10.5.2018 klo 23:41
Lausunto

Hallituksen esitys tulon ja omaisuuden kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi Portugalin kanssa tehdyn sopimuksen irtisanomiseksi

Eduskunta
Valtiovarainvaliokunta
Verojaosto

Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta antaisi suostumuksensa siihen, että Suomi irtisanoo Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen. Suomen verosopimuspolitiikka sekä yritysten ja henkilöiden kansainvälinen toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi vuonna 1970 tehdyn sopimuksen jälkeen. Suomi on neuvotellut Portugalin kanssa uuden sopimuksen, joka allekirjoitettiin joulukuussa 2016. Portugalissa uutta sopimusta ei kuitenkaan ole annettu parlamentin käsiteltäväksi, joten sopimus ei ole tullut voimaan.

Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan seuraavaa:

Kuten esityksessäkin on todettu, Suomi ei ole aiemmin irtisanonut verosopimusta. Esitystä Portugalin ja Suomen välisen verosopimuksen irtisanomiseksi voidaan näin ollen pitää äärimmäisenä toimenpiteenä. Portugalin nykyistä verosopimusta on erityisesti eläkettä koskevan artiklan osalta pidetty Suomen verosopimuspolitiikan tavoitteiden vastaisena, koska verosopimus rajoittaa Suomen oikeutta verottaa Suomesta Portugaliin maksettuja eläkkeitä.

Verosopimuksen irtisanomisen myötä Suomi voisi verottaa Portugalissa asuvalle henkilölle maksettuja eläkkeitä. Nykytilanteessa Portugalin kansallisen lainsäädännön mukaan Suomesta maksettu eläketulo on voinut jäädä verottamatta Portugalissa määräaikaisen ulkomaisia henkilöitä koskevan verovapaussäännöksen nojalla. Verosopimuksilla paitsi poistetaan kaksinkertaista verotusta, pyritään myös estämään nollaverotusta, minkä vuoksi on ymmärrettävää, ettei verosopimusta pidetä tarpeellisena tilanteessa, jossa toinen sopimusvaltio ei verota tuloja lainkaan.

Esityksen vaikutusarvion mukaan eläketulojen verottamisen verotuottovaikutuksiksi arvioidaan vuositasolla 3 – 6 miljoonaa euroa ja samalla todetaan vuoden 1970 verosopimuksen määräyksien johdosta saamatta jääneiden verotuottojen kasvaneen vuodesta 2014 vuoteen 2016 1 – 3 miljoonasta eurosta 3 – 6 miljoonaan euroon. Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan Portugaliin maksettu keskimääräinen kokonaiseläke 31 joulukuuta 2016 oli 3 493 euroa kuukaudessa eläkkeensaajien lukumäärän ollessa 490 henkilöä.

Sopimukseton tila saattaisi heikentää yritysten kilpailukykyä suhteessa yrityksiin, jotka tulevat valtiosta, jolla on Portugalin kanssa verosopimus. Kaksinkertainen verotus poistetaan menetelmälain mukaan myös sopimuksettomassa tilassa, mutta vain valtionveron osalta. Tällöin Portugalissa yritysten mahdollisesti maksettavaksi tulevat muut kuin valtiolle kannettavat verot jäisivät hyvittämättä.

Katsomme, että Suomen tulisi ensisijaisesti edetä asiassa diplomaattiteitse ja verosopimuksen irtisanomista tulisi käyttää viimesijaisena keinona. Harkinnassa tulee arvioitavaksi se, että Suomen ja Portugalin uuden verosopimuksen voimaantulo on viivästynyt Portugalista johtuvista syistä.

Suomen Yrittäjät

Laura Kurki
veroasiantuntija