin kukaan yksin!

Lähde luomaan kanssamme uudenlaista yrittäjyyttä ja samalla löytämään ratkaisu sinun kesän työvoimapulaasi. Ota yhteyttä, sillä 4H-liiton Etelä-Savon 9 jäsenyhdistystä etsivät parhaillaan omille tekijöilleen erilaisia työmahdollisuuksia.

Olisiko tämä ratkaisu myös sinun yrityksellesi? Tai tiedätkö nuoria, jotka voisivat ja haluaisivat tehdä töitä 4H-yrityksensä kautta?

Ansu Malinen

Yrittäjyyttä kausityöstä -hankkeen projektipäällikkö
Innovatiivinen liideri ja ratkaisukeskeinen mahdollistaja

044 335 7624 I ansu.malinen@4h.fi

Suomen 4H-liitto Tulliportinkatu 9, 57100 Savonlinna


Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen on Yrittäjyyttä kausityöstä – hankkeen ohjausryhmän jäsen.