13.1.2005 klo 10:40
Lausunto

Lausunto kansallisen laajakaistastrategian väliraportista

Liikenne- ja viestintäministeriö

Valtioneuvoston päätös kansallisesta laajakaistastrategiasta tehtiin 29.1.2004. Strategiaan sisältyi toimenpideohjelma, jossa oli viisikymmentä eri kohtaa. Väliraportin mukaan näiden kaikkien toimenpiteiden toimeenpano on käynnissä. Laajakaistastrategian keskeiset tavoitteet ovat seuraavat:

Vuoden 2005 loppuun mennessä:
· Suomessa on miljoona laajakaistaliittymää, joista suurimman osan yhteysnopeus on vähintään 2 Mbit per sekunti
· Nopeat alueellisesti kattavat ja käyttäjilleen kohtuuhintaiset tietoliikenneyhteydet ovat kaikkien kansalaisten saatavilla.
· Suomen asema Euroopan eturivin maana nopeiden tietoliikenneyhteyksien käytössä ja saatavuudessa vakiintuu.

Tavoitteena on vuoden 2007 loppuun mennessä:
· Suomen internetyhteyksistä yli 90 % on laajakaista ja yleisimmän laajakaistapalvelun yhteysnopeus on vähintään 8 Mbit per sekunti.
· Suomi nousee maailman eturivin maaksi nopeiden tietoliikenneyhteyksien käytössä.

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ehdotettiin kilpailun edistämistä kaikissa viestintäverkoissa ja eri viestintäverkkojen välillä, palvelujen ja sisältöjen tarjonnan edistämistä, laajakaistan kysynnän edistämistä sekä erityistoimenpiteiden jatkamista niillä alueilla, joilla ei synny riittävää kysyntää kaupalliselle laajakaistatarjonnalle.

Näiden perustavoitteiden toteuttamiseksi ehdotettiin viittäkymmentä eri toimenpidettä, joiden väliraportissa todetaan edistyneen hyvin. Väliraportissa todetaan edelleen, että näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää seuraavia seikkoja:
· Laajakaistastrategia ei saa olla pelkästään liittymä- ja yhteyskauppaa vaan siinä tulee edistää järkeviä sisältöjä laajakaistan käyttöön.
· Viestintämarkkinoilla on tärkeätä ylläpitää toimivaa avointa kilpailua.
· Tavoitteena tulee olla laajakaistan kanssa joustavasti yhteen toimivan mobiilin laajakaistan kehittäminen.
· Laajakaistatarjonnan julkisen rahoituksen kilpailua vääristäviin vaikutuksiin tulee puuttua ja turvata avoin kilpailu kaikissa osissa maata.

Strategiaan sisältyy erityisesti pk-yrityksille suunnattuna osiona kauppa- ja teollisuusministeriön ”Pk-yritysten kilpailukyvyn edistäminen tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntämällä” käynnistämä hanke. Tähän hankkeeseen sisältyy kymmenen alueellista tilaisuutta ”Tietotekniikka menestystekijäksi” –seminaareina. Näihin seminaareihin on arvioitu osallistuvan vuoden loppuun mennessä tuhat yritystä. Lisäksi pk-yrityksille on suunnattu eAskel-tietotekniikka liiketoiminnassa – asiantuntijapalveluja sekä Verkkokaveri-projekti. Näiden ohella on tarkoitus käynnistää ohjelma pk-yritysten ja yksityisten kansalaisten perusturvatietoisuuden kohottamiseksi.

Kansallisen laajakaistastrategian perustavoitteet ja toimenpiteet ovat hyviä ja kannatettavia. Erityisen tärkeätä on aidon ja avoimen kilpailun ylläpitäminen markkinoilla sekä järkevien tietosisältöjen saaminen laajakaistaan asiakkaiden käyttöön. Erityisesti pk-yrityksille suunnatut toimenpiteet ovat pääosin hyviä, mutta näyttää siltä, että ne toistaiseksi ovat saavuttaneet vain pienen osan pk-yrityksistä. Tosin väliraportissa on kuvattu vain kauppa- ja teollisuusministeriön projekteja ja seminaareja tietotekniikan edistämiseksi pk-yrityksissä. Mainittakoon, että esimerkiksi Suomen Yrittäjien, OKO:n ja Microsoftin yhteisiin ”Yritys ja tietotekniikka” –seminaareihin on osallistunut 700 yritystä ilman että asiaan on panostettu verorahoja. Näistä tilaisuuksista ensimmäisessä tehtiin kysely tilaisuuteen osallistuneille yrittäjille heidän tietojärjestelmistään ja niiden käytöstä. Vastaajia oli 300. Kysely tehtiin keväällä 2004.

Kyselyn mukaan 64 %:lla vastaajista oli jo käytössään laajakaista, kun vastaava luku väliraportissa oli yli viisi henkeä työllistävistä yrityksistä 63 %. Näin ollen näyttää siltä, että todellakin keväällä 2004 noin 2/3:lla pk-yrityksistä oli jo käytössään laajakaista. Oheisena liitteenä olevista kyselytuloksista piirtyy selkeästi kaksi keskeistä kehittämisaluetta pk-yritysten näkökulmasta. Ensinnäkin selkeästi suurimpana yksittäisenä ongelmana tietotekniikka-asioissa on yrittäjän oma osaamistaso. Toiseksi verkkopalvelujen käytössä näyttää keskeistä olevan pk-yrityksille ajankohtaisten uutisten saaminen sekä lisäarvopalvelut. Näin ollen yrittäjien kannalta keskeinen viesti ohjelmalle on se, että eri keinoin tulee pyrkiä yrittäjien osaamistason kohottamiseen sekä lisäarvoa tuoviin sisältöjen kehittämiseen, joista ehkä mielenkiintoisin tällä hetkellä on laajakaistapuhelut.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Risto Suominen
johtaja