YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjän puolella
15.4.2019
Mikael Pentikäinen

Yrityksillä on nyt poliittinen riski

15.4.2019 | 9:57

Äänet on laskettu. Kansanvalta on puhunut. Lämpimät onnitteluni kaikille valituille ja kiitos kaikille ehdokkaille! Jokainen teistä oli osaltaan palvelemassa kansanvaltaa.

Suomi on saanut historiallisen vaalituloksen ja ottanut askeleen – tosin odotettua lyhyemmän – vasemmalle. Yksikään puolue ei päässyt edes 18 prosentin kannatukseen ja vaivoin suurimpana pysyneen SDP:n Antti Rinteen neuvottelumandaatti on hutera.

Perussuomalaisten vaalipäivän rynnistys oli vahva. Kansallismielinen populismi voi Suomessakin hyvin. Hallituspuolueista siniset hävisi politiikan kartalta ja keskusta kärsi murskatappion.

Luvassa on erittäin vaikeat hallitusneuvottelut, joiden lopputulos ei ole ennakolta selvä – ei edes se, että Rinne on seuraava pääministeri. Tulos ennakoi myös hyvin vaikeaa hallituskautta, sillä tulosten ja vaalikeskustelun perusteella on vaikea rakentaa hallitus, jolla on vahva sisäinen koheesio.

Arki alkaa nopeasti

Aika näyttää, mitä tulos tarkoittaa yrittäjille ja yrittäjyydelle. Toivottavasti emme näe kylmää takatalvea.

Juhlan jälkeen alkaa nopeasti arki, joka voi osoittautua päättäjille odotettua ankarammaksi. Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja hyväksyä se, että taloudella on reunaehtonsa.

Kun kasvu hiipuu ja julkinen talous on jo valmiiksi ylivelkaantunut, holtittomaan jakopolitiikkaan ei ole varaa. Ensin pitää saada talous kuntoon, ja sitten toteuttaa vaalilupauksia. Olennaista on tehdä sellaista työpolitiikkaa, joka nostaa työllisyysastetta ja työtunteja.

Työllisyyden ja tuottavuuden kasvun kautta voi syntyä myöhemmin myös jakovaraa, mutta vielä sitä ei ole.

Maltti on nyt valttia

Yrittäjien ja yritysten kannalta on sanottava, että vaalituloksen myötä kasvoi poliittinen riski. Poliittisilla päätöksillä voidaan vaikeuttaa yrittäjyyden ympäristöä. Vastuullinen yrittäjä ottaa tämän huomioon.

Monet yrittäjät seuraavat nyt poliittista elämää jalka jarrulla tai ainakin jarrun liepeillä. Ennen uusia investointeja ja rekrytointeja halutaan nähdä, mitä hallitus aikoo tehdä yrittäjille. Maltti on nyt valttia. Yrittäjän kannattaa tarkkailla, ja sitten vetää johtopäätöksiä, jos siihen on aihetta.

On hyvä muistaa, että hallitusohjelma voi olla myös myönteinen yllätys. Yrittäjäjärjestö tekee kovasti työtä sen puolesta, että yrittäjille olisi tarjolla muutakin kuin kiviä reppuun.

Ei pidä tuhota kasvua

Toivon tulevan hallituksen ja sen ohjelman rakentajien ymmärtävän, että kasvu syntyy vain yrittäjien riskinoton kautta. Jos riskinotosta rangaistaan eikä palkita, se näkyy nopeasti investoinneissa ja työpaikoissa. Siksi vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä.

Viisas poliitikko ymmärtää yrittäjyyden merkityksen ja tekee rohkeasti ratkaisuja, jotka kannustavat yrittäjiä ja yrityksiä kasvuun ja kehityksen. Yrittäjien Kasva Suomi -ohjelma sisältää suuren joukon ehdotuksia, joiden avulla 2020-luvusta tulisi Suomessa kasvun vuosikymmen.

Se ei ole tärkeää vain yrittäjille vaan kaikille meille. Hyvinvointivaltion taloudellinen perusta on riippuvainen Suomessa toimivien yritysten menestyksestä. Jos yritykset eivät voi hyvin ja menesty, koko kansakunta ajautuu ahdinkoon.

Seuraava hallitus on paljon vartijana.

Yrittäjiä ainakin 33

Yrittäjiä valittiin eduskuntaan ensi laskelmien mukaan 33. Se on merkittävä määrä, vaikka nyt työnsä lopettavassa eduskunnassa heitä oli enemmän. Erityiset onnittelut yrittäjäedustajille!

Suurin yrittäjäpuolue on yrittäjäedustajien määrässä perussuomalaiset, joiden ryhmässä on viisitoista yrittäjää.

Keskustan ryhmässä näyttää olevan seitsemän ja kokoomuksen ryhmässä viisi yrittäjää. Lisäksi RKP:n ryhmässä on kolme yrittäjätaustaista. SDP:n, vihreiden ja Liike Nytin ryhmissä on yksi yrittäjä kussakin.

Yrittäjäedustajilla on erittäin tärkeä rooli mm. siinä, kun he tuovat yrittäjänäkemystä eduskuntakeskusteluun ja valiokuntatyöhön.

Mikael Pentikäinen
Avaa pop-up -ikkuna