5.11.2018 klo 15:54
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetun lain muuttamisesta

Liikenne- ja viestintäministeriö

1. Yleiset huomiot esitysluonnoksesta

Suomen Yrittäjät pitää hallituksen esitystä kannatettavana.

Sähköinen tunnistaminen on tietoyhteiskunnan peruspalvelu. Sitä hyödyntävät niin kansalaiset kuin yritykset kirjautuessaan julkisen hallinnon tai yksityisten toimijoiden digitaalisiin palveluihin asioidakseen niissä vahvasti tunnistautuneena. Kun digitaaliset palvelut lisääntyvät yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, on tärkeätä huolehtia, että yksilöt ja yhteisöt voivat tunnistautua niihin turvallisesti, vaivattomasti ja kohtuullisin kustannuksin sekä itselleen sopivimmalla välineellä.

Tunnistamispalveluita ja niiden tuottamiseen liittyvää elinkeino- ja sopimusvapautta on siten perusteltua säännellä astetta tarkemmin, mutta kuitenkin sääntelyn kohtuullisuus ja suhteellisuus huomioiden.

Kuten esityksessä todetaan, tunnistusvälineiden ja luottamuspalveluiden markkina eli niin kutsuttu luottamusverkosto ei ole kehittynyt toivotulla tavalla. Tarjonta on liian vähäistä ja keskittynyttä ja kilpailun puuttuessa on hintataso jäänyt liian korkeaksi.

Tämä hidastaa vahvaa tunnistamista tarvitsevien digitaalisten palveluiden kehitystä yksityisellä sektorilla. Julkisella sektorilla vaarana taas on, että korkea hintataso johtaa siihen, että kaikilla tunnistamispalveluiden tarjoajien välineillä ei tulevaisuudessa välttämättä pysty tunnistautumaan viranomaisten asiointipalveluihin. Tämä on uhka kansalaisten ja yritysten asiointimahdollisuuksien yhdenvertaisuudelle. Mikäli elinkeinotoimintaa harjoittavat tahot velvoitetaan kaavaillulla tavalla vuodesta 2022 eteenpäin asioimaan viranomaisten kanssa pääsääntönä digitaalisesti, on tunnistamismahdollisuuksien yhdenvertaisuuteen kiinnitettävä erityistä huomiota.

Esityksen tavoitteet ovat edellisen valossa mielestämme kannatettavia. Edistämällä kilpailua sähköisten tunnistuspalvelujen markkinoilla luodaan edellytyksiä uusien ja innovatiivisten digitaalisten palvelujen synnylle. Samalla parannetaan kuluttajien ja kansalaisten mahdollisuuksia kirjautua helposti ja turvallisesti digitaalisiin palveluihin haluamillaan tunnistusvälineillä. Pidämme myös tärkeänä periaatteena sitä, että tunnistuspalvelut kehittyvät jatkossakin teknologianeutraalisti ja markkinaehtoisten toimijoiden varassa.

Esityksen sisältämät ehdotukset mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi ovat yleispiirteissään mielestämme kannatettavia. Luottamusverkostoon kuuluvien palveluntarjoajien toimitusehtoja ja sopimuksentekovelvoitetta selkeytettäisiin laissa. Lisäksi nykyistä tunnistustapahtuman välittämistä koskevaa luottamusverkoston hintasääntelyä muutettaisiin siten, että nykyisestä 10 sentin enimmäishinnasta luovuttaisiin ja korvattaisiin se 3 sentin kiinteällä hinnalla, joka olisi sama kaikille toimijoille.

Laskemalla luottamusverkoston sisäistä hintaa voidaan edistää kilpailua välitystoiminnassa, alentaa vähittäishintoja ja siten lisätä vahvan sähköisen tunnistamisen käyttöä ja volyymejä markkinoilla. Sähköisen tunnistamisen käyttämisen kasvaessa koko markkinan koon arvioidaan kasvavan ja hyödyttävän sekä nykyisiä että uusia toimijoita.

Kiinteään hintaan siirryttäessä pidämme kuitenkin tärkeänä, että hintaa arvioidaan riittävän usein suhteessa markkinoiden kehitykseen. Hinnan määrittelyssä oletetut kustannukset eivät saa ylittää todellisia kustannuksia.

Digitaalisen palvelun tarjoajan ei olisi jatkossakaan pakko hyväksyä kaikkia eri tunnistuspalveluita, vaan se saisi valita, mitkä tunnistusvälineet tai -menetelmät se haluaa markkinoilta hankkia. Pidämme tätä kannatettavan periaatteena.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Joonas Mikkilä
pääekonomisti digi- ja koulutusasioiden päällikkö