31.1.2007 klo 13:40
Lausunto

Lausunto EU:n työoikeuden Vihreästä kirjasta – Työlainsäädäntö 2000-luvun haasteiden tasalle”

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arviovaliokunta

Suomen Yrittäjät esittää otsikossa mainitun Vihreän kirjan ja siihen liittyvän Suomen hallituksen kannan johdosta kunnioittavasti seuraavaa:

On erittäin myönteistä, että EU:n komissio haluaa Vihreällä kirjallaan käynnistää keskustelua siitä, miten työlainsäädäntöä voitaisiin kehittää niin, että se tukisi Lissabonin strategian tavoitetta saavuttaa kestävää kasvua ja lisää ja parempia työpaikkoja. Vihreän kirjan johdantojaksossa myös todetaan se tärkeä seikka, että työlainsäädännön modernisointi on keskeinen työntekijöiden ja yritysten mukautumiskykyyn vaikuttava tekijä. Asiakirjassa otetaan käyttöön myös uusi termi “työllisyysturva”.

Lienee ensimmäisiä kertoja, kun selkeästi tunnustetaan se, että myös työlainsäädännöllä on vaikutusta yritysten ja valtioiden taloudelliseen menestymiseen, toisin sanoen että työelämän sääntely on osa taloudellista päätöksentekoa. Työoikeutta ei pidä rajata vain suojelutarkoituksessa tapahtuvaksi juridiikaksi. Suomessa työlainsäädäntöä ei tähän mennessä ole juurikaan erikseen lähdetty tarkastelemaan tästä näkökulmasta – lainsäädännön muutoshankkeiden taustalla on jokseenkin aina ollut pyrkimys entisestään tehostaa lainsäädännön suojelutarkoitusta.

Vihreässä kirjassa esitetään monia mielestämme oikeaan osuneita havaintoja työlainsäädännön vaikutuksista ja kehittämistarpeista:
– tiukka työsuhdeturvalainsäädäntö usein heikentää työmarkkinoiden dynaamisuutta (s.9)
– työsuhdeturvalainsäädännöllä todetaan olevan erityisen voimakas vaikutus mm. pitkäaikaistyöttömien mahdollisuuksiin päästä työmarkkinoille (s. 10)
– olisiko siirryttävä tietyn työsuhteen suojelemisesta työllisyysturvaa tukevaan järjestelmään (s. 11)

Vihreän kirjan johdannossa viitataan myös väestön ikääntymisen vaikutuksiin. Tältä osin asiakirjassa ei kuitenkaan ole tehty erikseen arvioita siitä, mihin se voisi vaikuttaa työoikeuden sääntelyä ajatellen. Ikääntymisen vaikutukset ovat Suomessa tuntuvammat kuin useimmissa muissa EU-maissa. Työmarkkinoiden tarjontatilanne muuttuu olennaisella tavalla, kun tulevina vuosikymmeninä työntekijät eivät enää joudu kilpailemaan työtilaisuuksista samalla tavoin kuin tähänastisen historian aikana. Tämä taustatilanteen muutos antaa mahdollisuuden myös arvioida uudelleen sitä, missä määrin työntekijä tarvitsee suojakseen pakottavaa lainsäädäntöä, kun työntekijän suoja paranee kilpailutilanteen muutoksen seurauksena.

Arvioita Suomen hallituksen kannasta

Suomen hallituksen kantaa ilmentävässä perusmuistiossa todetaan suoraan, että EU-lainsäädäntöä kehitettaessä ei tulisi edetä Vihreässä kirjassa esitettyyn suuntaan. Suomen Yrittäjät ei pidä hyvänä lähtökohtana sitä, että Suomen puolelta kategorisesti torjutaan komission perustelemat uudistustarpeet.

Perusmuistiossa todetaan, että työlainsäädännön perinteisenä lähtökohtana on ollut työsuhteen heikomman osapuolen, työntekijän suojelu, ja että tästä perusperiaatteesta on edelleenkin pidettävä kiinni. Mielestämme Suomenkin pitäisi kuitenkin tunnustaa, että työlainsäädännöllä vaikutetaan olennaisella tavalla myös yritysten menestymismahdollisuuksiin ja sitä kautta välittömästi niiden mahdollisuuksiin tarjota suomalaisille työtä.

Asian käsittelyssä on jäänyt liian ohuelle huomiolle se meillä oleva erityispiirre, että hyvästä työllisyyskehityksestä huolimatta rakennetyöttömyys on Suomessa edelleen korkealla tasolla ja että erityisesti siihen on mahdollista vaikuttaa myös työlainsäädännön ratkaisuilla.

Perusmuistiossa on myös korostettu vahvasti nykyisen kaltaisen työehtojen säääntelymallimme onnistuneisuutta. Suomen Yrittäjien mielestä pyrittäessä parantamaan yritysten ja työntekijöiden mukautumismahdollisuuksia kilpailun kiristyessä ei voida jättää huomiotta tarvetta kehittää vielä tuntuvastikin työpaikkatasolle annettavia mahdollisuuksia järjestää myös työn tekemisen ehdot sellaisiksi, että työpaikka pärjää kovenevassa kilpailussa. Tällainen sopimistoimintaa koskeva kehitystyö on tehtävissä vaarantamatta työntekijöiden turvaa.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Rauno Vanhanen
johtaja