YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisestä
Opetusministeriö
Taustaa
Erityisesti juuri koulunsa aloittaneilla lapsilla on sellaisia koulupäiviä, jotka alkavat kello 8.00-10.00 vanhempien työpäivän jo alettua ja loppuvat 12.00-14.00, ennen vanhempien työpäivän päättymistä. Palkansaajilla työaika sijoittuu tyypillisesti kello 7.00-17.00 välille. Yrittäjillä työaika on säännönmukaisesti pidempi (erotus on palkansaajan työmarkkina-asemasta ja sukupuolesta riippuen noin 200-440 tuntia vuodessa) ja työtehtävät osuvat usein tavanomaisten työaikojen ulkopuolelle.
Pahimmissa tapauksessa lapsi joutuu olemaan useita tunteja päivässä vailla mahdollisuutta aikuisen seuraan. Vanhempien huolta lasten turvallisuudesta ja viihtymisestä pahentaa yksinolon mahdollinen haitallinen vaikutus lapsen kehitykseen.
Palkansaajavanhempien huoltamien perheiden mahdollisuuksia lasten hoitamiseen on viime vuosina parannettu. Kokopäivätyössä olevalla vanhemmalla on työsopimuslain nojalla mahdollisuus työajan palkattomaan lyhentämiseen sen vuoden loppuun, jona aikana lapsi aloittaa peruskoulun. Tämä osittainen hoitovapaa toteutetaan työnantajan ja työntekijän sopimalla tavalla. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen (2001) mukaan palkkatyöhön käytetty aika onkin lyhentynyt ja lasten kanssa vietetty aika pidentynyt.
Esitys ja sen arviointia
Opetusministeriön asettama työryhmä esittää, että 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille tarjotaan subjektiivinen oikeus päivittäiseen aamu- ja iltapäivätoimintaan. Arvioidut kokonaiskustannukset ovat noin 258 miljoonaa euroa vuodessa. Lisäksi työryhmä esittää osittaisen hoitorahan laajentamisen ulottamista koulunsa juuri aloittaneiden lasten vanhempiin. Tästä syntyisi arvion mukaan noin 31 miljoonan euron vuosikustannus.
Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan subjektiivisen oikeuden asettaminen lainsäädäntöön on kuitenkin tässä tilanteessa mahdotonta. Kuntien rahoitusasema ja paineet veronkorotuksiin ovat ongelma jo niiden yrittäessä turvata nykyisten peruspalveluiden tason. Uuden subjektiivisen oikeuden tuominen olisi huonosti harkittua.
Suomen Yrittäjät ry:n mielestä kuntia tulisi kannustaa järjestämään mahdollisuuksiensa mukaan aamu- ja iltapäivätoimintaa erityisesti 1.-2. vuosiluokkien oppilaille. Koordinoijana toiminnassa olisi kunta. Palvelun tuottajana voisi olla kunta, nk. kolmannen sektorin palvelun tarjoaja tai yksityinen palvelun tarjoaja. Toiminnan kustannuksia saattaisi madaltaa kerhotoiminnan kilpailuttaminen. Kerhotoiminta voisi olla sitä tarvitseville perheille maksullista. Maksut porrastuisivat perheen tulojen mukaan samoin periaattein kuin päiväkotitoiminnassa.. Kunta maksaisi erotuksen palvelun tuottajalle.
SUOMEN YRITTÄJÄT
Martti Pallari
johtaja
Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies