YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Lausunto valtioneuvoston periaatepäätöksestä kansalliseksi aineettomien oikeuksien strategiaksi
Työ- ja elinkeinoministeriö
Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt lausuntoa valtioneuvoston periaatepäätöksestä kansalliseksi aineettomien oikeuksien strategiaksi (IPR-strategia). Suomen Yrittäjät on ollut edustettuna IPR-strategiaa valmistelleessa ohjausryhmässä.
IPR-strategian visio ja sitä tukevat viisi osatavoitetta ovat perusteltuja ja kannatettavia. Suomen tulee pyrkiä kunnianhimoisesti parantamaan ja kehittämään aineettomia oikeuksia ja innovaatiotoimintaa tukevaa toimintaympäristöä. IPR-strategian yhtenä keskeisenä painopisteenä on suomalaisten toimijoiden vahva IPR-osaaminen. Tältä osin on erittäin myönteistä, että pk-yritysten tarpeet ja osaaminen kehittäminen on huomioitu kattavasti. Pk-yritysten potentiaali aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen ja kaupallistamiseen myös kansainvälisesti on tärkeää saada täysimääräisesti käyttöön.
Yksittäisten IPR-strategian toimenpiteiden osalta Suomen Yrittäjät korostaa pk-yritysten tarvetta IP-neuvontaan, tukeen ja tiedonsaantiin. On hyvä, että tämä tarve on tunnistettu strategian valmistelussa ja että se on keskeisesti mukana myös strategian toimenpiteissä. Myös lainsäädännön uudistaminen ja ajantasaistaminen on tärkeää toimivan IPR-toimintaympäristön kannalta. Lainsäädäntöympäristön lisäksi oikeuksien täytäntöönpanon varmistamiseen on tärkeä kiinnittää huomiota. Erityisesti pk-yrityksille aineettomien oikeuksien puolustaminen on usein vaikeaa, joten oikeuksien täytäntöönpanojärjestelmän tulee vastata käyttäjien tarpeisiin. Tältä osin IPR-strategiassa on kiinnitetty oikealla tavalla huomiota myös markkinaoikeuden maksujärjestelmään, mutta oikeuden puolustamisen kustannustehokkuutta pitäisi tarkastella myös laajemmin.
IPR-strategian valmistelussa pyrittiin siihen, että strategian toimenpiteiden sisältö ja määrä on sellainen, että ne ovat käytännössä toteuttamiskelpoisia. Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että valtioneuvoston periaatepäätös ei jää vain strategiaksi, vaan että se johtaa myös konkreettisiin toimiin. Valtioneuvoston onkin tärkeää seurata aktiivisesti IPR-strategiassa luetellut toimenpiteiden toteutumista. Suomen Yrittäjät pitää myönteisenä ja tärkeänä sitä, että keskeiset sidosryhmät ovat mukana seuranta- ja arviointityössä.
Periaatepäätöksen toimenpiteet olisi tarkoitus toteuttaa vuosina 2022–2030. Periaatepäätöksellä ei kuitenkaan varmisteta eri toimenpiteiden rahoitusta, vaan siitä päätetään erikseen. Monien IPR-strategian toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää nykyisten määrärahojen lisäksi eri vastuuministeriöiden momenteille kohdennettavia lisäresursseja. Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että IPR-strategian toimenpiteille voidaan osoittaa riittävä rahoitus ja että asianomaisissa ministeriöissä on riittävät resurssit IPR-työhön.
Suomen Yrittäjät
Janne Makkula
johtaja
Albert Mäkelä
asiantuntija