YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjä on tiimipelaaja ja verkostoituja – Viisi vinkkiä verkostoitumiseen
Vahva tiimi ja tukiverkko ovat tärkeitä niin arjessa kuin työssä. Niiden tärkeyden huomaa viimeistään, kun kohtaa haasteita elämässä. Liittyvät haasteet sitten päivittäisiin rutiineihin tai elämän pysäyttäviin suurempiin asioihin.
Liiketoiminnan tehokkuuden näkökulmasta kasattu ammattitaitoinen tiimi on yksi tapa lähestyä asiaa. Koulutus ja sitä enemmän kokemus, mutta myös kiinnostus, motivaatio ja asenne ovat vahvoja työkaluja. Täydellisen tiimin osaamiset sopivat täydellisesti yhteen ja toimivat juuri SIINÄ kyseisessä asiassa.
Tiimin potentiaalin hyödyntäminen on sen kokoa tärkeämpää. Jos tiimissä on viisi insinööriä voi tuote tai palvelu olla erittäinkin potentiaalinen, mutta tuotetta tai palvelua vaan ei välttämättä koskaan saada asiakkaalle joko siksi, ettei se ole ”valmis” tai sitä ei vaan osata myydä. Yksin työskentely on usein raskasta ja tiimin tärkeys korostuu. Yrittämisen ei kuulu olla epämiellyttävää. Pyytämällä apua saa apua – niin ystäviltä, perheeltä kuin verkostolta ja jopa aivan tuntemattomilta. Tiimin tulee toimia yhteen ja tukea toisia. Kaksikin ihmistä voi toimia tehokkaana tiiminä, kun osataan hyödyntää molempien osaamista. Älä unohda kumppaneita ja verkostoa, koska kumppanuus on myös riskien hajauttamista.
Mistä löydän oman tiimin? Pienemmissä yrityksissä tiimit muodostuvat usein sattumalta olemassa olevien tuttujen, vanhojen asiakkuuksien ja kumppanien kautta. Määrätietoisemmassa tiimin rakentamisessa tiedetään jo, mitä ominaisuuksia tiimiläiseltä halutaan, jolloin tämä voidaan rekrytoida myös LinkedInin tai perinteisten rekrytointiväylien kautta. Tiimi ei ole sama kuin yrityksen palkkalistoilla oleminen. Eri yritysten tuotteita ja palveluita voi myydä myös kumppaneina yhtenä pakettina. Tällöin on mahdollista tarjota omille asiakkaille lisäarvoa ja samalla hyödyntää molempien yritysten olemassa olevaa asiakaskuntaa.
Verkostoituminen on paras tapa luoda vahvoja kontakteja, joista kehittyy asiakkaita, kumppaneita, vertaistukea ja jopa pitkäaikaisia ystäviä. Et koskaan tiedä etukäteen mitä tapaamisesta seuraa ja kenet tämä henkilö tuntee. Verkostoitumista voi tehdä, vaikkakin se tuntuu välillä vaikealta.
Tässä viisi matalankynnyksen vinkkiä:
- Lähde lounaalle – Bongaa omasta LinkedInistä, kerätyistä käyntikorteista, naapurista tai mistä tahansa joku mukaan lounasseuraksi.
- After work – Kesä on tuloillaan ja ilmat lämpenevät. Lähde lasilliselle työpäivän jälkeen ja nauti kauniista kesäpäivästä. Pääset pois kiireen keskeltä rentoutumaan. Ota mukaan yksi tai useampi puolituttu ja tutustukaan paremmin.
- Tapahtumat – Korona on toki vähentänyt tapahtumia, mutta rajoitukset ovat löyhentymässä, ja tapahtumia alkaa taas tulla. Yrittäjät järjestävät omia tapahtumia, joissa on paljon yrittäjiä, mutta yhtä hyvin voit osallistua muihinkin tapahtumiin ja verkostoitua niissäkin.
- Sukujuhlat – Oletko koskaan huomannut, että sukulaiset tai perhetutut tekevätkin jotain sellaista, missä voisitte tehdä yhteistyötä?
- Järjestötoiminta – Jos pystyt vapauttamaan enemmän aikaa, niin järjestöt ovat mahtava paikka verkostoitua. Vapaaehtoisuus rakentaa luottamusta ja mukana on usein hyvin erilaisia ihmisiä. Tämä toimii niin business- kuin urheilujärjestöissäkin.
Hylkää ”ei tarvitse auttaa” -asenne. Yhdessä ollaan vahvempia!
Mikko Rantanen
mikko.rantanen@kaupallistajat.fi