14.4.2020 klo 13:43
Lausunto

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta väkivallan ja häirinnän poistamisesta työelämässä tehdyn Kansainvälisen työjärjestön yleissopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esitysluonnoksesta Kansainvälisen työjärjestön (ILO) väkivallan ja häirinnän poistamisesta työelämässä tehdyn yleissopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta. Yleissopimuksen hyväksymiseen ja voimaansaattamiseen liittyy myös EU:n komission ehdotus neuvoston päätökseksi jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan yleissopimus. Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan seuraavaa.

Väkivallan ja häirinnän poistaminen työelämästä on tärkeä ja kannatettava tavoite. Yleissopimuksella pyritään luomaan maailmanlaajuinen standardi niistä toimenpiteistä, joita ILO:n jäsenvaltioiden tulisi toteuttaa väkivallan ja häirinnän poistamiseksi työelämästä. Suomen Yrittäjät kannattaa yleissopimuksen hyväksymistä ja voimaansaattamista. Suomen Yrittäjät viittaa myös Sosiaali- ja terveysministeriölle 22.11.2019 antamaansa lausuntoon, jonka mukaan Suomen Yrittäjät ei katsonut ratifioinnille olevan estettä.

Hallituksen esitysluonnoksessa on kuvattu kattavasti Suomen voimassaolevaa lainsäädäntöä ja muita toimenpiteitä, jotka käsittelevät väkivallan ja häirinnän poistamista työelämästä yleissopimuksen tarkoittamalla tavalla. Esitysluonnoksessa on todettu, ettei yleissopimuksen sisällön voimaansaattaminen edellytä lainsäädäntömuutoksia ja että Suomen voimassaoleva lainsäädäntö suojelee työssä olevia väkivallalta ja häirinnältä. Tämän vuoksi esityksellä yleissopimuksen hyväksymisestä ja voimaansaattamisesta ei ole merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntaan.

Suomen Yrittäjät yhtyy esitysluonnoksessa esitettyihin toteamuksiin. Suomen Yrittäjät pitää Suomen voimassaolevaa lainsäädäntöä riittävänä väkivallan ja häirinnän poistamisen osalta. Työturvallisuuden ja -terveyden edistäminen sekä häirinnän ja syrjinnän estäminen ovat jo nykyiseen lainsäädäntöön sisältyviä velvoitteita ja ne menevät yleissopimuksen tasoa pidemmälle. Yleissopimuksen hyväksyminen ja voimaansaattaminen ei siten anna aihetta uuden kansallisen lainsäädännön laatimiseen.

Suomen Yrittäjät kuitenkin huomauttaa, että yleissopimuksen sisällön toteutuminen ei ole yksin työnantajan vastuulle kuuluva asia, vaan merkitystä on myös viranomaisten ja työelämän eri osapuolten toimilla. Lisäksi on huomattava, että nykyinen lainsäädäntö asettaa myös työntekijöille velvollisuuden osaltaan ehkäistä väkivaltaa ja häirintää työpaikoilla.

Suomen Yrittäjät

Janne Makkula Albert Mäkelä
työmarkkinajohtaja asiantuntija