YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pienille yrityksille omat säännökset Pienyritykset saatava suurten kanssa samalle viivalle
Suomen Yrittäjät vaatii, että lainsäädäntöä kehitetään huomioimaan nykyistä paremmin pienten yritysten olosuhteet. Yritysten ja yrittäjien tasavertaisen kohtelun takaamiseksi on ryhdyttävä selvittämään, miten yrityksiä koskevia säännöstöjä voidaan kehittää niin, että lainsäädännöstä ei johtuisi pienille yrityksille ylimääräisiä lisärasituksia ja -kustannuksia vain niiden pienemmän koon vuoksi.
Nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa pienille yrityksille suhteessa suuremmat kustannukset, jos velvoitteet ovat yrityksille nimellismäärältään samat yrityksen kokoon katsomatta. Toisaalta myös lain vaatimukset ovat usein niin mutkikkaita, että ne aiheuttavat pienille yrityksille kohtuuttomasti työtä.
Selvitysten mukaan esimerkiksi alle viiden henkilön yrityksissä byrokratiakustannukset työntekijää kohti laskettuna ovat yli kuusinkertaiset verrattuna 20 henkilöä työllistävään yritykseen. Yrittäjäjärjestö ei hae erityisiä etuja pienille yrityksille vaan peräänkuuluttaa erilaisten olosuhteiden huomioimista niin, että kaikki yritykset olisivat tosiasiassa mahdollisimman yhdenvertaisessa asemassa hallinnon vaatimuksia toteuttaessaan.
Suomen Yrittäjät katsoo, että selvitystä vaativia säännöstöjä löytyy ainakin työlainsäädännöstä, kirjanpito- ja tilintarkastusnormistoista, verolainsäädännöstä, osakeyhtiölaista sekä ympäristölainsäädännöstä. Eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen on viipymättä käynnistettävä tarpeelliset selvitystoimet, jotta keskeisimmillä yritystoimintaa koskevilla lainsäädäntölohkoilla saadaan aikaan yritysten suuren enemmistön olosuhteisiin soveltuvaa säännöstöä.
Ei kahdenkertaista verotusta
Suomen Yrittäjät muistuttaa myös, että nykyinen yhtiön voiton yhdenkertainen verotus on yritysten vakavaraisuuden ja siten työllisyyden turvaamisen kannalta erittäin tärkeä säilyttää. Julkisessa keskustelussa esillä ollut siirtyminen osinkojen kahdenkertaiseen verotukseen myös merkittävällä tavalla heikentäisi yrittäjyyden kannustimia. Tämän vuoksi palaaminen kahdenkertaiseen osinkojen verotukseen on torjuttava.
Tietoja:
Toimitusjohtaja Jussi Järventaus, Suomen Yrittäjät
Johtaja Rauno Vanhanen, Suomen Yrittäjät
Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, Suomen Yrittäjät, p.050 5477495
OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952