YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.5.2004 klo 11:52
Lausunto

Lausunto valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista ja lupamenettelystä (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta ja direktiivin 1999/45/EY j

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta

Suomen Yrittäjät esittää otsikossa mainitussa asiassa lausuntonaan kunnioittavasti seuraavaa:

Valiokunnan käsiteltävänä oleva ehdotus sisältää EY-asetuksen kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista ja lupamenettelystä (REACH) sekä Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta sekä direktiivin ns. ainedirektiivin muuttamisesta. Ehdotuksen tarkoituksena on parantaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua ja samalla ylläpitää EU:n kemianteollisuuden kilpailukykyä ja lisätä sen innovaatiokykyä.

Suomen Yrittäjät pitää direktiivin tavoitteita kannatettavina, mutta katsoo, että jatkovalmistelussa on edelleen pyrittävä minimoimaan asetuksesta erityisesti pk-teollisuudelle aiheutuvia rasitteita. Muun muassa Kauppa- ja teollisuusministeriön selvityksessä on käynyt ilmi, että tällaisia rasitteita kohdistuisi nimenomaan pk-yrityksiin. Erityisesti Suomen Yrittäjät haluaa kiinnittää valiokunnan huomiota seuraaviin seikkoihin:

– Aineiden valmistajille ja maahantuojille asetuksen mukaisista velvoitteista aiheutuvat kustannukset olisivat todennäköisesti merkittäviä. Nämä kustannukset siirtyisivät todennäköisesti myös kuluttajahintoihin, ja saattaisivat aiheuttaa myös tuotannon ja työpaikkojen määrän vähenemistä kemikaaleja käyttävissä yrityksissä.

– Kustannusten lisäys tulisi todennäköisesti kohdentumaan epätasaisesti yrityssektoriin. Kustannuslisäys suhteessa liikevaihtoon kasvaisi kun mennään suuremman kokoluokan yrityksistä pienempiin yrityksiin, ja kustannusrasite näkyy suurimpana pk-yrityksissä. Kustannusrasitteen epätasainen jakautuminen tulisi näkymään kilpailun vääristymisenä, yrityskentän keskittymisenä ja tehokkaan talouden kannalta tärkeän kilpailun vähenemisenä tietyillä toimialoilla.

– Sellaisilla toimialoilla, joilla asetus vaikuttaisi Suomessa ja muissa EU-maissa tuotannon kasvun hidastumiseen, sen vaikutukset muualla maailmantaloudessa olisivat positiivisia. Asetus näyttäisi hyödyntävän EU:n ulkopuolisessa maailmassa sijaitsevaa kyseisten toimialojen teollisuutta. Kilpailukykynsä säilyttämiseksi yritykset saattaisivat siirtää toimintaansa myös EU:n ulkopuolelle.

– Komission esitys on sinällään varsin vaikeaselkoinen, ja jatkovalmistelussa tulisi edelleen pyrkiä sen selkeyttämiseen. Asetus koskisi kaikkia yrityksiä niiden koosta riippumatta, ja erityisesti pienyrityksillä on rajalliset mahdollisuudet asiantuntijoiden käyttämiseen hallintomenettelyissä ja monimutkaisista hallintomenettelyistä selviämiseen.

Edellä mainituista seikoista johtuen Suomen Yrittäjät katsoo, että taloudellisten vaikutusten arviointia on tarkennettava edelleen, ja jatkovalmistelussa on pyrittävä siihen, että kemikaaliasetuksen aiheuttamat rasitteet erityisesti pk-teollisuuden kilpailukyvylle minimoidaan.

Merja Berglund
työmarkkina-asiamies
Suomen Yrittäjät

Avaa pop-up -ikkuna