5.2.2021 klo 10:06
Lausunto

Kommentointipyyntö: työ- ja elinkeinoministeriön asetus työvoimapoliittisista lausunnoista ja yhteistyövelvoitteesta työllisyyden edistämisen kuntakokeilussa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiitämme mahdollisuudesta lausua tähän asetukseen.

Työllisyyden kuntakokeiluilla vahvistetaan kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Kokeilujen tavoitteena on nykyistä tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

Kokeilun tavoitteet ovat kannatettavat. Korkeamman työllisyysasteen tavoittelu vaatii uudentyyppisiä rohkeita keinoja.

Työllisyyskokeiluissa lainsäädäntö, mutta ennen kaikkea muodostuvat käytännöt vaikuttavat tavoitteiden saavuttamiseen ja siksi asetuksella tulisi ohjata kokeilualueita ottamaan mahdollisimman laajasti työllisyyteen vaikuttavat toimijat mukaan esitettyihin neuvottelukuntiin.

Työllisyys-, osaamis- ja sote-palveluiden yhteensovitus on haastava tehtävä varsinkin nyt kun koronakriisin myötä työllisyysasteen nostaminen on erittäin hankalaa.

Kiinnitämme huomioita mm. seuraaviin tekijöihin:

  • Työvoimatarpeita tulisi ennakoida säännöllisesti yhdessä eri alojen, eri kokoisten yritysten ja niitä edustavien tahojen kanssa jokaisessa maakunnassa. Nykytilanteessa ennakoinnin toteutus ja aikaansaannosten laatu ovat kirjavia eri maakunnissa.
  • Resurssien käytön tehostamiseksi ja päällekkäisyyksien poistamiseksi on tärkeää, että kaikki työllisyyskokeiluun liittyvä toiminta linkitetään jo olemassa oleviin palveluihin ja että eri toimijoiden yhteistyötä ja verkostomaista toimintatapaa vahvistetaan.

Kokeilussa tulee selkeyttää ja yksinkertaistaa palveluviidakkoa asiakkaan näkökulmasta. Asiakkaan tarpeiden, on se työllistävä yritys tai työpaikkaa etsivä yksikö, tulee olla keskiössä.

Mikäli kokeilun tavoitteissa aiotaan onnistua, vaatii se kokeilualueilla selkeitä, pysyviä ja jäsentyneitä yhteistoiminnan muotoja eri kokoisten yrityksien kanssa. Pysyvien työpaikkojen luomiseksi on luotava selkeä menettely yrittäjiä edustavien tahojen kanssa kaikilla kokeilualueilla.

Suomen Yrittäjät esittää, että:

  • neljänteen pykälään esitetään velvoittavasti mukaan ”alueella kattavasti edustettuja yrittäjien, elinkeinoelämän ja työnantajien järjestöjä”.
  • Vaikka asetuksen 4 § sinänsä mahdollistaa sen, että myös muita tahoja kuin pykälässä nimenomaisesti mainittuja tahoja tulisi olla mukana, esityksemme mukaisesti nämä tulee määrittää velvoittavasti.

Koska työllisyyskokeilujen tarkoitus on parantaa työllisyyttä, on perusteltua korostaa työnantajien ts. yritysten näkemysten merkitystä toiminnan alkuvaiheessa. Lisäksi yhteistyöelimen jäseninä on huomioitava kohderyhmät huomioiden alkavan yrittäjän palveluita ja yrityksen perustamisneuvontaa tarjoavat alueen tahot.

Lisäksi esitämme, että

  • jokaisella kokeilualueella järjestetään yhteistoimintamuotona heti alkuvaiheessa vähintäänkin yksi tilaisuus yrityksille yhdessä eri tahojen kanssa, jossa luodaan jatkotyötä varten selkeät yhteistyömuodot.
  • Tuomme tässä esiin myös sen, että järjestömme on valmis osallistumaan TEMin vetämään kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa tehtävään kokeilujen valtakunnallisten seurantamittareiden ja arviointisuunnitelman tekemiseen.

Suomen Yrittäjät

Anssi Kujala

varatoimitusjohtaja