YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Luonnos valtioneuvoston asetukseksi energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2023-2027 annetun asetuksen muuttamisesta
Työ- ja elinkeinoministeriö
VN/22730/2023
Suomen Yrittäjät kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto koskien asiaa VN/22730/2023 Luonnos valtioneuvoston asetukseksi energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2023-2027 annetun asetuksen muuttamisesta. Valtaosassa muutoksista on kyse ryhmäpoikkeusasetuksen muutosten päivittämisestä. Muutoksilla ei arvioida olevan merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.
Keskeiset huomiot
Asetusmuutoksen tavoitteet ovat kannatettavia: energiatukiasetusta on tarpeen muuttaa niiltä osin kuin energiatukiasetuksen säännökset eivät ole ryhmäpoikkeusasetuksen muutoksen (komission asetus (EU) 2023/1315) mukaisia.
Energiatuen soveltamisalan pitäminen laajana hallitusohjelman mukaisesta energiatuen myöntövaltuuden tason laskemisesta huolimatta on kannatettavaa, sillä joustava ja tarkoituksenmukainen tuen kohdentaminen on myöntövaltuuden tason laskun myötä entistä tärkeämpää. Pyrkimys hiilineutraaliuteen luo uutta liiketoimintaa ja kasvumahdollisuuksia. Tavoitteen saavuttaminen vaatii muun muassa parempaa energiatehokkuutta ja joustavamman energiajärjestelmän. Toimintaympäristön ja kannustimien on edesautettava puhtaiden ratkaisujen ja T&K-hankkeiden edistymistä.
Polttoon perustuvien erillislämmöntuotantohankkeiden, pois lukien uuden teknologian hankkeet ja biokaasuhankkeet, sulkeminen tuettavien kohteiden ulkopuolelle voi olla kannatettavaa, jos hankkeissa käytetyt polttoaineet ovat merkittävissä määrin muilla tavoin hyödynnettävissä tai niiden hyödyntäminen heikentää hiilidioksidinieluja tai kiihdyttää luontokatoa. Kivihiilen korvaaminen biomassalla erillislämmöntuotannossa on hyvä siirtymävaiheen ratkaisu, mutta ei välttämättä kokonaisvaikutuksiltaan pitkällä aikavälillä kestävää. Lisäksi esimerkiksi päästöoikeuden korkea hinta sekä riippuvuuden vähentäminen kivihiilen tuontimaista edistää kivihiilen korvaamista markkinaehtoisesti.
Jätteenpolttolaitosten sulkemista tuettavien hankkeiden ulkopuolelle olisi hyvä tarkastella uudestaan niiltä osin kuin laitoksissa hyödynnetään uusio- tai kierrätyskäyttöön kelpaamatonta materiaalia ja poistetaan samalla materiaalikierrosta haitallisia aineita. Jätteenpoltto voi vähentää ympäristöpäästöjä ja ehkäistä biodiversiteettikatoa jätteiden kaatopaikkasijoittamista vähentämällä.
On hyvä, että hiilidioksidin talteenottohankkeiden tukeminen on mahdollista ryhmäpoikkeusasetuksen 36 artiklan nojalla. Tällöin hiilidioksidin talteenotolle ei myöskään ole välttämätöntä lisätä energiatukiasetukseen omaa hankekategoriaansa.
Suomen Yrittäjät
Roope Ohlsbom
ekonomisti