YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto Elinvoimainen maaseutu – yhteinen vastuumme maaseutupolitiikan kokonaisohjelmasta 2005-2008
Maa- ja metsätalousministeriö
Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä (YTR) on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:n lausuntoa maaseutupolitiikan kokonaisohjelmasta 2005-2008. Lausunnossa on pyydetty kiinnittämään huomiota kokonaisohjelman strategiaan, ehdotusten sisältöön ja eteenpäin viemiseksi tarvittaviin toimenpiteisiin.
Maaseutupoliittisen ohjelman strateginen tavoite pitää maaseutu nykyistä vahvemmin mukana aluekehitystyössä on Suomen Yrittäjien tavoitteiden mukainen. Aluekehittämisen lähtökohtana tulee olla kokonaisohjelman mukaisesti vahva maaseutu- ja kaupunkipolitiikka sekä niitä yhdistävä vuorovaikutuspolitiikka. Tavoitteiden mukaisesti maaseutupolitiikan tulee olla osa kansallista ja kansainvälistä aluekehitystyötä. Maaseutupolitiikkaa on tehtävä niin EU:ssa, OECD:ssä kuin maakunnissa, seutukunnissa, kunnissa ja kylissä. Maaseutupolitiikan tavoitteena tulee olla maaseudun toimintarakenteiden vahvistaminen, elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden edistäminen, peruspalvelujen turvaaminen ja kehittäminen sekä osaamistason nostaminen ja maaseudun kilpailukyvyn kehittäminen.
Maaseutupoliittisessa kokonaisohjelmassa on selkeästi kuvattu suomalaisen maaseudun nykyinen toimintaympäristö, maaseutupolitiikan historia, toimintaympäristön muutoksen aiheuttamat haasteet, ohjelman kytkennät ja yhteys muuhun aluekehitystyöhön sekä eri kansainvälisten ja kansallisten toimijoiden roolit. Kokonaisohjelma on nimensä mukaisesti laaja-alainen kehittämisohjelma, jossa tarkastellaan aluekehitystavoitteita maaseudun näkökulmasta.
Vaikka maaseutupolitiikan kokonaisohjelma on yhtenäinen kokonaisuus keskitymme lausunnossamme lähinnä elinkeino- ja aluepolitiikan kannalta oleellisimpiin kysymyksiin.
Kokonaisohjelmassa ja sen pohjalta valtioneuvoston hyväksymässä erityisohjelmassa on esitetty lukuisia toimenpiteitä maaseudun elinkeinotoiminnan kehittämiseksi. Ehdotusten painopiste on maaseudulle perinteisten toimialojen, kuten elintarvike- ja puunjalostusteollisuus, kehittämisessä. Ohjelmassa esitetään myös toimenpiteitä yrittäjyyden edistämiseksi, uusien työmahdollisuuksien löytämiseksi, maatalouden sivuelinkeinojen kehittämiseksi, osaamistason nostamiseksi sekä palvelujen turvaamiseksi yrittäjyyttä ja uusia kuntien yhteistyöhön perustuvia toimintamalleja hyödyntäen. Esitetyt tavoitteet ja toimenpiteet ovat pääosin Suomen Yrittäjien aluekehitystavoitteiden mukaisia. Haluamme korostaa yrittäjyyden toimintaympäristön kehittämiseen, yritysten kilpailukyvyn parantamiseen ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseen liittyviä toimenpiteitä. Tuemme myös toimenpiteitä, jotka tehostavat julkisten palvelujen tuotantoa sekä luovat edellytyksiä palveluyrittäjyyden kehittymiselle.
Kokonaisohjelman tavoitteiden mukaisia toimenpiteitä vuosille 2005-2006 on koottu alueiden kehittämislain (602/2002) mukaiseen valtioneuvoston hyväksymään erityisohjelmaan. Siinä toimenpiteet on jaettu neljään ryhmään – elinkeinojen ja työn uudistaminen, osaamisen tason nostaminen, peruspalvelut ja asuminen sekä maaseudun toimintarakenteiden vahvistaminen. Erityisohjelman toimenpiteet on tarkoitus toteuttaa valtiontalouden kehysten ja talousarvioiden puitteissa sekä olemassa olevia varoja uudelleen kohdentamalla. Esitetyt toimenpiteet tukevat osaltaan alueellisen elinkeinopolitiikan tavoitteiden saavuttamista sekä kehittävät yritysten ja yrittäjyyden toimintaympäristöä maaseudulla. Pidämme näiden toimenpiteiden toteuttamista tärkeänä.
Maaseutupolitiikan kokonaisohjelman tavoitteiden toteuttaminen edellyttää, että myös vuosille 2007-2008 suunniteltavat toimenpiteet tukevat ohjelman strategisten tavoitteiden saavuttamista. Toimenpideohjelmasta vuosille 2007-2008 päätettäessä on kyettävä reagoimaan alati muuttuvan toimintaympäristön ja kilpailutilanteen aiheuttamiin haasteisiin. Strategisen tavoitteen – elinvoimainen maaseutu – saavuttaminen saattaa kuitenkin edellyttää kansallista lisäresurssointia maaseutualueiden kehittämistyöhön kokonaisohjelman jälkimmäisellä kaudella.
Suomen Yrittäjät ry haluaa olla mukana yhteistyössä, jonka tavoitteena on elinvoimaisen ja kilpailukykyisen maaseudun kehittäminen. Suomen Yrittäjät ry ilmaisee kiinnostuksensa neuvotella yhteistyöstä kokonaisohjelmassa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tulemme esittämään YTR:n edustajille kutsun tulla keskustelemaan maaseutupolitiikan kokonaisohjelman tavoitteiden toteuttamiseen liittyvistä toimenpiteistä ja yhteistyömahdollisuuksista tavoitteiden eteenpäinviemiseksi.
SUOMEN YRITTÄJÄT RY
Martti Pallari
johtaja
Ismo Partanen
kehittämispäällikkö