YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

1.12.2022 klo 14:06
Lausunto

Jatkokirjelmä UJ 25/2022 vp – U 72/2021 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) N:o 575/2013 muuttamisesta, direktiiviksi direktiivien 2013/36/EU ja 2014/59/EU muuttamisesta ja asetukseksi asetuksen (EU) N:o 575/2013 ja direktiivin 2014/59/EU muuttamisesta (Basel III -standardien täytäntöönpano)

Eduskunnan talousvaliokunta
TaV@eduskunta.fi

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät toteaa, että U-jatkokirjelmä ei ole kaikilta osin eduskunnan täsmentämien Suomen neuvottelutavoitteiden mukainen. Erityisesti kiinnitämme huomiota siihen, ettei Suomen kanta kokonaisriskipainolattian osalta kaikilta osin täytä Suomen neuvottelutavoitteita.

U-jatkokirjelmässä todetaan, että Suomen neuvottelutavoitteiden kannalta keskeiset asunto- ja yritysluottoja koskevat siirtymäajat kokonaisriskipainolattiaan liittyen säilyisivät komission ehdottaman mukaisina. Näkemyksemme mukaan eduskunnan linjaamista Suomen neuvottelutavoitteista tulisi kokonaisriskipainolattian osalta pitää kiinni.

Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan toissijaisesti Suomen neuvottelutavoitetta tukisi vaatimus kytkeä siirtymäajat ja niiden jatko konkreettiseen markkinakehitykseen, esimerkiksi luottoluokiteltujen yritysten osuuteen kaikista yrityksistä. Ilman selkeitä kriteereitä sille, millä reunaehdoilla siirtymäaikoja voidaan jatkaa, luottolaitosten ja niiden asiakkaana olevien pk-yritysten on vaikea arvioida tulevia pääomavaatimuksia ja niiden muutoksen vaikutusta rahoituksen saantiin.

Pelkäämme, että epävarmuus johtaa luottolaitoksissa konservatiivisiin oletuksiin, joiden seurauksena pk-yritysten luottoehdot tosiasiallisesti kiristyvät. Tällöin on selvää, että pk-yritysten kasvu ja vihreä siirtymä vaikeutuvat.

Suomen Yrittäjien mielestä Finanssivalvonnan esittämiä hyvin positiivisiksi muuttuneita vaikutusarvioita on vaikea tulkita, koska niissä tehdyt oletukset eivät ole läpinäkyviä. Näin ollen tulosten vertailtavuus aiemmin Finanssivalvonnan ja muiden tahojen tekemiin vaikutusarvioihin on epäselvä.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti

Avaa pop-up -ikkuna