7.5.2007 klo 14:56
Lausunto

Opettajien ammatillisen osaamisen edistäminen oppilaitosten ja työelämän verkostoyhteistyönä

HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Opetusministeriö on pyytänyt HAMK ammatilliselta opettajakorkeakoululta esitystä täydennyskoulutusohjelman laatimiseksi opettajien ammatillisen osaamisen lisäämiskeksi oppilaitosten ja työelämän verkostoyhteistyönä. HAMK on pyytänyt Suomen Yrittäjiltä lausuntoa tästä KOKEVA SUB -kehittämishankkeeksi nimeämästään täydennyskoulutushankkeesta.

Ammatilliselle aikuiskoulutukselle asetetun työelämän, erityisesti pienyritysten palvelutehtävän toteuttaminen edellyttää työelämälähtöisen opetuksen ja uusien yhteistyömallien kehittämistä. Keskeistä on myös yrittäjien ja yritysten osaamisen lisääminen koulutuksen ja kehittämistoiminnan avulla sekä uuden yrittäjyyden syntyä edistävien toimintamallien aikaansaaminen.

HAMK ammatillisen opettajakorkeakoulun hanke jakautuu viiteen eri toimintakokonaisuuteen:
• Valmennusohjelma alakohtaisten kehittämishankkeiden toteuttamiseen ja koordinointi
• Opettajien työelämäjaksot
• Työpaikkaohjaajien koulutus
• Opettajien ammatti- ja erikoisammattitutkintojen suorittaminen
• Alakohtaiset täydennyskoulutukset

Laajan ammatillisten opettajien työelämävalmiuksiin keskittyvän täydennyskoulutuksen organisointi on nopeasti muuttuvan työelämän ja osaamistarpeiden vuoksi tärkeää. HAMK:n esittämät kokonaisuudet ovat perusteltuja. Erityisen tärkeinä Suomen Yrittäjät pitää opettajien työelämäjaksojen laajaa toteuttamista sekä opettajien kannustamista suorittamaan oman alansa ammatti- ja erikoisammattitutkinto.

Työpaikkaohjaajien koulutukseen tulisi kehittää aiempaa vieläkin enemmän malleja, jotka mahdollistava pienten yritysten osallistumisen työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamiseen. Tällöin työpaikkaohjaajakoulutuksen tulee olla pääasiassa yrityksessä tapahtuvaa, yrityksen toimintaan sovitettua sekä laajasti yrityksen osaamis- ja kehittämistarpeisiin pureutuvaa (ei pelkästään opiskelijan näkökulma huomioivaa).

Opettajien työelämäjaksojen keskeinen sisältö tulisi olla työelämän, erityisesti pienyritysten kehittämistehtävää tukeva. Opettaja esimerkiksi tutustuu yrityksen toimintaan ja syventää tietämystään yrittäjyydestä. Hän toteuttaa myös yritystä hyödyttävän kehittämishankkeen, kuten osaamistarvekartoituksen.

HAMK Ammatillisella opettajakorkeakoululla on laajaa ja syvää kokemusta työelämälähtöisestä opettajien perus- ja täydennyskoulutuksesta. He toteuttavat paraikaa myös useita opettajien yrittäjyysosaamista lisääviä opettajakoulutushankkeita. Mielenkiintoisena työelämäyhteistyötä lisäävänä koulutushankkeena on Suomen Yrittäjien kanssa yhteistyössä toteutettava yrittäjille suunnattu pedagoginen koulutus.

Suomen Yrittäjät tukee hankehakemusta ja on valmis toimimaan yhteistyössä KOKEVA SUB -kehittämishankkeessa.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Martti Pallari
johtaja

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies