YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.6.2005 klo 10:46
Lausunto

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta

Sisäasiainministeriö
Ulkomaalaisosasto

Sisäasiainministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa otsikossa mainitussa asiassa. Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan kunnioittavasti seuraavaa:

Esityksessä ehdotetaan ulkomaalaislakiin lisättäväksi säännökset, joilla pyritään edistämään ulkomaalaisten opiskelijoiden hakeutumista ja sijoittumista suomalaiseen työelämään. Ehdotukset pitävät sisällään niin sanotun työnhakuluvan myöntämisen Suomessa tutkintonsa suorittaneelle ulkomaalaiselle, ulkomaalaisen vapauttamisen työntekijän oleskelulupavelvollisuudesta silloin, kun hän on suorittanut tutkintonsa Suomessa, sekä helpotuksia ulkomaalaisen opiskelijan opintojen aikaiseen työntekoon.

Suomen Yrittäjät pitää varsin myönteisenä sitä, että Suomeen opiskelemaan hakeutuneiden ulkomaalaisten sijoittumista Suomen työmarkkinoille helpotetaan, ja tätä kautta tuetaan heidän jäämistään Suomeen opintojen päättymisen jälkeen. Opiskelijoiden maahanmuutto on yksi keino tukea työvoiman saatavuutta väestön ikääntyessä, ja erityisen tärkeää on turvata Suomen koulutusjärjestelmän aikaansaaman osaamisen säilyminen Suomessa.

Yksityiskohtana haluamme kuitenkin kiinnittää ministeriön huomiota esitetyn 80 §:n perusteluihin. Ehdotetun säännöksen tarkoituksena on helpottaa ulkomaalaisen opiskelijan opintojen aikaista työntekoa nykyisestä siten, että opiskelijan tekemän työn tulisi tasoittua keskimäärin 25 tuntiin viikossa aikana, jolloin oppilaitoksessa järjestetään varsinaista opetusta. Työnteon rajoitusten lieventäminen on sinällään varsin perusteltua ja tarpeellista, mutta säännöksen perusteluissa on viitattu työnantajan velvollisuuteen huolehtia siitä, että työn määrä ei ylitä pykälässä säädettyä tuntimäärää. On sinällään loogista, että työnantaja vaaditun työaikakirjanpidon puitteissa voi tarkkailla työntekijän työtuntimäärää, mutta työnantajan ei ilman lupaviranomaisen tai työntekijän ilmoitusta ole mahdollista tietää milloin oppilaitoksessa järjestetään varsinaista opetusta tai kuinka paljon työntekijä on tehnyt työtä esimerkiksi aiemman työnantajan palveluksessa.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden asemaa käsitellyt työryhmä esitti, että lupaviranomainen tekisi päätöksen tai merkinnän oleskelulupaan siitä, kuinka monta tuntia työtä opiskelija saa lukukausien aikana oleskeluluvan voimassa ollessa tehdä. Suomen Yrittäjät katsoo, että rajoituksen seurantaa käytännössä edesauttaisi huomattavasti se, että opiskelijalle sallittu työmäärä ja sen rajoitukset olisivat työnantajan tiedossa jo työsopimusta solmittaessa. Perustelut tulisi näin ollen muotoilla näiltä osin vastaamaan työryhmän esitystä.

Merja Berglund
työmarkkina-asiamies

Avaa pop-up -ikkuna