25.4.2022 klo 13:25
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 4 luvun 4 §:n muuttamisesta

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on pyytänyt lausuntoamme otsikon asiassa, minkä johdosta esitämme seuraavaa:

Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto ovat koordinoineet Työllistä taidolla -palvelua ja sen edeltäjää Yrittäjästä työnantajaksi -pilottia vuosina 2017–2021. Palvelujen tavoitteena on ollut neuvoa yksin- ja mikroyrittäjiä rekrytointiin, työvoiman hankkimiseen ja työnantajana toimimiseen liittyvissä asioissa.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia siten, että TE-toimisto voisi tarjota yritykselle valmennusta työntekijän palkkaamisessa ja työnantajavalmiuksien kehittämisessä. Valmennus olisi siihen osallistuvalle yritykselle maksutonta. Valtion rahoittama palvelun hinta katsottaisiin yrityksen de minimis -tueksi. Ehdotuksella mahdollistettaisiin työ- ja elinkeinotoimistojen hankkima valmennus yritysasiakkaille ja Työllistä taidolla -palvelun jatkaminen. Ehdotus mahdollistaisi myös muiden rekrytointi- ja työnantajavalmiuksien kehittämiseen tähtäävien valmennusten hankkimisen.

Esityksen tavoitteena on madaltaa yksinyrittäjien ja mikroyritysten rekrytointikynnystä ja sitä kautta nostaa työllisyysastetta. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäkyselyyn vuonna 2019 vastanneista yrittäjistä jopa 2/3 ilmoitti olevansa kasvuhakuisia. Kasvua ei kuitenkaan välttämättä haeta ensisijaisesti rekrytoinnin ja työnantajayritykseksi ryhtymisen kautta, vaan esimerkiksi verkottumalla kumppaneiden kanssa sekä uusia tuotteita ja palveluja lanseeraamalla. Hieman yli puolet em. kyselyyn vastanneista piti merkittävimpänä kasvua rajoittavana tekijänä sitä, että yrittäjä ei voi lisätä omaa työaikaansa. Seuraavaksi yleisimmiksi syiksi nähtiin työllistämisen kalleus ja siihen liittyvät riskit.

Suomen Yrittäjien neuvontapuhelimeen tulee vuosittain kymmeniä tuhansia yhteydenottoja pienyrittäjiltä, jotka kaipaavat apua työsuhteisiin ja rekrytointiin liittyvissä kysymyksissä.

Pidämme erittäin perusteltuna ja kannatettavana, että osana julkisia työvoima- ja yrityspalveluita yksin- ja pienyrittäjille tarjotaan maksutonta valmennusta rekrytointiin ja työnantajuuteen. Näin lisäämällä yrittäjän osaamista ja ymmärrystä madalletaan kynnystä työllistää henkilöitä nimenomaan työsuhteeseen.

Suomen Yrittäjät

Harri Hellstén
työmarkkina-asioiden päällikkö