7.5.2008 klo 13:42
Lausunto

Lausuntopyyntö HE 35/2008

Valtiovarainvaliokunta
Verojaosto
00102 Eduskunta

Viite: Lausuntopyyntönne HE 35/2008 vp

Asia: Lausunto hallituksen esityksestä Eduskunnalle Georgian kanssa tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja veron kiertämisen estämiseksi tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Muutoksen tausta

Suomi on neuvotellut verosopimuksen Georgian kanssa tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja veron kiertämisen estämiseksi. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi tämän lokakuussa 2007 tehdyn sopimuksen. Sopimus noudattaa pääosin Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) laatimaa malliverosopimusta. Sopimuksessa myönnetään toiselle sopimusvaltiolle oikeus verottaa tiettyjä tuloja. Vastaavasti toisen sopimusvaltion on luovuttava käyttämästä verolainsäädäntöönsä perustuvaa verottamisoikeuttaan tai muulla tavoin myönnettävä huojennus verosta, jotta kansainvälinen kaksinkertainen verotus vältetään. Sopimuksessa on myös syrjintäkieltoa ja verotietojen vaihtoa koskevia määräyksiä.

Lausunto

Taloudellinen kahdenkertainen verotus rajoittaa, jopa estää tehokkaasti yritystoiminnan harjoittamista yrityksen oman kotivaltion ulkopuolella. Taloudellisen kahdenkertaisen verotuksen tilanne syntyy, kun sekä toiminnan kohdevaltio että yrityksen kotivaltio verottavat samasta liiketoiminnasta eikä kumpikaan hyvitä miltään osin samasta tulosta maksettuja veroja. Valtioiden väliset tuloverosopimukset luovat pohjan yritysten mahdollisuuksille kontrolloida verotuksen kokonaistasoa. Sopimukset myös rajaavat viranomaisten toimivaltuuksia ja selkeyttävät verotuksen toimittamista. Sopimusvaltioiden keskenään luomat tietojen vaihtamisen menetelmät ehkäisevät veron kiertämistä.

Suomella on 67 (tilanne 6.2.2008) voimassa olevaa tuloverosopimusta. Georgia on jo nyt tärkeä liiketoiminta-alue useille suomalaisille yrityksille. Nyt tehdyllä verosopimukselle estetään taloudellinen kahdenkertainen verotus niissä tilanteissa, joissa suomalainen yritys harjoittaa liiketoimintaa Georgiassa tai georgialainen yritys Suomessa. Sopimus perustuu Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) malliverosopimukseen. Tämä vahvistaa sopimuksen tulkintojen yhdenmukaisuutta ja siten parantaa verovelvollisen oikeusturvaa. Hallituksen esityksen osalta ei ole huomautettavaa.

SUOMEN YRITTÄJÄT
Leena Romppainen
varatuomari, veroasiantuntija