15.6.2007 klo 12:43
Lausunto

Metsäalan perustutkinnon ja näyttötutkinnon perusteiden päivitys

Opetushallitus

Opetushallitus pyytää lausuntoa metsäalan perustutkinnon ammattitaitovaatimuksista, arvioinnista ja ammattitaidon osoittamistavoista

Metsäalan perustutkinto tarjoaa hyvän mahdollisuuden savuttaa metsäalan eri töiden ammatillinen perusosaaminen. Tutkinto koostuu kolmesta koulutusohjelmasta: metsuri, metsäkoneenkuljettaja sekä metsäkoneasentaja. Kaikki nämä ammatit tarjoavat yhä useammin työn yrittäjyyden avulla. Yrittäjyyssisällöt ovat kuitenkin luonnoksessa vielä varsin vaatimattomalla tasolla. Tavoitteena on, että yrittäjyys sisältyy ammatillisiin opintoihin vähintään viiden opintoviikon kaikille pakollisina sisältöinä. Näkökulmana on tarkastella kaikkia ammatillisia osia myös yrittäjyyden näkökulmasta.

Hyvää on, että valinnaisina opintoina tarjotaan 10 opintoviikon Yrityksen johtaminen osiota. Mielestämme sisällöllisesti laajempi ja houkuttelevampi otsikko olisi ”Yrittäjyys metsäalalla”. Tämän opintokokonaisuuden lisäksi valinnaisina opintoina tulee tarjota 20 ov laajuista yrittäjyys ja yritystoiminta opintokokonaisuutta.

Metsurin koulutusohjelmassa yrittäjyys on osana metsänhoito- ja puunkorjauspalvelut opintokokonaisuutta. Arviointikriteerien fokukseksi on asetettu: ”Metsätyön ja –palveluiden hinnoittelu ja asiakaspalvelu integroituna eri työlajeihin.” Ehdotamme että ammattitaitovaatimuksiin lisätään näkökulma, että opiskelija tai tutkinnon suorittaja ”pystyy ideoimaan myyntikelpoisen tai yritystoiminnan pohjana olevan tuotteen tai palvelun.”

Arviointikriteerit kohtaan tulisi lisätä yrittäjämäistä toimintatapaa kuvaava arviointi: ”(kiitettävä) ideoi itsenäisesti tuote-, palvelu- tai yritysidean, (hyvä) ohjattuna ideoi tuote-, palvelu tai yritysidean (tyydyttävä) pystyy tunnistamaan oman ammattialansa yrityksiä, myyntituotteita tai myytäviä palveluita.

Myös metsäkoneasentajan ja metsäkoneenkuljettajan koulutusohjelmissa yrittäjyys on liian ohuesti näkyvissä. Metsäparannuskoneiden käyttö, metsäkoneiden käyttö ja puutavaran kuljetus kokonaisuudessa yrittäjyys on otettu kustannusten ja kannattavuuden laskennan näkökulmasta.
Ammattitaitovaatimuksiin kaikissa ammattitaitosisällöissä tulisi lisätä vahvasti näkemys osaamisen tuotteistamisesta ja yritystoiminnan ideoimisen valmiuksista, niin että 5 opintoviikon vähimmäislaajuus toteutuu.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Martti Pallari
johtaja

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies