13.1.2005 klo 11:00
Lausunto

Lausunto perintökaaren uudistamistarpeita selvittäneen työryhmän mietinnöstä

Oikeusministeriölle

Suomen Yrittäjät lausuu työryhmän mietinnön johdosta kunnioittaen seuraavaa:

Suomen Yrittäjät pitää perusteltuna, että tarkastettavaksi on otettu sellaiset perintöoikeuden peruskysymykset, joissa olojen muutokset yhteiskunnassa mahdollisesti vaatisivat uudenlaista suhtautumista perintöä koskeviin sääntöihin. Yrittäjäjärjestö lähestyy näitä kysymyksiä luonnollisesti siitä näkökulmasta, miten perintöoikeudelliset säännöt vaikuttavat yritysten ja yrittäjien toimintaan.

Merkittävä osa suomalaisista yrityksistä on lähitulevaisuudessa sukupolvenvaihdoksen edessä. Koko yhteiskunnan edun mukaista on, että mahdollisimman moni näistä yrityksistä voisi jatkaa toimintaansa muutostilanteesta huolimatta. Perintöoikeudellisilla säännöillä on oma merkityksensä myös yritysten sukupolvenvaihdosten onnistumisessa. Sukupolvenvaihdoksen toteuttamisessa on tärkeää, että toimiva yritys säilyy elinkelpoisena sukupolvelta toiselle siirrettäessä. Yrityksen omistajien, heidän perheidensä ja suvun keskeisenä tavoitteena on monessa tapauksessa nimenomaan yritystoiminnan jatkuvuuden turvaaminen. Omistusjärjestelyissä joudutaan kuitenkin monesti yritysvarallisuuden jakamiseen useiden perillisten kesken, jotta perillisten yhdenvertainen kohtelu olisi mahdollista toteuttaa. Perintökaaressa tulisi riittävästi ottaa huomioon myös tämän kaltaiset perittävän varallisuuden siirtymistilanteet.

Suomen Yrittäjillä ei yleisesti ottaen ole huomautettavaa perintökaaren uudistamista pohtineen työryhmän muistiossa esitettyihin näkemyksiin. Muistiossa esitetyt johtopäätökset ja pohdinnat muodostavat hyvän pohjan perintöoikeuden peruskysymysten ottamiselle varsinaisen lainvalmistelun kohteeksi. Esitämme seuraavassa eräitä yksittäisiä huomioita.

Rintaperillisen lakiosa. Mietinnössä nähdään tarpeellisena rajoittaa maltillisesti nykyistä perillisen lakiosaoikeutta. Yhtenä vaihtoehtona nähdään enimmäismäärän asettaminen lakiosalle. Niissä tilanteissa, joissa perittävän omaisuus sisältää tavanomaista suuremman yrityksen, voisi lakiosalle asetettava maksimisuuruus ehkäistä myös yritysvarallisuuden pilkkoutumista useaan osaan. Arvomääräinen katto voisi edesauttaa yritystoiminnan jatkuvuuden turvaamista perittävän kuoleman johdosta seuraavassa sukupolvenvaihdoksessa. Kuten muistiossa todetaan, tällainen muutos olisi kuitenkin sangen pitkälle menevä. Selvästi lievempi muutos olisi ns. suosiolahjasääntely jotakuinkin sen sisältöisenä, kuin millaisena asia oli eduskunnan käsiteltävänä hallituksen v. 2000 antaman esityksen pohjalta. Suosiolahjaa koskeva sellainen muutos, että lahjaa ei tarvitsisi ottaa lakiosaa laskettaessa huomioon, edesauttaisi epäilemättä osaltaan yritysten sukupolvenvaihdosten toteuttamista.

Perintösopimukset. Perintösopimuksilla määrätään elossa olevan henkilön jäämistöstä. Nykyinen lainsäädäntö suhtautuu varauksellisesti perintösopimuksiin, minkä johdosta sekä perittävän että perillisen sopimusvapautta on rajoitettu. Perintösopimuksilla ei haluta vaarantaa vainajan velkojien eikä rintaperillisten oikeuksia ja perittävän ”viimeistä tahtoa” halutaan kunnioittaa antamalla hänelle oikeus määrätä jäämistöstään vapaasti ilman aiemmin asiasta antamiaan sitoumuksia. Nykyään ainoa sallittu perintösopimus koskee perillisen/perillisten luopumista perinnöstä perittävän eläessä (nk. negatiivinen perintösopimus). Mietinnössä ei nimenomaisesti ehdoteta laajennettavaksi perintösopimusten tekemismahdollisuuksia nykyisestä. Suomen Yrittäjillä ei ole tähän huomautettavaa. Elinkeino-omaisuuden sukupolvenvaihdoksissa ongelmana on se, että perillinen on oikeutettu saamaan lakiosansa perinnöstä luopumisesta huolimatta, jollei hän ole saanut siitä joko kohtuullista vastiketta tai hänen lähipiirilleen tule lain tai testamentin nojalla vastaavaa omaisuutta. Ainoa keino alentaa yritysten sukupolvenvaihdoksen lakiosakustannuksia on muuttaa lakiosasäännöksiä esim. yllä mainitulla suosiolahjaa koskevalla sääntelyllä.

Perittävän kuoltua toteutettavat perinnöstä luopumiset mahdollistavat lakiosasta luopumisen. Suomen Yrittäjät on tässä kohtaa yhtä mieltä mietinnössä ehdotetun kanssa siitä, että perillisen osittaista perinnöstä luopumista tulisi kohdella verotuksellisesti niin, että luopuja maksaisi perintöveron vain siitä omaisuuden osasta, josta hän ei luovu. Nykyisen verotuskäytännön mukaan osittainen luopuja joutuu maksamaan koko osuudestaan perintöveron ja sijaantuloperillinen saamastaan varallisuudesta vielä lahjaveron.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Rauno Vanhanen
johtaja

Riikka Tähtivuori
lainopillinen asiamies