26.10.2005 klo 10:33
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto opetusministeriön hallinnonalan budjettiesityksestä vuodelle 2006

Eduskunta
Valtiovarainvaliokunta
Sivistys- ja tiedejaosto

Suomen Yrittäjät haluaa nostaa esille seuraavat opetusministeriön hallinnonalaan kuuluvat asiakokonaisuudet joiden rahoituksen riittävyydestä olemme huolissamme.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto
Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.8.2005 kolmivuotisen jatkotutkintokokeilun jälkeen. Kyseessä on työelämälähtöinen korkeakoulututkinto, joka rinnastetaan ylempään korkeakoulututkintoon. Tavoitteeksi on asetettu, että 20 % perustutkinnon suorittaneista jatkaa myöhemmin ylempään tutkintoon. Tämä tarkoittaisi runsaan 4000 vuotuista opiskelijaa. Vuonna 2005 opiskelijoita on yhteensä noin 700 ja vuodelle 2006 ehdotetaan 500 lisää eli noin 1200 paikkaa. Lisäys rahoitettaisiin vähentämällä erikoistumisopintoja ja muuta amk- aikuiskoulutusta. Vuoteen 2008 mennessä tavoitteena on 2000 vuotuista paikkaa.

Tämän hetken sisäänotto määrät ovat pieniä suhteessa valmistuneiden amk-opiskelijoiden määrään. Vuosittain valmistuu noin 20 000 opiskelijaa ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon kelpoisten amk-tutkinnon suorittaneiden määrä on jo yli 100 000 henkilöä. Jotta ylempi ammattikorkeakoulututkinto vakiinnuttaisi paikkansa ja olisi uskottava vaihtoehto yliopistoväylälle, tulisi ylemmän amk-tutkinnon sisäänottoa lisätä mahdollisimman nopeasti ja päästä jo lähivuosien aikana em. 20 % tavoitteeseen.

Oppisopimuskoulutus
Oppisopimus on työpaikalla oppimista, joka hyödyttää työnantajia (työvoiman saanti), opiskelijaa (maksetaan palkkaa), yhteiskuntaa (työllisyysaste nousee). Ammatilliset perustutkinnot on vapautettu kiintiöistä ja vuosittain toteutuu noin 7000 uutta oppisopimusta. Ammatillinen lisäkoulutus puolestaan on kiintiöity (esim. ammatti- ja erikoisammattitutkinnot). Lisäkoulutuksen paikat täyttyvät nopeasti ja tarjonta on huomattavasti kysyntää pienempää. Paikkamäärä on tänä vuonna 22 085 ja vuodelle 2006 esitetään samaa määrää. Todellinen koulutusmäärä saattaa jopa pienentyä kustannustason noustessa. Työvoimapoliittisesti olisi järkevää oppisopimuskiintiöiden voimakas nostaminen.

Opettajien täydennyskoulutus yrittäjyydessä
Opetushallituksen alaiseen yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen opettajien täydennyskoulutusrahoitukseen saatiin vuonna 2005 oma ”korvamerkitty momentti” Yrittäjyyskasvatuksen ja koulutuksen edistäminen. Määräraha on 500 000 euroa.
Määräraha on kuitenkin pieni opettajamääriin nähden (yleissivistävässä ja ammatillisessa perusopetuksessa on yhteensä noin 65 000 opettajaa). Vuodelle 2006 esitetään edelleen 500 000 euron määrärahaa. Määrärahaa tulisi voimakkaasti nostaa.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Martti Pallari
johtaja

Veli-Matti Lamppu
koulutusasiamies