YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.5.2004 klo 13:51
Lausunto

HE 84/2004 perintö- ja lahjaverolain 55 §:n muuttamisesta

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta

Esityksessä ehdotetaan perintö- ja lahjaverolain (PerVL) 55 §:n sukupolvenvaihdoshuojennuksen muuttamista siten, että maatilaan ja muuhun yritykseen kuuluvan varallisuuden arvo alennetaan 40 %:iin varallisuusverotuksessa sovellettavasta verotusarvosta. Nykyisin huojennuksen laskennan perusteena on täysi verotusarvo. Uudistus perustuu hallituksen kannanottoon 13.11.2003, jossa PerVL 55 §:n sukupolvenvaihdoshuojennusta päätettiin muuttaa arvostamalla yritysvarallisuus 40 %:iin.

Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan seuraavaa:

Ehdotus sukupolvenvaihdoksissa siirtyvän omaisuuden arvostuksen alentamisesta perustuu varsin sanatarkasti hallituksen kannanottoon ja on kannatettava. Uudistus on tärkeä työllisyyden edistämiseksi ja sukupolvenvaihdokseen tulevien yritysten toiminnan jatkuvuuden takaamiseksi. Verotusarvot ovat nykyisien huojennussäännön voimassaollessa lähestyneet käypiä arvoja ja huojennuksen merkitys ratkaisevasti kaventunut.

Ehdotuksessa todetaan myös selkeästi, että lainkohdan rakenne säilyisi ennallaan. Perusteluissa vahvistetaan mm., että ”lainmuutoksella ei ole tarkoitus muuttaa nykyistä oikeustilaa arvioitaessa sitä, mikä maatilan tai yrityksen varallisuus kuuluu huojennuksen piiriin”. Näiden seikkojen selkiyttäminen onkin tärkeää, koska huojennussäännöksen sanamuoto muuttuisi myös siten, että ilmaisu yritykseen kuuluvat ”varat” ehdotetaan muutettavaksi termiksi ”yritysvarallisuus”.

Täsmennys on tärkeä sen seikan varmistamiseksi, että säännöksen tulkinnassa voidaan käyttää hyväksi soveltamisessa kertynyttä oikeuskäytäntöä sellaisenaan. Perheyritysten vakuusarvojen kannalta on välttämätöntä, että yritysvarojen käsite säilyy entisellään. On tärkeää, että kertyneitä varoja voidaan edelleen säilyttää ja myös sijoittaa tuottavasti. Liiketoiminnan tuotoista kertyvät varat toimivat pääoman vahvistumisen takeina ja sitä kautta varmistavat investointien jatkumista yrityksissä.

Esitämme siksi, että

– nykyisen tulkintakäytännön jatkuminen todetaan myös valiokunnan pöytäkirjassa.

Luovutukset muulle kuin lähisuvulle

Omistajavaihdoksissa lähisuvun ulkopuolisille ei ole nykyisin käytettävissä samoja huojennuksia kuin lähisuvun välillä. Ulkopuolisille luovutettaessa voidaan soveltaa vain PerVL:n sukupolvenvaihdoshuojennuksia, jotka nimestään huolimatta eivät edellytä lähisukulaisuutta. Nämä koskevat kuitenkin vain vastikkeettomia luovutuksia. Myyntivoittoverohuojennuksia (TVL 48 §) ei sen sijaan sovelleta muihin kuin lähisuvun välisiin luovutuksiin.

Kannustimien rajoittaminen tarkasti vain lähisukuun ei huomioi tärkeintä eli yrityksen työpaikkojen ja investointien jatkuvuutta. Tämän tulisi kuitenkin olla tärkein kaikissa vaihdoksissa. Jos lähisukua ei ole tai nämä eivät ole valmiita jatkamaan yritystä, toteutuu usein kaikkien kannalta huonoin vaihtoehto eli yrityksen palveluiden ja työpaikkojen katoaminen. Nähdäksemme lähtökohtanana tulisikin olla, että

– myös TVL 48 §:n 1 momentin 3 kohdan luovutusvoittoverohuojennus laajennettaisiin muihinkin kuin lähisukulaisten välisiin luovutuksiin, kun ne johtuvat yrittäjän ikääntymisestä.

Luovutusvoittoverotuksen hankintameno-olettamaa on kuitenkin päätetty yritys- ja pääomaverouudistuksen yhteydessä alentaa yli 10 vuotta omistetun omaisuuden osalta 50 prosentista 40 prosenttiin. Vaikka hallitusohjelmankin mukaan hallituksen tarkoitus on selvittää, kuinka yritysten sukupolvenvaihdoksia voidaan helpottaa, tämän uudistuksen toteuttaminen – päinvastoin – kiristää muiden kuin lähisuvun välillä suoritettujen omistajavaihdosten myyntivoittoverotusta 14,5 %:sta 16,8 %:iin eli noin 16 %:lla.

Hallituksen linjaama myyntivoittoverokiristys uhkaakin kiristääkin verotusta sellaisissa edessä olevissa omistajavaihdoksissa, jotka johtuvat yrittäjän ikääntymisestä, mutta jatkajaa ei löydy lähipiiristä. Huojennuksilla tulisi kuitenkin kannustaa etsimään myös ulkopuolisia jatkajia yrityksille, joiden yhteydessä katoaa muutoin merkittävä määrä työpaikkoja.

Lähisuvulle luovutettaessa myyjä saa nykyisin TVL 48 §:n nojalla myyntihinnan verovapaana, jos kohteena on vähintään 10 % osakeyhtiön tai henkilöyhtiön osuuksista tai maa- ja metsätalouden kiinteistö ja nämä ovat olleet omistajilla yli 10 vuotta. Perillisen on lisäksi jatkettava yritystoimintaa vähintään 5 vuotta, muuten verovapaus menetetään. Jos luovutusvoittoverohuojennuksia ei voida kokonaisuudessaan ulottaa kaikkiin yrittäjän ikääntymisestä johtuviin omistajavaihdoksiin, tulisi joka tapauksessa

– estää luovutusvoittoverotuksen hankintameno-olettaman aleneminen 50 %:sta 40 %:iin, jos
– luovutuksen syynä on yrittäjän ikääntyminen ja
– luovutus tapahtuu olosuhteissa, joissa luovutus lähisukulaisten välillä olisi ollut verovapaa.

Liitämme oheen asiaa koskevan säännösluonnoksen ja esitämme, että asia asia huomioidaan luovutusvoittoverotusta koskevassa valmistelussa.

Sukupolvenvaihdokset tulisi lisäksi voida toteuttaa myös konsernirakennetta hyväksi käyttäen. Asia tulee esille varsin useissa käytännön vaihdoksissa. Esitämme lainsäädännön korjaamista myös tältä osin siten, että

– siirtyvä omaisuus voidaan hankkia myös seuraavan polven omistamalle yhtiölle eikä vain yksityishenkilölle.

Anna Lundén
päälakimies
SUOMEN YRITTÄJÄT RY.

LIITE

Säännösesitys / luovutukset muille kuin lähisuvulle

TVL 46 § — mom.

Luovutusvoiton laskeminen. ———-

Jos luovutettu omaisuus on ollut yhteensä vähintään 10 vuoden ajan verovelvollisen tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti, luovutushinnasta vähennettävä määrä on aina vähintään 50 prosenttia luovutushinnasta, kun kohteena on verovelvollisen harjoittamaan maatalouteen tai metsätalouteen kuuluvaa kiinteää omaisuutta, avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön osuuden tai sellaisen yhteisön osakkeita tai osuuksia, jotka oikeuttavat vähintään 10 prosentin omistusosuuteen mainitussa yhtiössä ja luovutus tapahtuu myyjän täytettyä 62 vuotta. Jos luovutuksensaaja luovuttaa samaa omaisuutta edelleen ennen kuin 5 vuotta on kulunut hänen saannostaan, sovelletaan vastaavasti mitä tämän lain 48 §:n 5 momentissa säädetään.

Taloudelliset vaikutukset

SY:n arvioiden mukaan vaihdoksen edessä on lähivuosina 60-70.000 yritystä, vuositasolla noin 6000-7000 yritystä. Jos 2/3 osaa on jäämässä ilman jatkajaa lähisuvusta, nykyisen hankintameno-olettaman säilyttämistarve koskisi arviolta 4000-5000 yritystä vuosittain.

Olettaen, että noin puolet näistä sukupolvenvaihdokseen vuosittain tulevista yrityksistä löytäisi jatkajan, voidaan todeta, että uudistuksella ei ole merkittäviä valtiontaloudellisia vaikutuksia (5-10 milj. €).

Avaa pop-up -ikkuna