15.4.2020 klo 09:01
Lausunto

HE 22/2020 vp Hallituksen esitys eduskunnalle EU:n oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden edistämistä verkossa toimivien välityspalvelujen yrityskäyttäjiä varten koskevaa asetusta täydentäväksi lainsäädännöksi

Eduskunnan talousvaliokunta

Esityksessä ehdotetaan annettavaksi uusi laki verkossa toimivia välityspalveluja ja hakukoneita koskevasta kieltomenettelystä. Esityksen tarkoituksena on antaa oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden edistämisestä verkossa toimivien välityspalvelujen yrityskäyttäjiä varten annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta täydentävää sääntelyä. Esityksessä annettaisiin markkinaoikeudelle toimivalta käsitellä asetuksen mukaista kieltomenettelyä koskevia asioita. Markkinaoikeus voisi määrätä kiellon käyttää asetuksen vastaista menettelyä, jota voitaisiin tehostaa uhkasakolla.

Suomen Yrittäjien kanta

Perinteisesti yritysten väliset sopimussuhteet ovat vain väljästi säänneltyjä. Pääsääntönä on, että yritykset voivat sopia keskenään sopimussuhteessaan noudatettavista pelisäännöistä. Sopimusvapauden periaate on yhä tärkeä. On kuitenkin hyvä huomata, että jo noin 70 prosenttia yrityksistä on yksinyrittäjiä ja 93 prosenttia pieniä mikrokokoisia yrityksiä. Valtasuhteet eri yritysten välillä vaihtelevat tasapuolisesta hyvinkin epätasapainoiseen. Yksinyrittäjä tai muu pienyrittäjä voi olla sopimuskumppaniinsa nähden hyvinkin heikossa neuvotteluasemassa myös alustatalouteen liittyvissä liikesuhteissa.

Yritysten välisiä sopimussuhteita säännellään muuallakin lainsäädännössämme. Esimerkkinä voidaan mainita maksuaikalaki (laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista). Lain mukaan yritysten välinen maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä osapuolten välillä nimenomaisesti sovitaan. Sopimusehto, joka poikkeaa tämän lain säännöksistä velkojan vahingoksi, on tehoton. Kohtuuttomien sopimusehtojen käytön kieltämistä voidaan hakea markkinaoikeudelta.

Selvityksemme mukaan yritysten välisiä maksuaikoja pidennetään usein yksipuolisesti ja maksuaikalain vastaisesti erityisesti isompien yritysten taholta. Noin kolmannes pienyrittäjistä kärsii pitkien maksuaikojen vuoksi taloudellista vahinkoa, ja tilanne on johtanut pahimmillaan konkursseihin.[1]

On tavallista, että pieni yritys ei halua tai kykene riitauttamaan pitkiä maksuaikoja, vaikka tilanne näyttäsi olevan lain vastainen. Tämä johtuu usein yrittäjän huolesta, että tärkeä liikesuhde katkeaa riitautuksen vuoksi. Tästä syystä olemme ehdottaneet, että maksuaikalain noudattamista varten asetetaan valvova viranomainen. Viranomainen voisi toimivaltansa puitteissa hoitaa lainvastaiset tilanteet yrittäjien puolesta.

Tässä lausunnolla olevassa esityksessä on kysymys menettelyn kieltämisestä markkinaoikeudessa. Markkinaoikeuskäsittely aiheuttaa yrityksille kustannuksia ja pelkoa liikesuhteen päättymisestä. Arviomme mukaan pienemmät yrittäjät eivät tule käyttämään esitettyä oikeussuojakeinoa. Tästä syystä on perusteltua, että yritysten välisiä sopimussuhteita koskevien lakien noudattamisen viranomaisvalvonnan mahdollisuutta selvitetään. Toimivallan voisi antaa esimerkiksi kilpailu- ja kuluttajaviranomaiselle (KKV), kuten Tanskassa on tehty. Myös Itävallassa, Espanjassa, Ranskassa ja Alankomaissa yritysten välistä sopimussääntelyä valvoo viranomainen.

Suomen Yrittäjät

Tiina Toivonen

lainsäädäntöasioiden päällikkö

[1] https://www.yrittajat.fi/tiedotteet/613137-yrittajagallup-ongelma-yritys…