5.2.2008 klo 14:44
Lausunto

Oikeuspaikkatyöryhmän mietintö (2007:15)

Oikeusministeriö

Oikeusministeriö on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:ltä lausuntoa otsikkoasiassa. Suomen Yrittäjät lausuu asiasta kunnioittavasti seuraavaa:

Mietinnössä ehdotetaan riita-asioiden oikeuspaikkaa koskevien säännösten uudistamista. Pääsäännön mukaan toimivaltainen tuomioistuin määräytyisi vastaajan mukaan. Luonnollisen henkilön yleinen oikeuspaikka olisi nykytilaa vastaavasti hänen kotipaikkansa tai vakituisen asuinpaikkansa käräjäoikeus. Oikeushenkilön yleisenä oikeuspaikkana olisi rekisteriin merkityn kotipaikan käräjäoikeus tai se käräjäoikeus, jonka tuomiopiirissä oikeushenkilön hallintoa pääasiallisesti hoidetaan. Oikeudenkäymiskaari ei nykyisellään kattavasti sääntele oikeushenkilön yleistä oikeuspaikkaa. Tietyissä asiaryhmissä juttu voitaisiin käsitellä yleisen oikeuspaikan lisäksi myös valinnaisissa oikeuspaikoissa. Esimerkiksi valtiota vastaan kannetta voitaisiin jatkossa ajaa pääsäännön mukaan myös kantajan yleisessä oikeuspaikassa. Oikeuspaikkasäännökset olisivat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta tahdonvaltaisia. Keskeinen muutos olisi myös se, että ylempien oikeusasteiden oikeutta tutkia käräjäoikeuksien alueellinen toimivalta rajoitettaisiin.

Suomen Yrittäjät on osallistunut oikeusministeriön järjestämään kuulemistilaisuuteen kesäkuussa 2007 ja tukenut esitettyjä muutoksia. Olemme pitäneet tärkeänä, että oikeuspaikkasäännökset uudistetaan niin, että ne muodostavat johdonmukaisen, joustavan ja tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden. Perusteltua on keskittää oikeuspaikkasäännökset mahdollisimman kattavasti oikeudenkäymiskaareen. Joissakin erityistä asiantuntemusta vaativissa asiaryhmissä on edelleen perusteltua keskittää asiat tiettyihin käräjäoikeuksiin, mikä on myös mietinnön lähtökohta.

Mietinnössä on arvioitu, että esitys parantaa asianosaisten asemaa aiempaa selkeämmän ja joustavamman sääntelyn vuoksi. Lisäksi asianosaisten maksettavaksi koituvat oikeudenkäyntikulut tullevat vaikutusarvion mukaan vähenemään, sillä tutkimattajättämispäätöksiä tai asian palauttamista alempaan oikeuteen puuttuvan alueellisen toimivallan vuoksi koskevia päätöksiä tehtäneen entistä vähemmän. Tämä on seurausta siitä, että mietinnössä ehdotetaan rajoitettavaksi ylempien oikeusasteiden oikeutta tutkia käräjäoikeuksien alueellista toimivaltaa.
Edellä mainituilla perusteilla kannatamme esitettyjä muutosehdotuksia.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Janne Makkula
lainopillinen asiamies