25.1.2008 klo 13:07
Lausunto

Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi mallien oikeudellisesta suojasta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin muuttamiseksi

Työministeri Tarja Cronberg

MALLIOIKEUSDIREKTIIVI

Euroopan parlamentti on hyväksynyt tarkistuksia Euroopan komission direktiiviehdotukseen, jonka tarkoituksena on poistaa autojen ja muiden tuotteiden varaosien mallisuoja. Ehdotus koskee varaosia, jotka on tarkoitettu moniosaisten tuotteiden alkuperäisen ulkoasun palauttamiseen, eikä ehdotus vaikuta sellaisten uusien osien mallisuojaan, jotka asennetaan valmistusvaiheessa. Moniosaisten tuotteiden lisäosat, joita käytetään muuhun kuin varaosatarkoitukseen saisivat yhä mallisuojaa. Parlamentin ehdotuksen mukaan niiden jäsenvaltioiden, joiden kansallinen lainsäädäntö mahdollistaa varaosien suojan, tulisi poistaa suoja viiden vuoden siirtymäajan kuluessa. Ehdotuksen tavoitteena on lisätä kilpailua ja antaa kuluttajille enemmän valinnanvaraa kun korjaustöihin hankitaan varaosia.

EU:n jäsenmaista Itävallassa, Kyproksella, Liettuassa, Maltalla, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Suomessa, Tanskassa, Tsekissä ja Virossa on varaosilla edelleen mallisuoja. Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Latviassa, Luxemburgissa, Unkarissa ja Britanniassa on käytössä korjaamista koskeva lauseke, jonka mukaan uusille tuotteille voidaan antaa mallisuoja mutta jälkimarkkinoilla voidaan käyttää muitakin osia korjaamisten ja vaihtojen yhteydessä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Yrittäjät korostavat muotoilun merkitystä kilpailukyvyn yhtenä tärkeänä elementtinä ja katsovat, että immateriaalioikeussuojajärjestelmän tulisi kannustaa erityisesti pk-yrityksiä käyttämään muotoilua nykyistä paremmin hyväkseen. EK ja Suomen Yrittäjät ovat toistuvasti korostaneet vahvan immateriaalioikeussuojan merkitystä yritysten kilpailukyvyn osatekijänä. Teollisoikeudellisen suojan kaventaminen on puolustettavissa ainoastaan, mikäli suojan heikentämistä puoltavat merkittävät hyödyt.

EK ja Suomen Yrittäjät ovat aikaisemmin suhtautuneet varauksella komission ehdotukseen, sillä komission alkuperäisestä ehdotuksesta ei käy riittävän selvästi ilmi, miltä osin mallisuojaa olisi tarkoitus kaventaa ja mitä vaikutuksia suojan kaventamisella olisi immateriaalioikeusjärjestelmään. Komission vaikutusarviointi perustuu ainoastaan autoteollisuuteen, vaikka alkuperäinen ehdotus koskee lähtökohtaisesti kaikkia moniosaisen tuotteiden osia.

EK ja Suomen Yrittäjät katsovat, että Euroopan parlamentin tarkennusehdotuksilla on pyritty tarkentamaan muutosehdotuksen soveltamisalaa ja ottamaan huomioon elinkeinoelämän esittämät huolet. Mallioikeussuojan kaventamista voidaan pitää elinkeinopoliittisesti perusteltuna sellaisilta moniosaisten tuotteiden osilta, jotka on tosinnettava tarkalleen samanmuotoisina kuin alkuperäinen osa, jotta varaosa sopii alkuperäisen tilalle, ja joita käytetään ainoastaan kyseisen moniosaisen tuotteen korjaustarkoitukseen (alkuperäisen ulkoasun palauttamiseksi). Varaosien jälkimarkkinoiden vapauttaminen EU-tasolla edesauttaisi suomalaisten pk-yritysten pääsyä varaosamarkkinoille, lisäisi kilpailua ja laskisi tuotteiden hintoja sekä lisäisi kuluttajien valinnanmahdollisuuksia, sillä myös meillä on merkittävää autojen varaosien valmistusta. Sisämarkkinoiden toiminnan ja suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kannalta on taas tärkeää, että EU:n jäsenmaiden väliset mallisuojaerot poistetaan, jotta yrityksillä on yhtäläiset mahdollisuudet suojata muotoilua sekä kansallisella että yhteisötasolla. Näin ollen pidämme parlamentin tarkennuksia kannatettavina ja katsomme, että Suomen tulisi jatkoneuvotteluissa kannattaa parlamentin muutosehdotuksia.

EK ja Suomen Yrittäjät haluavat kuitenkin tässä yhteydessä korostaa, että Suomessa on järjestetty erillisiä teknologiarahoitusohjelmia teollisen muotoilun edistämiseksi. Lisäksi muotoiluun on enenevässä määrin kiinnitetty huomiota tuotteiden käytettävyyden ja myynnin lisäämiseksi. Näin ollen on tärkeää, että muutoksella ei heikennetä yritysten mahdollisuuksia suojata muotoilua. Jos moniosaisten tuotteiden varaosiensuoja poistetaan, suojan kaventamisen tulee kohdistua parlamentin ehdotuksen mukaisesti vain niihin moniosaisten tuotteiden osiin, jotka on tosinnettava tarkalleen samanmuotoisina ja joita käytetään vain tuotteen korjaamiseen alkuperäiseen muotoonsa. Muuhun tarkoitukseen käytettävien moniosaisten tuotteiden näkyvät osat, kuten lisävarusteet, tulee myös jatkossa voida suojata.

Kunnioittavasti

Suomen Yrittäjät
Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Elinkeinoelämän keskusliitto
Toimintaympäristö
Jukka Ahtela
johtaja

TIEDOKSI

Osastopäällikkö Raimo Luoma, TEM
Hallitusneuvos Marja-Leena Rinkineva, TEM