7.2.2006 klo 10:34
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä Eduskunnalle laiksi tuloverolain muuttamisesta

Valtiovarainvaliokunta
Verojaosto

Muutoksen tausta

Tuloverolakiin esitetään lisättäväksi uusi 72 a §, jossa säädettäisiin pitkäkestoisesta työskentelystä erityisellä työntekemispaikalla. Lakiin ehdotetaan otettavaksi täsmällinen aikaraja siitä, kuinka pitkän ajan kestäneen työskentelyn voitaisiin katsoa olevan tilapäistä työskentelyä erityisellä työntekemispaikalla, jolloin myös verovapaita matkakustannusten korvauksia voitaisiin muiden edellytysten täyttyessä maksaa. Tilapäisenä työskentelynä pidettäisiin pääsääntöisesti enintään kahden vuoden työskentelyä samassa työntekemispaikassa. Tietyin edellytyksin kuitenkin kolmen vuoden työskentely voitaisiin katsoa tilapäiseksi työskentelyksi.

Lausunto

Tilapäisen työskentelyn aikaraja

Suomen Yrittäjät kannattaa esitettyä tuloverolakiin tehtävää lisäystä. Täsmällisen aikarajan määrittäminen on välttämätöntä, jotta verovapaiden matkakustannusten korvausten maksamisen edellytykset ovat mahdollisimman hyvin ennustettavia ja luovat riittävää oikeusvarmuutta. Pääsääntöisesti sovellettavaksi tarkoitettua kahden vuoden aikarajaa voidaan pitää riittävänä tilapäisen työskentelyn enimmäiskestona valtaosassa tapauksia.

Kuten korkeimman hallinto-oikeuden juuri käsittelemät tapaukset osoittavat, tämä kahden vuoden aikakin on liian lyhyt erittäin pitkäkestoisissa projekteissa, jollainen esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalatyömaa on. Ongelmat liittyvät erityisesti rakentamistoimintaan, jossa työskentelee eri alan ammattilaisia niin suorittavassa kuin erilaisissa johto- ja konsultointitehtävissä. Toinen ongelmallinen pitkäkestoinen ala on ollut jo vuosia laivanrakennusala, jolla isojen alusten valmistuminen kestää vuosia. Jotta liian tiukoilla aikarajaa koskevilla sääntelyillä ei heikennettäisi suomalaisten yritysten kilpailukykyä palkkakustannuksia lisäämällä, on hyvä, että säännös on laadittu siten joustavaksi, että se ottaa huomioon myös poikkeukselliset, pitkäkestoiset kohteet. Tällaisten kohteiden luonteeseen kuuluu, että tiedetään projekti selkeästi määräaikaiseksi (laitoksen tai laivan rakentaminen esim.) ja kohteen valmistumisen jälkeen on edessä uuden kohteen hakeminen tarjouskilpailun kautta.

Työskentelyn keskeytyminen

Lakiin sisältyvän määräajan laskemisen keskeytymisen edellytysten osalta olisi otettava huomioon se, ettei liian pitkällä poissaoloaikaa koskevalla vaatimuksella estetä tehokasta laajan projektin läpiviemistä. Esitetty kuuden kuukauden aika on käytännössä merkittävän pitkä esimerkiksi projektinjohtotehtävissä työskentelevien henkilöiden kannalta. He joutuvat työskentelemään projektin eri vaiheissa eri pituisia jaksoja pitkäkestoisella työmaalla. Suomen Yrittäjät esittää, että kuuden kuukauden pituinen keskeytysaikaa lyhennettäisiin 2-3 kuukauteen.

Voimaantulo

Suomen Yrittäjät kannattaa esitettyä voimaantulosäännöstä. On hyvä, että edullisemman kohtelun periaate kirjataan nimenomaisesti lakiin. Jotta vältyttäisiin tilapäisen työskentelyn kestoon liittyvistä kohtuuttomista tulkinnoista muutostilanteessa on laki saatettava voimaan esitetyllä tavalla takautuvasti voimaan vuoden 2005 alusta lukien.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Leena Romppainen
varatuomari, veroasiantuntija