4.12.2008 klo 11:53
Lausunto

Hallituksen esityksessä laiksi ekologiselle suunnittelulle ja energiamer­kinnälle asetettavista vaatimuksista (HE 163/2008 vp)

Eduskunnan talousvaliokunnalle

Aluksi

Suomen Yrittäjät osallistui 2.12.2008 pidettyyn talousvaliokunnan kuulemistilaisuu­teen. Kuulemistilaisuudessa valiokunnan pu­heenjohtaja Jouko Skinnari pyysi Suo­men Yrittäjiltä lisäselvitystä liittyen pk-yrityksille tarkoitettuihin tukipalveluihin direktii­vin vaa­timuksiin sopeutumisessa.

Tässä muistiossa esitetään näkemyksiä tukipalveluiden järjes­tämisestä. Muistion lähtökohtana on EuP-direktiivin 13 artiklan toinen kohta, jonka mukaan jä­senvaltioi­den on varmistettava erityisesti tukiverkkojen ja -rakenteiden vahvista­mi­sen avulla, että ne rohkaisevat pk-yrityksiä ja erittäin pieniä yrityksiä omak­sumaan ympä­ristön kannalta kestävän lähestymistavan jo tuot­teen suunnitteluvaiheessa Eu­roopan unionin lainsäädännön tu­levan tarpeen ennakoimiseksi.

Toimenpiteitä tukipalveluiden järjestämiseksi

1. Tiedotus

Keskitetyt viranomaisen ylläpitämät Internet-sivut EuP-di­rektiivin soveltami­sesta ja tuoteryhmäkohtaisesta täytän­töönpanosta

Internet-sivuja tarvitaan, jotta yrityksille tärkeä tieto on helposti saatavissa. Niiden tu­lisi sisältää mm. seuraavia elementtejä:

Säädökset ja tuoteryhmäkohtaiset käsittelyvaiheet

Tällä hetkellä EuP-direktiivistä ja tuoteryhmäkohtaisesta komis­siovalmistelusta on saatavilla vain vähäisissä määrin tietoa työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta. Yritys­ten on vaivalloista etsiä tie­toa EU:n tiedon­haku­järjestelmistä. Informaation tu­lisi olla löy­dettävissä keskitetyiltä (TUKESin) sivuilta riittävän ajoissa. Sää­dösteksteistä olisi tuo­tet­tava selkeät, ymmärrettävät ja tuoteryh­mäkohtai­set konkreettiset ohjeet, mitä vel­voitteita yrityksille asetetaan. Ohjeilla ei tarkoiteta pelkästään säädösten kään­nös­tekstejä.

Internet-sivuilla tulee olla linkki myös EU:n toimielimien käsitte­ly­vaiheisiin, mutta do­kumentointia, ohjeita ja neu­voja ei saa jättää pel­kästään englanninkielisten tekstien varaan.

Malliasiakirjat tuoteryhmäkohtaisesti

Internet-sivuilta tulee olla löydettävissä tuoteryhmäkohtaiset malli­asiakirjat, kuinka ekosuunnittelu on toteutettava ja kuinka merkinnät on tehtävä ja kuinka esimerkiksi ekologisen profiilin laadinta on tietyn tuotteen kohdalla laadittava.

Malliasiakirjat on toteutettava tuoteryhmäkohtaisesti, koska vaati­mukset ja tuoteryh­mät tulevat olemaan keskenään hyvin erilai­sia.

Tutkimukset, analyysit ja julkaisut

Tuotteiden ja laitteiden ekosuunnittelua ja energiamerkintää kos­kevat tutkimuk­set, analyysit ja julkaisut tulisi olla helposti saata­villa viranomaisen nettisivuilta.

Linkki yrityksille yhteistyötahoista

Viranomaisen nettisivuille tulisi koota linkkilista tahoista, jotka voivat olla hyödyllisiä ekosuunnittelun ja energiamerkintöjen kannalta. Linkkilistan avulla voitaisiin pyrkiä li­säämään tiedon le­viämistä ja hyödyntämistä.

2. Koulutus ja neuvonta yrityksille

Viranomaisen neuvontapuhelin

Tuoteryhmäkohtaista täytäntöönpanoa koskevat vaatimuk­set ovat vaikeasti tulkitta­via ja yritysten on vaikea päätellä, koske­vatko vaatimukset heidän maahantuomia tai valmistamia tuot­teita. Tämän vuoksi vi­ranomaisten apua tarvitaan säädösten tul­ki­taan. Esimerkiksi REACH-kemikaaliasetuksen yhtey­dessä on toteutettu neu­vontapu­helin (REACH-neuvontapalvelu), josta voi mm. tiedustella, millaisia kemikaaleja REACH-asetus koskee. Vastaavanlainen viranomaisen järjestämä neu­vontapuhelin olisi tar­peellinen myös EuP-direktiivin tuoteryhmäkohtaisten säädös­ten tul­kinnassa ja so­veltamisalalla.

Seminaarit ja koulutukset yrityksille

Yritykset tarvitsevat myös koulutusta. Koulutukset ja seminaarit olisivat hyödyllisem­piä yrityksille, jos ne järjestettäisiin tuote­ryh­mittäin. Tällöin asioita voidaan käsitellä tarpeeksi konkreettisella tasolla.

3. Seuranta

Eduskunnan on syytä edellyttää, että hallitus tekisi selvityksen säännösten vaikutuk­sista pk-yritysten toimintaedellytyksiin. Sel­vityksessä käytäisiin läpi, kuinka täytän­töönpanon tukipalvelut on toteutettu ja onko pk-yrityk­sillä esiintynyt ongelmia täy­täntöönpa­non yhteydessä.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY
Elina Rimppi
lainopillinen asiamies