YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Turun Yrittäjien blogi
14.2.2025
Janne Uoti, Voiko yrittäjä koskaan olla lomalla – ja mitä se maksaa?

Voiko yrittäjä koskaan olla lomalla – ja mitä se maksaa?

Levännyt yrittäjä on kaikkien etu. Tämä ei ole klisee, vaan tosiasia, joka näkyy niin yrityksen tuloksessa kuin työntekijöiden hyvinvoinnissa. Yrittäjän lomailu on edelleen monelle mahdottomuus tai syyllisyyden aihe. Yrittäjän on vaikea irtautua vastuustaan, sillä loma nähdään usein kuluna eikä sijoituksena. Mutta mitä yrittäjän loma oikeastaan maksaa – ja miksi se voi olla paras investointi yrityksen tulevaisuuteen?

Yrittäjän lomattomuus johtuu usein kahdesta syystä. Yksinyrittäjällä kyse voi olla taloudellisesta huolesta: moni ajattelee, että jos yrittäjä ei tee töitä, kassavirta pysähtyy ja lomailu muodostuu kohtuuttomaksi kuluksi. Toisaalta yrittäjä kantaa yksin vastuun yrityksen jatkuvuudesta ja asiakkaiden tyytyväisyydestä. Tällöin lomailu tuntuu mahdottomalta.

Yrityksissä, joissa on työntekijöitä, ongelmana voi olla se, että yrittäjä ei osaa luottaa tiimiinsä. Yrittäjä saattaa pitää liikaa kiinni puikoista, mikä johtaa siihen, että päivät pyörivät, mutta isommat mahdollisuudet jäävät käyttämättä. Molemmissa tilanteissa olisi tärkeää pohtia omaa rooliaan ja toimintaansa laatikon ulkopuolelta.
Lomailun kustannuksia voi tarkastella kahdesta näkökulmasta.

Suorat kustannukset, kuten tulonmenetykset tai sijaisjärjestelyjen kulut, voivat tuntua yrittäjästä ylitsepääsemättömiltä. Usein kuitenkin lomailun epäsuorat hyödyt ylittävät nämä menetykset. Levännyt yrittäjä ajattelee kirkkaammin, tekee parempia päätöksiä ja johtaa pitkäjänteisemmin. Lomailu antaa mahdollisuuden etäisyyteen arjesta, mikä synnyttää uusia ideoita ja ratkaisuja yrityksen kehittämiseksi. Hyvinvoiva yrittäjä luo paremman ilmapiirin ja kohtaa tiiminsä aidosti.

Miten lomailu mahdollistetaan? Yrittäjän loma vaatii suunnitelmallisuutta. Delegoiminen on tärkeää, ja yrittäjän tulee oppia luottamaan työntekijöihinsä sekä luoda toimintamalleja, jotka pitävät yrityksen pyörimässä ilman hänen jatkuvaa läsnäoloaan. Taloudellinen suunnittelu, kuten puskurirahaston rakentaminen ja kassavirtalaskelmat, auttaa kattamaan lomailun kulut. Mentori ja vertainen voi tarjota uusia näkökulmia.

Ennakkoon tiedottamalla asiakkaille lomasuunnitelmista ja ajoittamalla loma hiljaisempaan kauteen yksinyrittäjä voi löytää aikaa levätä. Jos loma ei tunnu mahdolliselta, pidennetyt viikonloput voivat olla hyvä alku. On myös tärkeää ympäröidä itsensä samanhenkisillä ihmisillä, jotka auttavat näkemään tilanteet laajemmin, jos oma näkökulma tuntuu kapealta.

Yrittäjän jaksaminen ei ole vain hänen asiansa. Se vaikuttaa koko yritykseen ja sen ihmisiin. Aiemmassa kirjoituksessani ”Yrittäjän jaksaminen unohdetaan liian usein – miksi keskustelu polarisoituu?” kerroin rakennusalan yrittäjästä, joka kamppaili taloudellisen paineen ja viestinnän ongelmien kanssa. Hän ajautui kierteeseen, jossa kaikki yrityksessä olivat äärirajoilla. Tällaisessa tilanteessa loma ei tunnu mahdolliselta, mutta juuri silloin se olisi elintärkeää. Ulkopuolinen tuki voi auttaa näkemään ratkaisuja ja irrottautumaan kierteestä. Levännyt yrittäjä pystyy kuulemaan ideoita, näkemään selkeämmin ja tekemään parempia päätöksiä.

On tärkeää ymmärtää, että lomailu ei ole vain lepoa – se on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. Lomailu antaa yrittäjälle mahdollisuuden kehittää luovuuttaan. Parhaat ideat syntyvät usein silloin, kun kiireisimmät ajat hetkeksi taukoavat. Hyvinvoiva yrittäjä johtaa paremmin, mikä näkyy työntekijöiden motivaation ja sitoutumisen kasvuna. Lopulta kyse on pitkäjänteisyydestä: uupuminen maksaa enemmän kuin yksikään
loma.

Yrittäjille on tarjolla tuettuja lomia, joita järjestävät esimerkiksi Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH). Näiden lomien tarkoituksena on tukea yrittäjien hyvinvointia ja jaksamista tarjoamalla mahdollisuuden irrottautua arjesta. Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin tai sosiaalisin perustein, ja niitä voi hakea määräajoin.

Jos yrittäjän loma tuntuu kaukaiselta ajatukselta, kannattaa silti pitää silmällä tarjolla olevia mahdollisuuksia ja tarttua niihin, jos ne sopivat omaan tilanteeseen. Levännyt yrittäjä ei ole vain yksilön etu, vaan kaikkien – työntekijöiden, asiakkaiden ja jopa yhteiskunnan – etu. Lomailu ei ole vain hengähdystauko, vaan mahdollisuus ottaa etäisyyttä, löytää uusia näkökulmia ja palata vahvempana.

JANNE UOTI
Turun Yrittäjät ry hallituksen jäsen ja Yrityskummi® Varsinais-Suomessa

Janne Uoti