YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.11.2024
Kari Ollikainen

Vastuullisuus on nyt osa koko alihankintaketjua

Vastuullisuus nousee esille lähes kaikissa yrittäjien kanssa käymissämme tapaamisissa. Koska vastuullisuus on tärkeä osa nykyaikaista yritystoimintaa, vastuullisen liiketoiminnan merkitys korostuu tulevaisuudessa yrityksen koko alihankintaketjussa. Se koskee yhtä lailla sekä suuria että pieniä yrityksiä.

Olen huomannut, että yritykset tarkastelevat yhä enemmän ympäristöön ja ilmastoon (E), sosiaaliseen vastuuseen (S) ja hyvään hallintotapaan (G) liittyviä näkökohtia ja niiden vaikutusta yrityksen liiketoimintaan omissa alihankintaketjuissaan. Vastuullisuus ei siis ole enää isojen yritysten asia, vaan se on tullut juuri alihankintaketjutuksen kautta yhtä tiiviimmin myös pienyrityskenttään. Lisäksi rahoittajat tarkastelevat yritysten vastuullisuustekijöitä – eli ESG-tekijöitä – jo nyt omissa rahoitusprosesseissaan. Niiden vaikutus liiketoimintaan voi olla sekä positiivista että negatiivista.

Kestävyysraportointi osaksi toimintakertomusta

Kestävyysraportointi (CSRD) astui voimaan 5.1.2023. Se velvoittaa yrityksen raportoimaan ESG-teemoihin liittyvistä vaikutuksista osana tilinpäätöksen toimintakertomusta. Tavoitteena on lisätä yritysten toiminnan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta sekä tarjota sidosryhmille, kuten sijoittajille, asiakkaille ja työntekijöille, tietoa yrityksen kestävän kehityksen toimista.

Vuonna 2025 kestävyysraportoinnin piiriin tulevat yritykset, jotka täyttävät vähintään kaksi seuraavista ehdoista: vähintään 250 työntekijää, vähintään 40 miljoonan euron liikevaihto tai vähintään 20 miljoonan euron tase. Lisäksi muut listatut yritykset, myös listatut pk-yritykset, raportoivat joko vapaaehtoisesti vuoden 2026 tiedoista alkaen tai viimeistään vuoden 2028 tiedoista.

Ja nyt tärkeä huomio! Välillisesti raportointi koskee kuitenkin merkittävästi suurempaa joukkoa, sillä raportointivelvolliset yritykset tarvitsevat tietoja omista alihankinta- ja toimitusketjuistaan.

Vastuullisuus on konkreettista tekemistä

Vastuullinen yritys ottaa huomioon toimintansa taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällisten toimintatapojen suosimista, työntekijöiden hyvinvoinnin edistämistä ja reilun liiketoiminnan periaatteiden noudattamista.

Vastuullisuus ei siis ole pelkästään lyhennelmä erilaisia kirjaimia eikä imagon kiillottamista. Se tarkoittaa ihan oikeita, konkreettisia toimia, joita yrityksissä on aina tehty ja tehdään jatkossakin. Vastuullisuus yksinkertaisesti parantaa yrityksen kilpailukykyä ja auttaa samalla vastaamaan kestävän kehityksen haasteisiin. 

Jokainen tuntemani yritys ja yrittäjä tuntee ympäristövastuun (E), jonka ihan varmasti pystyy pukemaan sanoiksi. Esimerkiksi OP Ryhmän tavoite on olla oman toimintansa osalta päästötön vuoteen 2025 mennessä. Tämä on kirjoitettu auki seuraavasti: ”OP Ryhmä pyrkii vähentämään ympäristövaikutuksiaan muun muassa energiatehokkuuden parantamisella ja hiilijalanjäljen pienentämisellä. Oman toiminnan päästötavoitteeseen sisältyneillä päästöillä tarkoitetaan OP Ryhmän käytössä olevien kiinteistöjen energiankulutuksesta syntyviä päästöjä.

OP Ryhmällä tuo tavoite toteutui ja se saavutti tavoitteensa yli vuoden etuajassa pääasiassa lisäämällä energiatehokkuutta ja kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta kiinteistöissä. Yllä olevan esimerkin myötä yrittäjänkin on hyvä lähteä pohtimaan oman yrityksensä vastuullisuusteemaa ja sen auki kirjoittamista. Saman tyyppistä lähestymistapaa voi käyttää myös muiden ESG:n osa-alueiden kanssa.

Vastuullisuus lähtee siis esimerkiksi työntekijöihin panostamisesta, hyvinvoinnista ja monimuotoisuuteen panostamisesta. Vastuullisuusraporttiin voi kirjata esimerkiksi, kuinka yritys huolehtii työntekijöidensä terveyshuollosta, miten se turvaa työympäristöään ja miten se seuraa vaikkapa tapaturmia ja tekee korjaavia toimenpiteitä. Samalla tavalla hyvän hallintotavan ja eettisyydenkin voi kirjoittaa auki. Näin yritys saa kestävän raportointipohjan, jota aidosti pidetään yllä ja siihen liittyviä toimia seurataan ja kehitetään.

Entä sitten se alihankintaketju?

Vastuullisesti toimiva alihankintaketju varmistaa koko toimitusketjun eettisyyden ja kestävyyden. OP:n teki tänä vuonna Suuryritystutkimuksen (Suuryritystutkimuksen-sanasta LINKKAUS OSOITTEESEEN https://www.op.fi/yritykset/asiakkuus/suuryritykset/suuryritystutkimus), jossa se tutki 250:ta Suomessa toimivaa suuryritystä. Tutkimuksen mukaan selvästi yli 80 prosenttia vastaajista kokee, että heillä on vastuullisuussitoumusten takia painetta tiukentaa tai uudistaa koko alihankintaketjuun liittyviä vaatimuksia.

Sitoutuminen vastuullisuuteen vaatii perusteellista arviointia, voiko suuryritys jatkaa yhteistyötä nykyisten alihankkijoiden ja toimittajien kanssa tulevaisuudessa. Eniten alihankkijoita tai toimittajia joudutaan tutkimuksen mukaan vaihtamaan teollisessa alihankinnassa (73,1 prosenttia) ja toiseksi eniten muissa palveluostoissa (69,2 prosenttia).

Kannustan tutustumaan tutkimukseen ja miettimään, miten oman yrityksen vastuullisuus on mahdollista pukea sanoiksi.  Me Pohjolan OP Yrityspalveluissa pystymme kertomaan, minkälaisiin asioihin rahoittajat kiinnittävät huomiota ja minkälaisia kysymyksiä meidän pitää yrityksille vastuullisuusasioista esittää. Tämä osaltaan varmasti auttaa yrityksiä ja yrittäjiä eteenpäin ehkä tämän hieman haastavankin aiheen edessä.

Kovasti tsemppiä ja menestystä vuoden viimeisiin kuukausiin – ollaan yhteyksissä!

Teksti: Kari Ollikainen, asiakkuusjohtaja, Pohjolan OP Yrityspalvelut

Kari Ollikainen
Avaa pop-up -ikkuna