YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrityskaupalla eläkkeelle – näin Pirkko teki sen. Mitä jos sinäkin?
Suomessa on jopa 34.000 yrittäjää, joilla on edessä lähivuosina eläkeikä. Vilkkaan YEL-keskustelun keskellä jokaisen on hyvä pohtia omaa eläketurvaa ja sitä, missä roolissa oman yrityksen myynnistä mahdollisesti saatavat tulot ovat. Mitä suurempi rooli muilla tuloilla eläkeajan toimeentulolle on, sitä tärkeämpi aihe yrityskauppa on eläkeikää lähestyvälle yrittäjälle. Oman yrityksen myyntiä kannattaa pohtia ajoissa ja monelta kantilta. Tärkeää on myös toimia ajoissa, sillä yrityksen myyntiprosessi itsessään vie tyypillisesti 6-12 kuukautta.
Yrittäjän eläke toteutui yrityskaupan kautta
Siivousalan yrittäjänä yli 30 vuotta toiminut Pirkko Rouhiainen teki yrityskaupat korona-aikana. Kaupantekoon erityislaatuinen aika ei lopulta juuri vaikuttanut. Ostajaksi valikoitui yrittäjäpariskunta, jonka Pirkko tavoitti Yrityspörssin myynti-ilmoituksella.
Pirkon Rouhiaisen siivousyritys aloitti yli 30 vuotta sitten yhden naisen yrityksenä. Palvelulle oli kysyntää, joten jo puolen vuoden kuluttua yrityksessä aloitti ensimmäinen työntekijä. Vuosien kuluessa toiminta laajeni, työntekijöitä tuli lisää ja lopulta yritys toimi kolmella paikkakunnalla Etelä- ja Pohjois-Savossa.
Kahdeksan vuotta sitten Pirkko havahtui siihen, että eläkeikä alkaa häämöttää ja päätti aloittaa valmistautumisen.
”Aloitimme toiminnan järjestelyn niin, että voisin jäädä eläkkeelle, kun on sen aika. Myimme ensin toimipisteemme Kuopiosta ja kaksi vuotta sitten Joroisista. Lopulta myimme koko osakeyhtiön, joka toimi Varkaudessa.”
Ostaja yritykselle löytyi Yrityspörssin myynti-ilmoituksella
”Kuulin Yrityspörssistä omistajanvaihdostilaisuudessa Varkaudessa. Päätimme käyttää Yrityspörssin ilmoituspalvelua, eli saimme puhelinkeskustelun pohjalta laaditun valmiin ilmoituksen näkyviin kuudeksi kuukaudeksi. Teimme ilmoituksen anonyymisti, koska emme halunneet ensi vaiheessa kertoa julkisesti myyntiaikeestamme”, Pirkko kertoo.
”Kysyntä yrityksellemme oli todella kovaa ja laajaa. Saimme 30 yhteydenottoa kiinnostuneilta ostajilta. Heistä loppusuoralle keskusteluihin valikoitui kolme erinomaista ostajaehdokasta.”
Yrityskaupat korona-aikana
Keskustelut ostajaehdokkaiden kanssa etenivät nopeasti. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen allekirjoitettiin salassapitosopimus, jonka jälkeen Pirkko soitti nopeasti jokaiselle ostajaehdokkaalle.
Puhelinkeskusteluissa karsiutuivat pois esimerkiksi puhtaissa sijoittamisaikeissa olleet ehdokkaat. Potentiaalisten ostajien kanssa sovittiin tapaaminen, jonka aikana tutustuttiin puolin ja toisin.
”Tapasimme toimistollamme. Minä kerroin yrityksestä ja ostajat itsestään sekä omista aikeistaan ja toiveistaan”, Pirkko summaa ensitapaamisia.
”Saimme lopulta kaikilta kolmelta kärkiehdokkaalta tarjoukset yrityksestä. Kaikilla oli myös rahoitus kauppaan valmiina.”
”Aiesopimus kaupasta tehtiin aprillipäivänä ja varsinaiset yrityskaupat kuukausi aiesopimuksen allekirjoittamisesta. Myimme koko osakeyhtiön.”
”Tämän jälkeen vuorossa oli tiedotustilaisuus työntekijöillemme. Työntekijät olivat uutisesta sekä hämmästyneitä että liikuttuneita”, Pirkko kertoo.
Apua yrityskauppaan – näin se löytyi
”Sain paljon apua yrityskauppaan useilta ero tahoilta” toteaa Pirkko. ”Savon Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija auttoi salassapitosopimuksissa sekä ymmärtämään yrityksen arvonmääritystä. Myös omasta hallituksesta löytyi osaamista yrityskaupan lakiasioista ja lisäksi konsultoin muutamaa erikoisasiantuntijaa verotuksen osalta.”
”Olen kiitollinen, että sain monipuolisesti näkemyksiä ja tukea eri tahoilta. Yhdistelemällä eri näkökantoja pystyin valitsemaan itselleni sopivimmat ratkaisut. Päätös ja lopullinen vastuu asiasta on kuitenkin minulla”, toteaa Pirkko. ”Yrityksen myyjän kannattaa mielestäni hyödyntää tukea monipuolisesti ja olla myös valmis maksamaan siitä.”
Jatkaja yritykselle – yrittäjävetoisuus ratkaisi
Lopulta valinnan kolmen tarjouksen kesken ratkaisi se, että Pirkko toivoi yritykselleen yrittäjävetoista jatkoa ja mieluiten pariskuntaa, joka voisi yhdessä pyörittää yrityksen toimintaa jatkossa.
”Ostajaehdokkaiden kanssa kävimme läpi kolmen viime vuoden laajan tilinpäätöksen ja taseen. Meillä oli myös kaluste-, kone- ja autoluettelo. Perkasimme yhdessä läpi kaiken, mitä yritykseen sisältyy”, kertoo Pirkko ostajaehdokkaiden kanssa käydyistä keskusteluista.
”Ostaja halusi ostaa kokonaisuuden juuri sellaisenaan. Kaikki työntekijämme siirtyivät vanhoina työntekijöinä uudelle omistajalle.”
Yrityskauppa yllätti positiivisesti
”Minut yllätti Yrityspörssin ilmoituksen teho. En myöskään tiennyt etukäteen, että voisin saada apua ilmoituksen laadintaan. Laadukas ilmoitus ja lisänäkyvyyspaikkojen hyödyntäminen ilmoitusaikana olivat merkittäviä siinä, että yrityskauppa eteni näin hyvin”, kertoo Pirkko. ”Ilmoitus toi oikeasti yrityksestäni todella kiinnostuneita yhteydenottoja. Sain mielestäni erinomaisen vastineen rahoilleni.”
Pirkolle ei ollut entuudestaan kokemusta koko yrityksen myynnistä. ”Siksi tuki asiantuntijoilta oli todella tärkeää – ilman sitä yrityskauppa olisi ollut haastavaa viedä läpi.”
Pirkon vinkit yrityksen myyjälle
Pirkko vinkkaa yrityksen myyntiä harkitsevalle markkinoinnin tärkeyden, jotta ostaja löytyy nopeasti ja tehokkaasti. ”Jos et halua, että yrityksesi tunnistetaan, kannattaa käyttää anonyymia myynti-ilmoitusta ja panostaa siihen, että ilmoitus löydetään. Minä tein sen ostamalla lisänäkyvyyttä ilmoitukselleni”, kertoo Pirkko. ”Tukea on saatavilla esimerkiksi yrityskummeilta ja omistajanvaihdosneuvojilta. Sitä kannattaa hyödyntää.”
Yrityksensä tulevaisuuden Pirkko näkee valoisana. ”Toivon sydämeni pohjasta, että uusi omistaja menestyy.”
Yrityspörssin työkalut yrittäjälle, joka pohtii yrityksen myyntiä
Ilmainen puhelinkonsultaatio: Kun yrityskaupat ovat ajankohtaisia, aloita yrityksen myyminen koostamalla lista kysymyksiä ja varaamalla Yrityspörssin ilmainen puhelinkonsultaatio. Tarjoamme ilmaista puhelinkonsultaatiota sekä yrityksen myyjälle että ostajalle, ja ajanvaraus on helppoa. Meiltä soittaa asiantuntija yrittäjän haluamaan aikaan, ja puhelussa käydään läpi toivottuja asioita yritykseen ja toimialaan liittyen. Puhelun lopputulemana yrityskaupat näyttäytyvät helposti lähestyttävämpänä prosessina, ja olet saanut vastauksia sinua askarruttaviin kysymyksiin. Puhelu ei velvoita sinua mihinkään.
>> Varaa oma puhelinaika tästä.
Avaimet käteen -ilmoitus: Yrityspörssi tarjoaa myös ilmoituspalvelun, jonka avulla yrityksen myyminen on jälleen piirun verran helpompaa. Yrittäjä saa valmiin ja takuuvarmasti laadukkaan myynti-ilmoituksen sähköpostiinsa puhelinkeskustelussa annettujen tietojen pohjalta. Tämä on oiva ratkaisu kiireiselle yrittäjälle sekä heille, jotka ovat epävarmoja siitä, mitkä ovat oman yrityksen myyntivaltit. Ilmoituspalvelu on tarjolla myös ostajalle, jos kaipaat apua tarpeidesi sanoittamiseen.
>> Varaa aika ilmoituksen laadintaan tästä.
Kirjoittaja:
Meri Varkoi-Anhava
Yrityspörssi
meri.varkoi@yritysporssi.fi
Puh. 010 339 3300
Yrittäjän kumppanina