13.10.2004 klo 08:41
Lausunto

Ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten ja valtakunnallisten erityisoppilaitosten asema

Opetusministeriö

Valtioneuvoston 4.12.2003 hyväksymän vuosia 2003 – 2008 koskevan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman mukaan ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten ja valtakunnallisten erikoisoppilaitosten toimintaedellytyksiä vahvistetaan. Tavoitteena on turvata riittävät toimintaedellytykset aikuiskoulutuksen ja työelämän palvelutehtävien hoitamiseen.

Liittyen 31.8.2004 järjestettyyn kuulemistilaisuuteen haluamme vielä kiinnittää opetusministeriön ja valmisteluryhmän huomiota eräisiin uudistusprosessissa jo tähän mennessä esille tulleisiin kysymyksiin. Mielestämme 19.8.2004 päivätyssä muistiossa nykyinen aikuiskoulutusjärjestelmä on tuotu hyvin esille. Pidämme myös hyvänä sitä, että valmisteluryhmä on valmistellut kolme vaihtoehtoa ministeriön toimeksiannon pohjalta. Katsomme, että muistio antaa riittävän pohjan kehittämistoimille ja –päätöksille jatkossa.

Yrittäjien näkökulmasta katsottuna voidaan todeta, että osaamisen päivittäminen niin pienyritysten henkilöstön kuin itse yrittäjienkin osalta on tärkeä ja jatkuva tehtävä. Ilman osaamista ei ole kilpailukykyä. Ilman kilpailukykyä yrityksen elinkaari jää lyhyeksi eikä se pysty työllistämään. On paljon esimerkkejä siitä, että koulutuksen tärkeydestä huolimatta pienyrityksillä on vaikeuksia järjestää itse koulutusta. Myös ulkopuolelta hankittavan koulutuksen hankinnan osaamisessa on puutteita. Tarkastelun kohteena olevat aikuiskoulutuskeskukset ja erikoisoppilaitokset ovat avainasemassa koulutuspalvelujen tarjoajina, koulutustarpeiden selvittäjinä sekä koulutuksen suunnittelijoina pienyrityksiin nähden.

Sen lisäksi, että uudessa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa puhutaan aikuiskoulutuksen ja työelämän palvelutehtävistä, siinä korostetaan voimakkaasti pienyritysten ja niiden henkilöstön koulutus- ja palvelutehtäviä. Esitämme, että jatkovalmistelussa pienyritysten palvelutehtävään kiinnitetään riittävästi huomiota. 19.8. päivätystä muistiosta tämä näkökulma puuttui.

Aikuiskoulutuskeskukset ja erikoisoppilaitokset muodostavat valtakunnallisesti varsin vahvan ja kattavan palvelujen tarjontaverkon. Yrittäjien näkökulmasta onkin tärkeätä, että kyseisten oppilaitosten tarjoamien koulutuspalvelujen saatavuus on turvattu. Jotta oppilaitokset voisivat vastata jatkuvasti osaamistarpeiden muutoksiin ja jotta ne voisivat tuottaa räätälöityjä palveluja pienyrityksille, on tärkeätä, että näillä oppilaitoksilla on riittävästi liikkumatilaa päätäntävallan suhteen.

Toiminnan laadun varmistamiseksi kannatamme valmisteluryhmän esitystä siltä osin kuin siinä ehdotetaan lupamenettelyä koulutuksen järjestämiseksi. Lupa koulutuksen järjestämiseksi annettaisiin vain niille oppilaitoksille, jotka täyttävät etukäteen laaditut laatu- ja toimintakriteerit. Jotta koulutuksen taso pidettäisiin yllä luvan saamisen jälkeenkin, uuteen järjestelmään olisi sisällytettävä arviointimenettely, johon luvan saajat velvoitettaisiin muutaman vuoden välein. Niin ikään olisi tärkeätä, että aikuiskoulutuksen ja pienyritysten palvelutehtävää voisivat hakea kaikki koulutuksen järjestäjät riippumatta siitä, miten koulutus oppilaitoksessa on organisoitu. Myös niille aikuis- ja erikoisoppilaitoksille, jotka eivät lupaa hae, eivätkä halua lähteä mukaan uudentyyppiseen aikuiskoulutukseen, tulee jättää mahdollisuus jatkaa toimintaansa nykyiseltä pohjalta.

Toiminnan vakautta aikuiskoulutuksessa mukana oleville oppilaitoksille esitämme lisättäväksi erikseen sovittavan kehysbudjetoinnin avulla.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Martti Pallari