YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto ihmisoikeuksien yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun kysymyksistä
Ulkoministeriö
Ulkoministeriö on pyytänyt lausuntoa ihmisoikeuksia koskevan yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun (Universal Periodic Review, UPR) suositusten täytäntöönpanosta ja Suomen tulevasta neljännessä tarkastelussa huomioitavista kysymyksistä. Suomen Yrittäjät esittää lausuntopyynnön johdosta seuraavat yleisluonteiset kommentit.
Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa korkeatasoisesti. UPR-tarkastelun suosituksista yritysten toimintaan ja työmarkkinoihin liittyvät erityisesti suositukset, jotka koskevat yhdenvertaisuuslain uudistusta, perhevapaauudistusta, palkka-avoimuutta, sote-uudistusta ja Työkanava Oy:n perustamista sekä yritysvastuulain säätämistä koskevia selvityksiä. Kyseisissä sääntelyhankkeissa on osaltansa kyse myös perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisesta.
Perus- ja ihmisoikeusnäkökulma on tärkeä huomioida eri sääntelyhankkeissa. Suomen Yrittäjät korostaa, että perus- ja ihmisoikeuksien huomioiminen on olennainen osa lainvalmistelua. Perus- ja ihmisoikeuksien huomiointi edellyttää kuitenkin huolellista arviointia ja punnintaa, sillä sääntelyn on aina oltava tasapainoista. Perus- ja ihmisoikeudet eivät ole siten absoluuttisia, että ne voisivat kaikissa tilanteissa toteutua täysimääräisesti. Esimerkiksi palkka-avoimuuden tavoite on elimellisesti ristiriidassa yksityisyyden suojan kanssa, sillä absoluuttinen palkka-avoimuus olisi ilmeisessä ristiriidassa yksityisyyden suojan kanssa.
Perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen edellyttää myös tilannekohtaista arviota siitä, miten eri sääntelyhankkeet vaikuttavat yhteiskuntaa ja myös julkiseen talouteen. Sääntelyn tuottaminen oikeuksien ja velvollisuuksien on oltava tasapainoisia. Esimerkiksi yritysvastuulaki tai Työkanava Oy:n perustaminen voivat aiheuttaa myös punnintaa edellyttäviä perus- ja ihmisoikeusvaikutuksia. Perus- ja ihmisoikeuksia toteutettaessa on huomioitava oikeasuhtaisuus. Erityisesti sosiaalisten perusoikeuksien toteuttaminen ei saa kohtuuttomasti rajoittaa elinkeinovapautta ja reilua kilpailua.
Suomen Yrittäjät
Janne Makkula
johtaja
Albert Mäkelä
asiantuntija, OTM