YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Taideteollisuusalan ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden luonnos
Opetushallitus
Lausuntopyynnön diaarinumero: OPH-965-2025
1. Tutkinnon perusteiden työelämälähtöisyydestä
Tutkinnon osa Yrittäjänä toimiminen taideteollisuusalalla (30 osp) antaa hyvät valmiudet toimia alalla yrittäjänä ja vastaa näin työelämän tarpeisiin.
2. Tutkinnon muodostumisesta ja tutkintonimikkeistä
On kannatettavaa, että tutkinnon muodostumista on yhtenäistetty. Osaamispistemäärien yhtenäistämäinen edistää luontevien opintokokonaisuuksien rakentamista. Kiinnitämme huomiota siihen, että valinnaisia tutkinnon osia on runsaasti. Ne mahdollistavat osaltaan henkilökohtaiset ja monipuoliset opintopolut ja vastaavat työelämän muuttuviin tarpeisiin.
3. Tutkinnon osien sisällöstä
Valinnaisten tutkinnon osien lisääminen ja monipuolinen tarjonta on tarpeen työelämän jatkuvan muutoksen keskellä. Tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaavia tutkinnon osia tarvitaan myös täsmäkoulutuksina, osana taideteollisuusalan yrittäjän jatkuvaa oppimista. Moni tutkinnon suorittanut toimii yrittäjänä ja monityöllisenä yhdistäen eri tavoin palkkatyötä ja yrittäjyyttä.
Opiskelijoiden yrittäjyyteen liittyvä osaaminen vaihtelee merkittävästi. Siksi tarvitaan myös 15 osaamispisteen erilaisin painotuksin toteutettavia yrittäjyyteen liittyviä valinnaisia tutkinnon osia, joita parasta aikaa valmistellaan Opetushallituksessa. Nämä on syytä lisätä myöhemmin valinnaisiksi taideteollisuusalan ammattitutkinnon osiksi.
Kestävyyden ajatus sisältyy hyvin seuraaviin uusiin tutkinnon osiin: Kiertotaloustuotteen valmistaminen, Tuotteen korjaaminen, Vihreän siirtymän edistäminen. On hyvä asia, että tutkinnon suorittaja voi koota tutkintokokonaisuuden, joka tukee hänen kestävää ja vastuullista yrittäjyyttään.
Koska monet alan yrittäjät toimivat yksin, valinnaisiin tutkinnon osiin voisi sisältyä jatkossa myös tutkinnon osa, joka antaa valmiuksia ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Tähän liittyviä täsmäkoulutuksia on toteutettu mm. Tampereella. Tällainen 15 osaamispisteen kokonaisuus voisi sopia moneen muuhunkin ammatilliseen tutkintoon.
Mikko Kinnunen
koulutuspolitiikan asiantuntija