2.4.2008 klo 11:22
Lausunto

Ehdotus Kestävät hankinnat toimintaohjelmaksi

Ympäristöministeriö

Ympäristöministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:ltä lausuntoa ehdotuksesta Kestävät hankinnat toimintaohjelmaksi kirjeellään 13.2.2008 (dnro YM004:00/2007). Suomen Yrittäjät esittää asiasta lausuntonaan seuraavan.

Yleisiä näkökohtia

Ehdotuksen tavoitteena on, että kaikissa julkisissa hankinnoissa otetaan ympäristönäkökohdat riittävästi huomioon. Näin julkiset hankkijat toimivat esimerkkinä ilmastonmuutoksen hillinnässä. Keinoina tavoitteen saavuttamiseksi esitetään organisaatioiden johdon tuen varmistamista ja strategista sitoutumista kestävämpiin hankintoihin. Ehdotuksen valmistellut työryhmä esittää erikseen asetettavia tavoitteita sähkön hankintaan, palvelusopimuksiin, rakennuksiin ja kiinteistönhoitoon, energiaa käyttäviin laitteisiin sekä elintarvikkeisiin.

Suomen Yrittäjät katsoo, että toimintaohjelman laatiminen on perusteltua ja ohjelman yleiset tavoitteet ovat kannatettavia. Ilmastonmuutoksen hillintä on tavoite, joka vaatii erilaisten keinojen tehokasta käyttöä ja tarkoituksenmukaista yhteensovittamista. Niin kuin ehdotuksen perusteluissa todetaan, Suomessa julkisten hankintojen arvo on yli 22 miljardia euroa vuosittain, joten hankintojen ohjausmekanismeilla on huomattava kansantaloudellinen merkitys. Kokonaisarvosta voi myös päätellä, että julkisilla hankinnoilla vaikutetaan merkittävästi siihen, minkälaisia ilmastovaikutuksia julkisen sektorin toiminnasta aiheutuu.

Ohjelman vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin

Toimenpidesuositusten toteuttaminen vaikuttaa suoraan niiden yritysten toimintaympäristöön, jotka tarjoavat ohjelmassa tarkoitettuja hyödykkeitä julkisen sektorin hankintayksiköille. Lisäksi ohjelman toteutus vaikuttaa välillisesti kaikkien suomalaisten yritysten toimintaan, sillä julkiset hankinnat rahoitetaan verovaroin. Hankintojen suorittaminen markkinaehtoisesti ja tehokkaasti kilpailua hyödyntäen on koko yhteiskunnan etu.

Suomen Yrittäjät korostaa, että tavoiteohjelman jatkovalmistelussa on hyvin tärkeää sovittaa yhteen ympäristönäkökohdat ja elinkeinopolitiikan tavoitteet. Erityisesti on selvitettävä ohjelman vaikutukset pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiin.

Työryhmän ehdotuksessa (perustelujen s. 41) todetaan, että yritystaloudellisista vaikutuksista tarvitaan analyysia, jotta tiedetään, missä määrin julkisoikeudellinen kysyntä kasvattaa ympäristöystävällisten tuotteiden kysyntää ja edesauttaa uusien innovaatioiden syntymistä. Perustelujen mukaan tietoa tarvitaan lisäksi siitä, missä määrin asetettujen tavoitteiden saavuttaminen pienentäisi ilmastovaikutusta, jätemäärää sekä ympäristön kemikalisoitumista. Edelleen perusteluissa todetaan, että ohjelman mahdollisiin kielteisiin vaikutuksiin on kiinnitettävä huomiota tekemällä täytäntöönpanossa korjaavia toimenpiteitä tai hyväksymällä ne tavoiteltujen vaikutusten väistämättömänä kustannuksena.

Suomen Yrittäjät katsoo, että ennen kuin siirrytään ohjelman toimeenpanovaiheeseen, on vaikutusten arviointia syvennettävä olennaisesti. On todennäköistä, että ohjelman toimeenpano johtaa erilaisiin vaikutuksiin pienille yrityksille ja suurille yrityksille.

Pienten innovatiivisten yritysten rajalliset resurssit on otettava huomioon konkreettisia toimenpiteitä valmisteltaessa ja toteutettaessa. Pienillä yrityksillä on ongelmia jo nykyisten hankintamenettelyiden monimutkaisuuden johdosta. Lisävaatimusten asettaminen hankinnoissa on omiaan johtamaan siihen, että potentiaalisten tarjoajien määrä laskee. Tästä taas voi seurata markkinoiden keskittymistä, vaihtoehtojen vähenemistä ja kustannusten nousua.

Jotta pk-yritysten kannalta negatiiviset vaikutukset eivät realisoituisi, pitää julkisen sektorin hankintapolitiikassa ottaa keskeiseksi tavoitteeksi, että pienet ja keskisuuret yritykset voivat osallistua laajasti kaikkiin tarjouskilpailuihin. Työryhmän ehdotusten jatkovalmistelussa on tehtävä analyyseja markkinatilanteesta ja eri toimialoilla tällä hetkellä toimivista yrityksistä sekä niiden edustamasta potentiaalista. Vain näin voidaan saada aikaan ohjelma, jonka toteuttaminen asetettujen ympäristötavoitteiden mukaan on kestävällä pohjalla.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Antti Neimala
johtaja