22.9.2016 klo 12:02
Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaostosta Suomessa (HE 87/2016 vp)

Eduskunta
Lakivaliokunta

Eduskunnan lakivaliokunta on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa hallituksen esityksestä laiksi yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaostosta Suomessa. Esityksen mukaan laissa säädettäisiin paikallisjaoston perustamisesta Helsinkiin ja oikeudenkäynnin kielestä. Suomen Yrittäjät esittää kunnioittavasti lausuntonaan seuraavaa.

Esitys on kannatettava

Suomen Yrittäjät on kannattanut yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen ratifioimista (lausunto lakivaliokunnalle 14.10.2015). Ratifiointipäätöksen yhteydessä on todettu, että Suomeen on tarkoitus perustaa yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaosto. Paikallisjaoston perustaminen Suomeen hallituksen esityksen mukaisesti on erittäin kannatettavaa.

Paikallisjaoston perustaminen Suomeen on edellytyksenä sille, että uusi yhtenäispatenttijärjestelmä on suomalaisten yritysten edun mukainen. Jos Suomeen ei perustettaisi paikallisjaostoa, yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen ratifioinnilla ja järjestelmän voimaantulolla voisi olla haitallisia vaikutuksia suomalaisyrityksille.

Suomalainen vain kotimarkkinoilla toimiva yritys voisi joutua yllättäen vastaajaksi yhdistettyyn patenttituomioistuimeen riippumatta toiminnan maantieteellisestä tai tosiasiallisesta laajuudesta. Jos yrityksen väitetty patenttiloukkaus olisi kuitenkin tapahtunut vain Suomen alueella, kanne olisi nostettava Suomessa, jos Suomessa on yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaosto. Näin ollen paikallisjaoston perustamisella on suuri merkitys kotimarkkinayritysten kannalta.

Esityksen mukaan Suomeen perustettava paikallisjaosto käyttää asian käsittelykielenä suomea, ruotsia tai englantia. Pidämme esitystä myös tältä osin kannatettavana. Erityisesti suomalaisten pk-yritysten kannalta on tärkeää, että asia voidaan käsitellä Suomen kansalliskielillä.

Mahdollisuus käyttää englantia tekee puolestaan paikallisjaostosta houkuttelevamman myös ulkomaisille toimijoille. On tarkoituksenmukaista, että Suomeen perustettava paikallisjaosto vahvistaa markkinaoikeuden yhteyteen kehittyvää aineettomien oikeuksien osaamiskeskittymää. Myös tästä syystä paikallisjaoston perustaminen Helsinkiin markkinaoikeuden tiloihin on tarkoituksenmukaista ja kannatettavaa. On tietysti järkevää hyödyntää myös jo olemassa olevaa infrastruktuuria.

Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen vaikutuksia seurattava

Yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen voimaantulon edellytyksenä on, että kolme suurinta patenttimaata (Saksa, Ranska ja Iso-Britannia) ratifioivat kaikki yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen. Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksen on arvioitu ainakin hidastavan yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen voimaantuloa ja on epäselvää, millaiset vaikutukset äänestystuloksella ja mahdollisella Ison-Britannian EU-erolla lopulta on.

Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että Suomessa varaudutaan yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaoston perustamiseen ja että laki hyväksytään mainituista epävarmuustekijöistä huolimatta. Suomalaisten yritysten kannalta on tärkeää, että Suomi on osa uutta eurooppalaista patenttijärjestelmää alusta alkaen. Tilanteen kehittymistä ja mahdollisia muutoksia järjestelmään on kuitenkin seurattava tarkasti.

Suomen Yrittäjät

Albert Mäkelä
lainopillinen asiamies